10+2 bizarr tény Elvis Presley-ről

Elvis Aaron Presley-t egész életében kísértette halott ikertestvérének szelleme, haját cipőkrémmel kente, és egy igazi szélhámos lett a menedzsere, de így is a zene történetének legnagyobb sztárja lett. Íme, egy sor érdekesség róla.

Forrás: Bettmann / Contributor

 

1. Elvis Aaron Presley1935. január 8-án a Mississippi állambeli East Tupelo városában, szülei kétszobás házában látta meg a napvilágot, körülbelül 35 perccel egypetéjű ikertestvére, Jesse Garon után, aki halva született. Másnap Jesse-t egy jelöletlen sírba temették a közeli Priceville temetőben. Az énekes egész életére árnyékként vetült Jesse halála, ezt jól mutatja az a tény is, hogy rendszeresen szóba hozta halva született ikertestvérét különböző beszélgetések során.

2. A kiváló előadóművész tehetsége már egészen kicsi korában megmutatkozott, 11 évesen tanult meg gitározni. Az iskolai órákon kívül zenét sohasem tanult. Tehetségét kizárólag a rádióban, illetve lemezekről hallgatott zeneszámokra alapozta. Rengeteg dalt énekelt el az élete során, de közülük egyiket sem ő írta, óriási hírnevének köszönhetően minden napra jutott neki egy dalszövegíró, aki helyette is megírta a slágereket.

Forrás: GAB Archive/Redferns

3. Az amerikai zenész haja eredetileg szőkésbarna volt. Tinédzser korában kezdte el feketére festeni tincseit, Roy Orbison iránti tisztelete jeléül. Ekkor alakította ki jellegzetes hajviseletét is, ami miatt kezdetben sokan kicsúfolták. Állítólag kezdetben cipőpasztát használt tincsei színezésére, majd amikor befutott, áttért a Miss Clairol 51 D-re, azaz a „Fekete bársony” nevű hajfestékre, amit még a szemöldökére és a szempilláira is felkent. A festék ma is kapható.

4. Menedzsere, Parker ezredes sem ezredes, sem Parker nem volt. Andreas Cornelis van Kuijk néven született 1909-ben, Hollandiában. Fiatalon illegálisan vándorolt be Amerikába, ahol felvette a Tom Parker nevet, és vándorló karneválok reklámszakembereként dolgozott, majd többek között kutyabefogó és állattemető-tulajdonos volt, majd több countryénekes karrierjét is igazgatta. Parker 1955-ben szerzett tudomást a feltörekvő Elvisről, majd 1956-ban hivatalosan is ő lett Presley menedzsere. A köpcös, szivarozó Parker a következő két évtizedben a lehető legprecízebben irányította Elvis karrierjét, így segítve őt a hatalmas sikerek elérésében,

miközben a művész bevételeinek 50 százalékát is megkapta,

de sokak szerint egy idő után szándékosan hátráltatta Presley-t. Parker 20 évvel élte túl pártfogoltját.

Forrás: GAB Archive/Redferns

 

5. Becslések szerint Elvis lemezeladásainak 40 százaléka az Egyesült Államokon kívülről érkezett, azonban egy 1957-es háromnapos kanadai miniturné kivételével

soha nem lépett fel külföldön.

Több forrás szerint Elvis menedzsere, Parker azért utasította vissza az igencsak jövedelmező külföldi ajánlatokat, mert az „ezredes” illegális bevándorló volt, és attól tartott, hogy nem engedik vissza az Egyesült Államokba, ha a tengerentúlra utazik.

Kék Hawaii - Forrás: Paramount Pictures

 

6. A Király harminc filmben szerepelt. Az 1960-as évek elején zsinórban vagy tucatnyi film főszerepét vállalta el, a Blues Hawaii, vagy a G.I. Blues nagy sikerek voltak, és a hozzájuk tartozó filmzenei albumok is No.1. helyezést értek el az Egyesült Államokban. Több – ma már védjegyévé vált – dala is ekkor keletkezett, mint a Can’t Help Falling In Love, Are You Lonesome Tonight?, vagy az It’s Now or Never Also.

