79 éves lett a rock fenegyereke, Sir Mick Jagger

A Rolling Stones frontembere sosem tanulta iskolában a zenét, kottát se tudott olvasni. Öt nőtől nyolc gyermeke született, tett kirándulást a mozifilmek világába, a Stones dobosa, Charlie Watts egyszer megverte, 2003-ban lovagi címet kapott. Íme egy legenda élete képekben.

79 évvel ezelőtt, 1943. július 26-án született az angliai Dartford városában Michael Philip Jagger énekes, zenész, színész, dalszerző, producer és üzletember, a  The Rolling Stones énekese, akit leginkább Mick Jagger néven ismer és imád a világ. Miután a nagyapja és az apja is tanár volt, őt is erre a pályára szánták, de ő már gyerekként is énekesnek készült. Jó eredményekkel végzett a Dartford Grammar Schoolban, később a London School of Economics ösztöndíjas hallgatója lett. A tanulmányait azonban a zenei karrier kedvéért félbe szakította.

 

Mick Jagger és Keith Richards 1963 körül (forrás: Keystone Features/Hulton Archive/Getty Images)

 

Zenei analfabéta volt, mégis összehozta a világ legmenőbb rockzenekarát

Mick Jagger sosem tanulta iskolában a zenét, kottát sem tudott olvasni. Diákként viszont aktívan látogatta a londoni The Firehouse klubot, ahol 19 évesen már énekesként lépett fel. Jagger 1962-ben alakította meg a korábbi iskolatársával, Keith Richardszal és Brian Jonesszal The Rolling Stones néven a világ legismertebb brit rockzenekarát, „a Beatles örök riválisát”. A banda neve Muddy Waters Rollin' Stone című dala után jött (maga a „gördülő kövek” kifejezés a „nyughatatlan emberek” szinonimája az angol szlengben).

 

Mick Jagger a '70-es években (forrás: Fin Costello/Redferns/Getty Images)

 

Arról, hogy mindig is énekesi a pályára készült, ő maga így vallott a Rolling Stonesról szóló, Az Igaz Történet (angol címe: According to the Rolling Stones) című könyvben.

Mindig is énekes voltam. Állandóan énekeltem gyerekként. Azon kölykök egyike voltam, akik egyszerűen szerettek énekelni. Némelyik srác kórusokban énekel; mások szeretnek a tükör előtt pózolni. A templomi kórus tagja voltam és hallgatni is szerettem az énekeseket a rádióban – a BBC-n vagy a Luxemburg Rádióban – vagy nézni őket a tv-ben vagy a filmeken."

A Rolling Stones eredeti felállása a következő volt: Mick Jagger (ének, szájharmonika), Brian Jones (gitár, szájharmonika, vokál), Keith Richards (gitár, vokál), Ian Stewart (zongora), Dick Taylor (basszusgitár). Több dobos is játszott velük: Mick Avory, Tony Chapman és Carlo Little. Néhány próbán 1962 júniusában Geoff Bradford gitáros is jelen volt, de ő még az első hivatalos fellépés előtt kivált a zenekarból. Taylor hamarosan visszatért a művészeti iskolába, később pedig megalapította a Pretty Things nevű zenekart. Helyére Bill Wyman került (egy anekdota szerint csak azért, mert neki volt jó erősítője). 1963 januárjában Avory is kiszállt, az ő helyét Charlie Watts vette át.

 

Charlie Watts, Keith Richards, Bill Wyman, Mick Jagger és Brian Jones, azaz a The Rolling Stones egy 1963-as londoni fotózáson (forrás: Mark and Colleen Hayward/Redferns/Getty Images)

 

A zenekar sosem zárkózott el más zenei stílusok elől: a reggae, funk, disco, country, folk, soul, pszichedelikus rock mind-mind hatottak zenéjükre. Jagger mindig is figyelemre méltóan ötvözte a modern populáris zenét más irányzatokkal, így hozva létre Rolling Stones védjegyévé vált saját stílust, amiben a hard rock és a blues jól megfér egymás mellett akár a világzenével és a hárfával is.

