30 éves az Alice in Chains mesterműve

1992. szeptember 29-án került a boltok polcaira a grunge műfaj egyik legfontosabb lemeze, a Dirt. A kereken 30 éves klasszikusról és a hozzá kapcsolódó időszakról gyűjtöttünk össze néhány érdekességet.

A hírhedt Los Angeles-i zavargások idején rögzítették

A banda éppen az 1992 áprilisában indult felkelések idején vonult stúdióba, melyek azután törtek ki, hogy a város bírósága annak ellenére mentett fel négy rendőrtisztet, hogy egy igazoltatás során nem csak hogy súlyosan bántalmaztak egy fegyvertelen fekete férfit, Rodney Kinget, de az esetről még videófelvétel is készült.

Forrás: Jeffrey Mayer/WireImage / Getty Image

 

Jerry Cantrell gitáros szerint az erőszak atmoszférája átitatta a felvételeket, amelyek ugyanabban az észak-hollywoodi stúdióban zajlottak, mint a Metallica nem sokkal korábban rögzített „fekete lemezének” munkálatai.

Éppen egy boltban voltam, hogy vegyek pár sört, amikor egy fazon bejött és elkezdte kifosztani a helyet. De a dugóban állva is láttam, ahogy valaki fogja és kirángat egy embert a kocsijából és a szart is kiveri belőle. Elég ijesztő volt mindezen keresztülmenni, és ez határozottan rányomta a bélyegét az album általános hangulatára.”

- emlékezett vissza a gitáros, majd így folytatta:

Meg kellett próbálnunk anélkül kijutni a városból, hogy valami bajunk esne. Azt hiszem Tom Arayát is magunkkal vittük a Slayerből és kimentünk a Joshua Tree Nemzeti Parkba négy vagy öt napra és kvázi kirándultunk egyet, amíg elcsendesedtek a dolgok. Aztán visszaköltöztünk a stúdióba és megkezdtük a felvételeket. Hát, így indult a Dirt elkészítése.”


Egy különleges vendég is szerepel az anyagon

Az albumon egy cím nélküli, alig több mint 40 másodperces track is helyet kapott, amelyben a már említett Slayer-frontember, Tom Araya is közreműködött egy üvöltés erejéig. A később Iron Gland címmel ellátott szösszenet valójában egy olyan riff köré épült, ami Jerry Cantrell fejéből pattant ki. A téma azonban egyenesen idegesítette a zenekar többi tagját, így a gitáros azzal a feltétellel rögzíthette a lemezen, ha soha többé nem játssza el nekik.


Az album első kislemezes dala egy barátjuk emlékére íródott

A korong legelső előfutáraként megjelent Would? című dal - ami először a szintén idén 30 éves Facérok című mozi filmzenealbumán kapott helyet - egy tisztelgés a kultikus grunge banda, a Mother Love Bone 1990-ben, mindössze 24 évesen elhunyt frontembere, Andy Wood emléke előtt. Az énekes mindössze néhány héttel azelőtt vesztette életét drogtúladagolásban, hogy a nagy ígéretnek számító zenekara piacra dobta első nagylemezét. Bár a banda a halálával megszűnt, a szintén az emlékére létrejött Temple of the Dog nevű projektből végül megszületett az egyik legsikeresebb grunge csapat, a Pearl Jam.

 

A korong egyik legemlékezetesebb momentuma egy improvizáció eredménye

A második kislemezként megjelent Them Bones című dal kezdő - majd a dal során többször visszatérő - üvöltése Bryan Carlstrom hangmérnök szerint a dal feléneklése közben, a pillanat hevében fakadt ki Layne Staley-ből. Az énekes emlékei szerint a következőt mondta a szám rögzítésekor:

Van itt egy kis ének rész, amit szeretnék beletenni a dalba.”

Ezután a fülesben végighallgatta a számot, és ott azonnal, a ma már jól ismert helyekre beénekelte azokat a kiáltásokat, amik végül a szám egyik legmeghatározóbb alkotóelemévé váltak.


A lemezborítón nem Layne Staley barátnője látható

Staley a ’90-es évek elején szinte elválaszthatatlan volt szerelmétől, Demri Parrottól, és talán ezért terjedt el az a tévhit, miszerint a Dirt borítóján is a lány látható. Pedig a képen szereplő modell valójában az a Mariah O'Brien volt, akit a Spinal Tap Bitch School című kislemezén is megcsodálhattunk.

