3 új lemez, amit vétek lenne kihagyni

Szeptember 10. lemezmegjelenései között igazán vegyes a felhozatal: találunk friss anyagot legendás soul dívától, gyönyörű country üdvöskétől és egy igazán eklektikus válogatáskiadvány is napvilágot lát.

Diana Ross: Thank You

Forrás: Omar Vega/Getty Images


Több mint 20 év után
egy teljes lemeznyi vadonatúj dallal lepi meg rajongóit szeptember 10-én az R&B zene örökifjú dívája, Diana Ross. Habár a The Supremes egykori vezetője 2006-ban piacra dobott egy klasszikus szerelmes slágerekből álló feldolgozás kiadványt I Love You címmel, az említett korongon mindössze egyetlen új szerzemény szerepelt, teljesen saját dalokat tartalmazó stúdióalbummal legutóbb 1999-ben rukkolt elő a művésznő, Every Day Is a New Day címmel. Nem véletlen tehát, hogy óriási várakozás előzi meg a Thank You című anyagot, amiről Ross azt nyilatkozta, hogy ő így mond köszönetet hűséges rajongóinak, akik immáron hetedik évtizede rendületlenül mellette állnak.


A lemezen az énekesnő többek közt olyan producerekkel és dalszerzőkkel dolgozott együtt, mint Jack Antonoff (Taylor Swift, Lorde, Lana Del Rey), Jimmy Napes (Sam Smith, Mary J. Blige, Tori Kelly) vagy Tayla Parx (Christina Aguilera, Ariana Grande, Panic! at the Disco), a felvételeket pedig a koronavírus okozta karantén során, Ross házi stúdiójában rögzítették.


Kacey Musgraves: Star-Crossed

Forrás: Gabe Ginsberg/Getty Images


Kacey Musgraves napjaink egyik legünnepeltebb country sztárja
, aki bár még csak 33 éves, már most hat Grammy-díj büszke tulajdonosa, melyek közül négyet a 2018-ban megjelent Golden Hour című negyedik stúdiólemezével sikerült bezsebelnie, köztük "Az év albuma" és "Az év country albuma" kategóriákban kiosztott arany gramofonokat is.


A gyönyörű énekesnő azóta elvált férjétől, a szintén zenész Ruston Kellytől, az ebből fakadó szívfájdalmát, a szakítás nehézségeit, illetve a gyógyulás felé vezető út során szerzett élményeit és tapasztalatait pedig dalokba öntötte: saját bevallása szerint a koronavírus miatti bezártság ideje alatt közel 40 új szerzeménye született, melyek közül 15 alkotja a most megjelenő Star-Crossed című korong zenei anyagát.

Musgraves inspirációként olyan előadókat jelölt meg a számok elkészítésénél, mint Bill Withers, a Daft Punk, Sade, az Eagles vagy a Weezer, koncepcionálisan pedig elmondása szerint a görög tragédiák világából merített ihletet a fekete hajú szépség. További különlegesség, hogy a nagylemezzel egy időben egy 50 perces zenés film is napvilágot lát majd, ami kizárólag a Paramount+ streaming szolgáltató előfizetői számára lesz elérhető, szeptember 10-étől.

 

Various Artists: The Metallica Blacklist

Augusztus 12-én volt 30 éve, hogy a Metallica megjelentette önmagáról elnevezett, de a köznyelvben leginkább csak Fekete lemez néven emlegetett ötödik stúdióalbumát. A banda ezzel az anyaggal vált igazi világsztárrá és tízmilliók kedvencévé, a kerek évfordulót pedig nem csak a korong újrakiadásának különböző deluxe változataival, de egy különleges kiadvánnyal is megünnepli a veterán csapat. Pontosabban nem is ők, hanem több mint 50 teljesen különböző generációból származó és műfajban alkotó előadó, akik a The Metallica Blacklist címet kapó válogatáslemezen tisztelegnek a fekete album dalai előtt.


Vagyis az olyan örökérvényű klasszikusokat, mint az "Enter Sandman", a "The Unforgiven", a "Nothing Else Matters", a "Wherever I May Roam" vagy a "Sad but True" ezúttal olyan sztárok interpretálásában hallhatjuk majd, mint a Ghost, a Weezer, a Biffy Clyro, a Slipknot/Stone Sour-vezér Corey Taylor, a Cage the Elephant, a The Neptunes, a Volbeat, a Depeche Mode-frontember Dave Gahan vagy a Hootie & the Blowfish-énekes Darius Rucker, de Miley Cyrus és Elton John is képviseltetik magukat a lemezen egy különleges duett erejéig, amelynek elkészítésében többek közt a Red Hot Chili Peppers-dobos Chad Smith is a segítségükre volt.

A korong ráadásul jó ügyet is szolgál, hiszen az eladásokból származó bevételeket a Metallica saját alapítványa, az All Within My Hands mellett az egyes művészek által megjelölt segélyszervezetek között osztják fel, egyenlő arányban. A lemez digitálisan szeptember 10-étől, fizikai hanghordozókon pedig október 1-én válik elérhetővé.