 

Mick Jagger és Keith Richards – tűz és víz

 

Jagger és Richards szakmai együttműködése az egyik legsikeresebb dolog a zeneipar történetében. Jóllehet, kettejük kapcsolatát a média gyakran egyfajta se veled, se nélküled, „gyűlölködő szeretet”-ként emlegette, ami akkor feszült pattanásig, amikor Jagger 1986-ban nem volt hajlandó tovább turnézni a többiekkel, és inkább szólókarrierbe kezdett, Rolling Stones-dalokat is előadva. Keith Richards „harmadik világháborúként” emlegette Jaggerrel való kapcsolatának ezt az időszakát, ekkor a zenekaron belüli ellenségeskedés miatt majdnem feloszlott a Stones. Egy 1998-as interjúban viszont már sokkal megengedőbb volt:

Úgy gondolok a nézeteltéréseinkre, mint családi civakodásra. Ha kiabálok és ordítok vele, az azért van, mert senki másnak nincs mersze megtenni, vagy pedig azért fizetik, hogy ne tegye. Ugyanakkor remélem, hogy Mick felfogja, hogy én egy barát vagyok, aki csak próbálja őt összhangba hozni, és azt tenni, amit tennie kell.

 

Mick Jagger és Keith Richards (forrás: Michael Putland/Getty Images)

 

Bunyó és egóharc a színfalak mögött

 

Jagger olyannyira nehéz eset volt sokszor, hogy a Rolling Stones tavaly elhunyt dobosa , a mindig talpig úriember Charlie Watts egyszer egy vita hevében arcon ütötte! Keith Richards, a Life című életrajzi könyvében részletesen leírta az esetet: azután történt, hogy Jagger egy személyes találkozó után kilátásba helyezte a zenekar feloszlatását. Amikor Watts nemtetszésének adott hangot, Jagger üvölteni kezdett:

Mit foglalkozol te ezzel, mikor csak a dobosom vagy?

Később telefonon is beszéltek. Jagger ekkor már ittas volt, és hőzöngeni kezdett, hogy „Hol van a dobosom?” Mivel ekkor mindketten ugyanabban a hotelben voltak, és csak egy folyosó választotta el őket egymástól, Watts felvette az öltönyét, magára locsolt egy kis kölnit, aztán átkopogott Jaggerhez.

 

Mick Jagger és Charlie Watts 2005-ben egy New York-i fellépésen (forrás: Scott Gries/Getty Images)

 

Keith Richards (aki ekkor szintén épp Mick Jagger szobájában volt) csak annyit látott, hogy Watts az ajtónyitás után elviharzik mellette, odamegy az énekeshez, megragadja a dzsekijét a hajtókájánál fogva, és egy jobbhorog után azt mondja neki:

Soha többé ne nevezz »a dobosodnak«!

Richards az ezután következő eseményeket igen viccesen írta le a könyvében. Mick Jagger az ütéstől azonnal hátratántorodott, ráesett egy tál füstölt lazacra, és majdnem kiesett egy nyitott ablakon, ahonnan simán belepottyanhatott volna a közeli csatornába. Richards szerint egyébként Jagger néha valóban úgy viselkedett, mintha fontosabb ember lenne a banda többi tagjánál, de a gitáros ezt általában letudta annyival, hogy zenésztársa „frontember-szindrómában szenved”.

 

A könyörtelen fejvadász

 

Mick Jaggernek sosem volt elég a Rolling Stones milliós rajongótábora és a telt házas koncertturnék, a filmiparba is tett néhányszor kirándulást. Ő alakította például a Victor Vacendak nevű marcona fejvadászt az 1992-es Szabad préda című sci-fiben, amelyben égen-földön üldözte a '90-es évekből a futurisztikus 2009-be csöppenő főhőst, Alex Furlong autóversenyzőt (Emilio Estevez), hogy beteljesíthesse a zsarnokoskodó főgonosz (Sir Anthony Hopkins) ördögi tervét. A 30 millió dolláros büdzséből készült film azonban sajnos hatalmas bukás lett: mindössze 37 millió dollárt kapart össze a mozikban...