Egyszer vagy kétszer valóban felmerült Demri neve, mint lehetséges modell, de soha nem vettük komolyan fontolóra.”

– mondta el az ikonikus fotót készítő Rocky Schenk.


Két számban Layne még gitározott is

Habár mindig is Jerry Cantrell gitáros volt a banda fő zeneszerzője, és esetenként még a szövegírást is magára vállalta, az alapvetően az utóbbiért felelős Layne Staley énekes két dalt is teljesen egyedül komponált a lemezre. Sőt, a Hate to Feel és az Angry Chair című szerzeményeiben még a ritmusgitár sávokat is ő játszotta fel.

 

A lemez legnagyobb slágerének videóklipjében Staley nem véletlenül viselt napszemüveget

A szóban forgó dalt Jerry Cantrell gitáros édesapja ihlette, aki Vietnámban szolgált, ahol a beceneve Rooster volt. Innen kapta a címet ez az ő szemszögéből íródott dal, ami végül az album egyik legikonikusabb tétele lett. Az idősebb Cantrell a számhoz készült, a vietnámi háború témáját feldolgozó videóklipben is feltűnt, de Mark Pellington rendezőnek nem vele, hanem Layne Staley énekessel akadt némi problémája a forgatás során. Erre így emlékezett vissza évekkel később:

Layne full be volt állva, a szemei teljesen készen voltak. A pupillái totál össze voltak szűkülve, úgyhogy megmondtam neki, hogy vegyen fel egy napszemüveget. Nagyon állatul nézett ki benne, úgyhogy azonnal lőttem is néhány snittet.”


Alapító basszusgitárosuk kis híján meghalt az album turnéja során

Amikor a banda a lemezt népszerűsítve Ozzy Osbourne előzenekaraként turnéra indult, több dolog is rányomta a bélyegét a csapat hangulatára. Nem sokkal azelőtt ugyanis, hogy útra keltek, Layne Staley eltörte a lábát egy quadbalesetben, így csak mankóval tudott színpadra állni. A nagyobb problémát azonban Mike Starr basszusgitáros drogproblémái jelentették, aki kis híján az életével fizetett függősége miatt.  

Forrás: Steve Jennings/WireImage/Getty Image


A zenekar a brazíliai Hollywood Rock fesztiválon lépett fel 1993 januárjában, amikor a koncert után Starr Kurt Cobainnal múlatta az időt, aki később egy interjúban viccesen meg is jegyezte, hogy aznap este az Alice in Chainsszel kokainozott.


Mike ezután Layne Staley szobájába ment és ott folytatta a dorbézolást, amíg teljesen ki nem dőlt. Szó szerint, ugyanis elmondása szerint arra ébredt, hogy Staley sír és a zuhany alatt ütlegeli. Amikor Starr megkérdezte, hogy mi a baj, és miért kapja a pofonokat, az énekes így válaszolt:

11 percig halott voltál, Mike.”

Mike Starr végül 2011-ben gyógyszertúladagolásban vesztette életét, mindössze 44 évesen.

Ozzy Osbourne-nak köszönhették új zenésztársukat

Mike Starr nem sokkal az említett este után kikerült a csapatból, a helyére pedig az Ozzyval közös turnén megismert Mike Inez került. Bár a zenész még az énekes zenekarának tagja volt, amikor arra Cantrellék arra kérték, hogy csatlakozzon hozzájuk, legendás munkaadója megkönnyítette a döntését. Ugyanis miután Inez közölte Ozzyval, hogy az Alice in Chainses srácok meginvitálták a Dirt európai turnéállomásaira, de nem tudja, mitévő legyen, az énekes mélyen a szemébe nézett és a következőt mondta neki:

Ha nem mész el velük, akkor muszáj lesz kórházba mennünk.”

Amikor a basszusgitáros megkérdezte, hogy miért, Ozzy így felelt:

Mert legalább egy hetükbe telik majd, hogy kivegyék a lábam a seggedből!”


Két dal nem került fel az albumra

Bár Fear the Voices és a Lying Season című számok ugyan a Dirt felvételei során lettek rögzítve, valamiért végül nem kaptak helyet a lemezen. Csak évekkel később, az 1999-es Music Bank című box seten láttak napvilágot, előbbi pedig még kislemezként is megjelent a díszdoboz promotálása céljából.