7. Elvis fekete öves (2 danos) karatemester volt. Amikor az 1960-as évek végén újraalkotta színpadi technikáját, nagyban merített a karatéból. A színpadon nem egyszer mutatott be látványos karate mozdulatokat. Az 1970-es évek közepétől felhagyott ezzel, mivel súlyfeleslege miatt már nem volt ilyesmire képes, illetve könnyen elveszítette az egyensúlyát.

Forrás: Vittoriano Rastelli/Corbis via Getty Images

 

8. 1957-ben Elvis befutott sztárként kapott behívót  az amerikai hadseregbe. 1958. március 24-én vonult be, ami óriási szenzáció volt. A texasi Ford Hood-i szolgálata után a németországi Friedbergbe került, ahol katonai sofőrként került állományba. Az európai szolgálat alatt is megkapta a lelkes rajongók leveleit,

sőt, három lemeznyi anyagot vett fel.

Az őrmesteri fokozat megszerzése után 1960 márciusában abbahagyta az aktív szolgálatot. Ugyanebben az évben jelent meg Katonablues című musicalje, amely 10 hétig szerepelt a Billboard magazin zenei listájának élén. Elvis még nagyobb népszerűségre tett szert azzal, hogy nem keresett kibúvót a katonai szolgálat alól: ő lett a világ leghíresebb közlegénye.

9. Felesége, Priscilla Beaulieu csupán 14 éves volt, amikor megismerkedtek, a kapcsolatuk ma illegális lenne. Nem sokkal később megszületett egyetlen gyermekük, Lisa Marie, ez után azonban Elvis távolságtartóbbá vált feleségével, és 1972-ben elváltak egymástól. Priscilla később azt mondta: „Elveszettnek éreztem magam, nem igazán tudtam, ki is voltam akkoriban, nem voltak tinédzser éveim.”

Forrás: Bettmann / Contributor

 

10. Elvis Presley hatalmas nőfaló hírében állt. A legnagyobb kedvencei a szűz tinilányok voltak, akiknek soha nem volt képes ellenállni, a másik fétise pedig a meztelenül egymással birkózó lányok látványa volt.

11. A Király maga kérelmezte Nixontól, hogy a Szövetségi Kábítószerügyi Hivatal tagja lehessen. Máig kérdéses, hogy ezzel csak legalizálni akarta-e a drogfüggőségét, vagy ki akart szúrni az Angliából Amerikába költöző, egyre népszerűbb John Lennonnal, akinek kiutasítását ő maga is szorgalmazta. Volt felesége, Priscilla Presley szerint Elvis „kizárólag csak azért ajánlotta szolgálatait az állami rendfenntartó szerveknek, hogy bármely országba beléphessen legálisan annyi fegyverrel és droggal, amennyivel csak akar”. A dolog azért ironikus, mert az FBI vastag dossziét vezetett a szerintük dekadens és romboló hatású zenészről.

Forrás: Circa Images/GHI/Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images

 

12. Elvis Presley 42 éves korában, 1977. augusztus 16-án hunyt el fürdőszobájában, Gracelandben - bár ekkor már sokkal többnek látszott. Halálát is számos rejtély övezi még a mai napig is. Egyesek szerint például megrendezte halálát, hogy végre elmenekülhessen a hírnév elől, és hosszú éveken át vélték látni a világ különböző pontjain. A valóság azonban az, hogy a túlsúlyos, veseproblémákkal küzdő Elvist végül utolérte bohém életvitele, és egy szívroham végzett vele. A toxikológiai jelentés szerint szervezetében több mint egy tucat különböző kábítószert találtak. Parker ezredes állítólag a halála után is kötött szerződéseket a nevében.