10 dolog, amit talán nem tudtál az 50 éves Liam Gallagherről

1972. szeptember 21-én született az egykori Oasis frontembere. Íme néhány érdekesség a botrányos brit énekesről!

Nem Liam a valódi neve

Bár keresztneve a William becézett formája, ennek ellenére számtalan rajongó a mai napig meglepődik, hogy kedvencüket nem Liam néven anyakönyvezték. Mivel mindkét szülője ír, ezért gyermeküket a kezdettől fogva így becézték, ahogyan ez arrafelé teljesen szokványosnak számít. Gondoljunk csak Liam Neesonra, aki szintén William John Neesonként látta meg a napvilágot.

Forrás: Alvaro Ballesteros/Europa Press via Getty Images


Középső neve eldöntötte a sorsát

Annyira odavan a gombafejűekért, hogy egyszer egy riporternek azt nyilatkozta, hogy nem is hallgat semmi mást, csak a legendás négyest. Egyébként már születésétől bele volt kódolva az ikonikus zenekar iránti szeretet, hiszen teljes neve nem más, mint William John Paul Gallagher.

 

Látni vélte John Lennon szellemét

Testvére, Noel szerint a ’90-es évek során egy időben pedig ragaszkodott hozzá, hogy Johnnak szólítsák, mivel meg volt győződve arról, hogy ő John Lennon reinkarnációja. Még akkor is, ha nyolc évvel az ex-Beatle halála előtt született. Rajongása további bizonyítéka, hogy egyik fiának a Lennon nevet adta, de elmondása szerint egyszer még „találkozott” is bálványával:

Évekkel ezelőtt azt gondoltam, hogy láttam John Lennon szellemét egy liverpooli hotelben. Kidőltem az ágyamon, teljesen be voltam állva, majd felkeltem és - a fejemben - láttam őt az ablaknál. Egy farmerdzseki volt rajta, hosszú haja volt és nem volt szakálla. Bár az igazság az, hogy nem lehetett szellem, ugyanis azok fekete-fehérek, Lennon pedig színes volt. Lehetnek színesek is? Ennek utána kell nézzünk... De ha lehetnek, ha nem, ő a pszichedelikus John volt. És nagyon jól nézett ki, egyáltalán nem tűnt halottnak.”

Amikor pedig megkérdezték tőle, hogy szerinte John Lennon melyik Oasis-dalt dolgozná fel, ha még ma is élne, Liam az I’m Outta Time című dalukat választotta.


Beszólt George Harrisonnak

1996-ban, miután az ex-Beatle azt nyilatkozta, hogy az Oasis talán jobban járna nélküle, és a bandára 30 év múlva már senki nem is fog emlékezni, Liam a tőle megszokott módon vágott vissza:

Még mindig imádom a The Beatles-t és benne George Harrisont is, mint dalszerzőt, de mint ember, azt gondolom, hogy egy ki**szott idióta.”


Jó döntést hozott

Második nagylemezük, a (What’s the Story) Morning Glory? készítésekor Noel választás elé állította, hogy a Don’t Look Back In Anger vagy a Wonderwall című dalban szeretne inkább énekelni, ő pedig az utóbbi mellett tette le a voksát. Szerencsés döntés volt, ugyanis a szám meghozta nekik a világra szóló sikereket és a mai napig a legismertebb daluknak számít.

 

Se veled, se nélküled

Amikor megkérdezték, hogy szerinte testvére, Noel nélkül is ilyen sikeres karriert futott volna-e be, a következőt válaszolta:

Jézus Krisztus egy ki**szott perverz lett volna, ha egy chipses zacskót húzott volna a fejére? Senki nem tudja. Ki tudja, ha továbbra is dalokat írtam volna, talán jobb lehettem volna. De az is lehet, hogy egy zsoké lennék Franciországban.”


Nem az a túlmozgásos típus

Egyéniségéhez hozzátartozik az ezer közül felismerhető, összetéveszthetetlen színpadi kiállása, ahogyan kezeit hátratéve, egy helyben állva énekel. Amikor megkérdezték tőle, hogy miért áll így a mikrofon mögött, azt válaszolta, hogy ebben a pózban sokkal több erőt tud kifejteni a hangjával.  

 

Van egy saját ruhamárkája

Nagy hatást gyakorolt rá a ’60-as évek mod stílusa, aminek jegyében 2006-ban elindította saját ruhakollekcióját, aminek egy The Jam-dal után a Pretty Green nevet adta. A kultikus zenekar frontembere, Paul Weller maga is tervezett néhány ruhadarabot a cég számára, aminek több mint 300 üzlete van az Egyesült Királyságban. Extra szűk farmereket azonban valószínűleg nem találunk a kínálatukban, ugyanis Liam nem kedveli őket túlságosan, ugyanis ránézésre szerinte nem lehet megmondani róluk, hogy egy férfi vagy épp egy nő hordja őket.


Amiket szeret

Gyerekkorában annyira imádta a Weetabix gabonapelyhet, hogy csak azt volt hajlandó megenni, ezért meg a beceneve is ez volt abban az időben. Szeret kocogni, habár ő futásnak hívja. Rajongja az aftershave-eket, kedvenc márkája a Christian Dior, de szívesen használja a Very Sexy: For Him nevű illatot is a Victoria’s Secrettől. Imádott filmjei közt van a Kvadrofónia és a Trainspotting, akárcsak a Hetedik és A sebhelyesarcú. Az egyetlen viszonylag új zenekar, akiket elismer, az a Kasabian. Kedveli a reggae zenét, a kedvenc szomorú szerelmes dala pedig Lou Reed Perfect Day című klasszikusa.


…és amiket nem

Amikor megkérdezték, hogy mi az a 10 dolog, amit igazán gyűlöl, azt válaszolta:

A Manchester Unitedot. 10-szer is.”

Szívből utálja a U2-t, és a Coldplayes Chris Martinnak is beszólt már az egyik zenei díjátadón, miközben a zenész épp a köszönőbeszédét készült elmondani.