7 dolog, amit talán nem tudtál a 70 éves Paul Stanley-ről

A KISS alapító énekes/gitárosa január 20-án töltötte be 70. életévét. Íme néhány kevésbé köztudott tény a legendás frontemberről.

Az ő ötlete volt a KISS név

Éppen New York City-ben kocsikáztak Gene Simmons basszusgitárossal és az eredeti dobossal, Peter Criss-szel, amikor utóbbi megemlítette nekik, hogy korábban egy Lips (azaz Ajkak) nevű bandában zenélt. Paulnak tetszett a hangzás és a koncepció, és így szólt a többiekhez: „Mit szólnátok a KISS-hez?” Kétségtelen, hogy jobb választásnak bizonyult, mint az akkor még szintén a kalapban lévő egyéb lehetőségek: míg Ace Frehley gitáros az Albatross, Peter Criss pedig a The Crimson Harpoon (A Bíbor Szigony) neveket preferálta, Gene Simmons a Fuck (ezt ugye nem kell lefordítanunk...) mellett tette le a voksát.

 

Ő rajzolta meg az ikonikus logót

Habár az ötlet a két villám S-betűvel Ace Frehley gitárostól származott, a ma már legendás feliratot Paul rajzolta le egy filccel és egy vonalzó segítségével. Mivel azonban csak szemre mérte fel az arányokat, a két S betű nem lett tökéletesen egyforma. Erre évek múltán így emlékezett vissza:

„Amikor megkaptuk az első lemezszerződésünket, a művészeti osztály megkérdezte, hogy szeretnénk-e, ha újraterveznék, hogy tökéletes legyen. Erre azt mondtam nekik, hogy ha már eddig eljutottunk vele így, akkor hagyjuk úgy, ahogy van.”

 

Egy másik arcfestést is viselt

Bár mindenki a Starchild karakterként ismeri, karrierjük elején menedzserük tanácsára rövid időre lecserélte az egycsillagos arcfestését egy a többiekéhez jobban igazodó, szimmetrikus sminkre, új személyiségének pedig a The Bandit, azaz a Bandita nevet adta. Végül csupán egy fotózás és néhány koncert erejéig viselte az új maszkot, hiszen aztán visszatért a jól ismert és a mai napig is használt csillagos karakterhez. Később így nyilatkozott:

“Mindannyian olyan festést viselünk, ami tükrözi, hogy kik is vagyunk. Mindig is imádtam a csillagokat és azonosulni tudtam velük. Így amikor eljött az idő, hogy valamit az arcomra rajzoljak, tudtam, hogy egy csillag lesz az.”


Az egyik fülére nem hall semmit

A microtia nevű rendellenességgel, annak is a hármas szintű változatával született, vagyis az egyik hallószerve nem fejlődött ki, így a jobb fülére teljesen süket. 1982-ben ugyan megműtötték, és a bordáiból vett porccal fület építettek neki, azonban hallani továbbra sem hall normálisan. Természetesen ezt senki soha nem venné észre, azonban ő nyíltan vállalja betegségét és a kanadai AboutFace nevű segélyszervezet nagyköveteként és szóvivőjeként kiáll a hasonló állapotban lévő emberek elfogadásáért és támogatásáért.


Festőnek is kiváló

Amikor épp nem a színpadon van, a főzés mellett legkedvesebb hobbija a festészet: nem csak az az arcát, de különböző portrékat, absztraktokat és szobrokat is szívesen pingál. Sosem állt tőle távol a művészet ezen formája, hiszen a New York-i High School Music & Art gimnáziumban érettségizett, műveit számos galériában kiállították az Egyesült Államokban, néhányat pedig akár 80 ezer dolláros áron is értékesítettek már közülük.


Van egy soul stílusú zenekara is

A KISS mellett 1-1 turné, illetve album erejéig szólóban is tevékenykedett, legújabb mellékprojektje pedig a Soul Station névre hallgató zenekar, amivel alapvetően klasszikus, ’60-as és ’70-es évekbeli soul- és Motown-dalokat játszanak, tavaly pedig Now and Then címmel megjelent debütáló nagylemezük is, amin öt, Paul által írt, stílusközeli vadonatúj szám is helyet kapott.

 

Egyik szólódala a South Parkban is felcsendült

A rajzfilmsorozat rajongói közül bizonyára mindenki emlékeszik arra az emlékezetes epizódra, amelyben Cartman és a többiek teljesen a World of Warcraft nevű játék függőivé válnak. Az Emmy-díjjal is jutalmazott részben Paul 2006-ban piacra dobott második, Live to Win című szólóalbumának címadó tétele is kulcsszerepet kapott, ráadásul a nagyközönség itt hallhatta először az új dalt, ugyanis a Make Love, Not Warcraft című epizód közel három héttel a lemez megjelenése előtt került a képernyőkre.


Forrás: Download Festival

A KISS - ha minden igaz - 2022. július 14-én a Budapest Sportarénában köszön el magyar rajongóitól az End of the Road elnevezésű világkörüli búcsúturnéja keretein belül.

 

Borítókép: Neil Lupin/Redferns via Getty Images