250 millió dollárra perlik Kanye Westet

George Floyd kiskorú lánya nevében indítanak pert a rapper ellen a férfi meggyilkolásával kapcsolatos hamis állításai miatt.

Roxie Washington, George Floyd lányának édesanyja kiskorú közös gyermekük nevében hűtlen kezeléssel, rágalmazással, érzelmi bántalmazással és zaklatással vádolja az utóbbi időben az egyszerűen csak a Ye művésznevet használó Kanye Westet, valamint a rapper üzleti partnereit és munkatársait. Az elszenvedett sérelmek miatt pedig egy egészen elképesztően tetemes, 250 millió dolláros kártérítési igényt kíván érvényesíteni az alperesekkel szemben.

Fotó: Edward Berthelot/GC Images

 

A felháborodást az váltotta ki a család részéről, hogy West a Drink Champs nevű podcast vendégeként azt állította, hogy George Floyd halálát nem a nyakára térdelő egykori rendőrtiszt, az azóta 22 év börtönbüntetésre ítélt Derek Chauvin, hanem fentanil túladagolás okozta.

Ha megnézitek, a csávó térde nem is úgy volt a nyakán.”

- kommentálta az esetről készült videót Kanye, noha az elhíresült felvételeken jól látszik, amint Chauvin közel kilenc percen keresztül térdelt a hátrabilincselt kezű fekete férfi tarkóján, ezzel megfosztva őt az oxigéntől, agysérülést és szívmegállást okozva neki.

Bár a jog nem ad lehetőséget arra, hogy egy elhunyt személy nevében rágalmazási keresetet indítsanak, a Floyd családja által felkért ügyvédek készen állnak azzal érvelni, hogy West Floyddal kapcsolatos hamis állításai a családjára és a lányára is ugyanolyan káros hatással voltak.

Kanye West megjegyzései ismételten traumát okoznak George Floyd lányának, egy nem biztonságos és egészségtelen környezetet teremtve neki. Kanye megjegyzése visszataszító kísérlet arra, hogy lebecsülje George Floyd életét, és profitáljon embertelen halálából. Reklámozza a márkáját és növelje marketingértékét, valamint bevételét saját maga, üzleti partnerei és munkatársai számára. Felelősségre fogjuk vonni Mr. Westet Mr. Floyd öröksége ellen tett botrányos megjegyzéseiért.”

- közölte Nuru Witherspoon, Washington ügyvédje.

Floyd esete 2020 májusában országszerte tüntetések sorozatát indította el, életre hívva a feketék elleni rendőri túlkapások ellen tiltakozó Black Lives Matter nevű mozgalmat.

Az jelenleg nem világos, hogy kit értenek Kanye „munkatársai” alatt, de valószínű, hogy többek közt arról a Candace Owensről lehet szó, aki fekete nő létére a BLM mozgalom ellenes, Trumpot támogató felszólalásairól vált ismertté, sőt, előbbiről még egy „dokumentumfilmet” is elkészített „A valaha beadott legnagyobb hazugság” címmel. Owens és West duója néhány hete már akkor is hatalmas port kavart, amikor a párizsi divathéten „White Lives Matter” feliratú pulóverekben pózoltak a fotósok kamerái előtt.


Kanyét
ezután a Twitter és az Instagram is letiltotta antiszemita kijelentései miatt, majd az említett podcastban azt is állította, hogy a „zsidó cionisták” uralják a médiát. A Drink Champs egyik házigazdája, N.O.R.E. azóta több ízben is elnézést kért a műsorban elhangzottakért, és eltávolította az adást a podcast összes hivatalos platformjáról.

Lee Merrit polgárjogi aktivista szerint Floyd családja becsapva és elárulva érzi magát, különösen azután, hogy West korábban egy nagyobb összeggel támogatta őket, és még egy egyetemi alapot is létrehozott a férfi lánya számára.