 

Forrás: Warner Brothers/Getty Images

 

Öt nőtől nyolc gyermeke született

 

Egy külön cikkben is hosszú lenne bemutatni Mick Jagger összes alkalmi partnerét, futó kalandját, szeretőjét, barátnőjét és feleségét, ezért most csak távirati stílusban emlékezzünk meg a leghíresebb párkapcsolatairól, amelyek mindig alapos muníciót jelentettek a bulvársajtónak.

Jagger 1963 és 1966 között Chrissie Shrimptonnal járt. 1966 és 1970 között  Marianne Faithfull angol énekes-dalszerző-színésznővel volt viszonya. 1969-ben megismerkedett Marsha Hunt amerikai énekesnővel, aki bár ekkor már házas volt, egymásba szerettek. 1970 júniusában, amikor a kapcsolatuk véget ért, Hunt terhes volt Jagger első gyermekével, Karis Hunt Jaggerrel, aki 1970. november 4-én született.

 

Bianca Jagger és Mick Jagger esküvője 1971-ben (forrás: Reg Lancaster/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images)

 

Jagger 1970-ben találkozott a nicaraguai születésű Bianca Pérez-Mora Macias-szal és 1971. május 12-én kötöttek házasságot a franciaországi Saint-Tropez-ben. Még abban az éveben született meg lányuk, Jade Sheena Jezebel Jagger. 1977-ben szétmentek, egy évre rá pedig a nő házasságtörésre hivatkozva beadta a válókeresetet. A Pérez-Mora Maciasszal kötött házassága alatt Jaggernek 1974 és 1976 között viszonya volt az akkori Playboy modellel, Bebe Buell-lel.

1977 végén Jagger Jerry Hall amerikai modellel kezdett járni, akivel 1990-ben Balin kelt egybe nem hivatalos, zártkörű házassági ceremónia során. A párnak négy közös gyermeke van: Elizabeth Scarlett Jagger, James Leroy Augustin Jagger, Georgia May Ayeesha Jagger  és Gabriel Luke Beauregard Jagger.

 

Mick Jagger és Jerry Hall 1980-ban (forrás: Art Zelin/Getty Images

 

A Jerry Hall-lal való kapcsolata alatt Jagger 1991 és 1994 között viszonyt folytatott Carla Bruni olasz énekesnő-modellel, aki később Nicolas Sarkozy francia elnök felesége lett. Jagger és Hall kapcsolata azután ért véget, amikor kiderült, hogy Jaggernek viszonya volt Luciana Gimenez brazil modellel (is), aki 1999 májusában életet adott az énekes hetedik gyermekének, Lucas Maurice Morad Jaggernek. 2000 és 2001 között Jagger Sophie Dahl angol modellel járt, 2001-től L'Wren Scott divattervezővel (egészen a 2014-ben bekövetkezett öngyilkosságáig), majd Melanie Hamrick amerikai balett-táncossal élt együtt. Jagger már 73 éves volt, amikor Hamrick 2016-ban életet adott fiuknak, Deveraux Octavian Basil Jaggernek.

 

Sir Mick Jagger, a lovag

Mick Jaggert először II. Erzsébet királynő 2002-es születésnapi ceremóniája keretében kapta meg a lovagi kinevezést a könnyűzenében elért elévülhetetlen érdemeiért. 2003. december 12-én (A királynő térdműtéte miatt) Károly walesi hercegtől vehette át a már Sir előtaggal járó kitüntetést. Az akkori bulvárlapok szóvá tették, hogy Jagger kissé fittyet hányva az előírásokra, bőrkabátban érkezett a rangos ceremóniára, bár kétségtelen tény, hogy alatta öltönyt is viselt.

 

Sir Mick Jagger 2003. december 12-én a 90 éves apjával, valamint a lányaival, Elizabeth-tel és Karisszal a lovagi kitüntetés átvétele után (forrás: Anwar Hussein/WireImage/Getty)