10 háborús filmbetétdal, amit érdemes meghallgatnod

Egy csokorba szedtünk 10 hatalmas sikerű háborús mozit és az abban elhangzó ikonikus slágereket.

The Doors: The End - Apokalipszis most (1979)

Francis Ford Coppola a vietnámi háború idején játszódó mesterművét a The Doors The End című monumentális tétele nyitja. Ez a pszichedelikus klasszikus szól a film főcíme alatt a helikopterek rotorjának hangjával keveredve, miközben a napalm által lebombázott őserdő tárul a szemünk elé a megrázó képsorokban.

 

Kenny Loggins: Danger Zone - Top Gun (1986)

A ’80-as évek egyik legikonikusabb filmjének Danger Zone című slágerét Giorgio Moroder jegyzi és végül ugyan a betétdalok koronázatlan királya, Kenny Loggins (Golfőrültek, Golfőrültek 2, Footloose - Gumiláb, Túl a csúcson, Szép kis nap!, Tigris színre lép) adta elő, a feladatot kis híján a Toto zenekar kapta. A szám 1986-ban a második helyig jutott a Billboard 100-as toplistáján.

 

The Miracles: Tracks of My Tears - A szakasz (1986)

Többek közt a The Miracles egyik legnagyobb slágere, a Tracks of My Tears is felcsendül Oliver Stone vietnami háborús mozijában, méghozzá abban a jelenetben, amikor Charlie Sheen és a többi katona a pokoli borzalmak közepette igyekeznek némi örömöt lelni, és néhány joint és sör társaságában egymásba borulva éneklik el Smokey Robinson egykori csapatának klasszikusát.

 

Louis Armstrong: What a Wonderful World - Jó reggelt, Vietnám! (1987)

Robin Williams egyik legnagyobb alakítását nyújtja ebben a vietnámi háborúról szóló alapműben, amelyben egy rádiós DJ-t alakít, így nem meglepő, hogy a film telis-tele van jobbnál jobb zenékkel a ’60-as évekből. Egy közülük Louis Armstrong What a Wonderful World című balladája - amely alatt ironikusan a háború borzalmai elevenednek meg a mozivásznon - még kislemezen is újra megjelent és 20 évvel eredeti megjelenése után egészen az amerikai Top 40-ig jutott.

 

The Trashmen: Surfin’ Bird - Acéllövedék (1987)

Stanely Kubrick zseniális alkotása a dalok terén is erős, hiszen hatalmas slágerek (Sam the Sham & The Pharaohs: Wooly Bully, Nancy Sinatra: These Boots Are Made for Walkin’, The Rolling Stones: Paint It Black) hangzanak el benne, a legemlékezetesebb azonban talán mégis a The Trashmen Surfin’ Bird című surf rock klasszikusának felhasználása maradt, a nonszensz dal ugyanis groteszk kontrasztot teremt a harcjelenet erőszakos képi világával.


Edie Brickell & New Bohemians: A Hard Rain's a-Gonna Fall - Született július 4-én (1989)

A tolószékbe kényszerült veterán, Ron Kovic életét bemutató mozi már Oliver Stone második vietnámi háborús filmje volt A szakasz után, John Williams filmzenéje mellett pedig természetesen könnyűzenei darabok is helyet kaptak benne: Edie Brickell & New Bohemians például Bob Dylan A Hard Rain's a-Gonna Fall című 1963-as klasszikusát dolgozta fel a mozi kedvéért.

 

 Creedence Clearwater Revival: Fortunate Son - Forrest Gump (1994)

Az amerikai zenetörténelem egyik legsikeresebb zenekara, a Creedence Clearwater Revival 1969 végén dobta piacra a Fortunate Son című kislemezét, ami hamarosan a vietnámi háború ellenes mozgalom egyik legfontosabb himnuszává vált.

A dalt szerző John Fogerty elmondta, hogy a számot mindössze 20 perc alatt írta meg és az olyan gazdag, tehát szerencsés fiatalok ihlették, mint pl. Eisenhower elnök unokája, David, aki éppen akkoriban vette feleségül Nixon elnök lányát, Julie-t és családi kapcsolatai révén nem volt félnivalója mindattól, amibe a politikusok belehajszolták az amerikai fiatalokat. A dal nem véletlenül csendül fel tehát a Forrest Gump című film azon jelenetében, amikor a címszereplő megérkezik Vietnámba.

 

Joseph Kilna MacKenzie: Sgt. Mckenzie - Katonák voltunk (2002)

Szintén Vietnámról, egészen pontosan az Ia Đrăng-i csatáról szól Randall Wallace filmje, amelyben Joseph Kilna MacKenzie saját, az első világháborúban elesett nagyapjáról íródott dala hangzik el a mozi utolsó harcjelenetében. A Sgt. MacKenzie című fájdalmas sirató tökéletesen illeszkedik az ábrázolt tragédiához.

 

Bobby McFerrin: Don’t Worry, Be Happy - Bőrnyakúak (2005)

Egy kis iróniával Bobby McFerrin Don’t Worry, Be Happy című dala hallható az Anthony Swafford amerikai tengerészgyalogos öböl-háborús memoárjának azonos című regénye alapján készült mozi elején, amiben Jake Gyllenhaal alakítja a könyv szerzőjét, aki éppen bevonul a hadseregbe, ahol különböző megpróbáltatások sorát kell elviselnie.

 

Coldplay: Miracles - Rendíthetetlen (2014)

Angelina Jolie rendezőként jegyzi a Louis Zamperini történetét bemutató filmet, aki 47 napig élt egy tutajon, miután bombázója a második világháború alatt az óceánba zuhant, majd a japánok elfogták, és hadifogolytáborok sorozatába küldték. A mozihoz a Coldplay készített betétdalt, Miracles címen.