A botrányos MTV-gáláktól a betiltott Pepsi reklámig: 6+5 érdekesség a 65 éves Madonnáról

A Grammy- és Golden Globe-díjas énekesnő, színésznő, rendező és üzletasszony nem véletlenül vívta ki magának a „pop királynője” címet: ellentmondásokkal és átváltozásokkal teli karrierje során sok millió rajongóra és irigykedőre tett szert.

1958. augusztus 16-án született a michigani Bay Cityben a többszörös Grammy- és Golden Globe-díjas olasz származású amerikai énekesnő, színésznő, rendező és üzletasszony, a „pop királynőjének” is nevezett Madonna – aki a nevével ellentétben egyáltalán nem Szűz Máriáéhoz hasonló, erkölcsös életet élt, épp ellenkezőleg. Tabudöntögető előadásmódja és dalszövegei számos alkalommal társadalmi, politikai, szexuális és vallási témákat feszegettek, amelyekkel hol kritikai elismerést, hol pedig parázs vitákat váltott ki. Az alábbiakban 6+5 érdekességet szedtünk össze a 65 éves Madonnáról.

 

1. A korai éveiben meztelen fotózást vállalt és zenekarban is játszott

Az 1958-as születésű Madonna Louise Veronica Ciccone vér szerinti édesanyja mellrákban hunyt el, amikor az énekesnő még csak 5 éves volt. Madonna gyakran a mostohaanyja elleni lázadást hozza fel a karrierje mozgatórugójaként. A showbiznisz elég hamar beszippantotta: bár táncösztöndíjjal a Michigani Egyetemre járt,

két év után otthagyta, hogy New Yorkban és Franciaországban építgesse a karrierjét – ekkoriban egyebek között meztelen modellkedést is vállalt.

A zenével 1980-ban kezdett el foglalkozni, az első együttese a Madonna and the Sky volt, a második a The Millionaires, majd végül 1981-ben szólókarrierre váltott. Első albuma, a Madonna 1983-ban jelent meg – ekkor volt 25 éves.

 

Madonna 1978-ban (forrás: Michael McDonnell/Archive Photos/Getty Images)

 

2. A botrányos MTV-gála

Az 1984-es MTV-gálán egy hatalmas tortán állva, esküvői ruhában, rajta egy „BOY TOY” feliratú övcsattal adta elő a Like a Virgint az azonos című második albumáról, ami pont akkortájt került a lemezboltokba. A szokatlan performansz láttán több zeneipari szaki is komoly tétben fogadott volna arra, hogy

Madonna örökre elásta magát a szakmában – ehelyett pont ez a fajta polgárpukkasztás lett Madonna későbbi védjegye.

A Like a Virgin ráadásul igen hamar első lett a Billboard listáján: több mint 5 millió példányban kelt el, ami akkoriban elérhetetlen álomhatárnak számított egy női előadó számára.

 

3. A Pepsi-purparlé

1989-ben Madonna ismét egy hírhedten ellentmondásos lemezt jelentetett meg Like a Prayer címmel, melynek azonos című slágeréhez egy pikáns videóklip is készült. Ebben Madonna több vallási jelképet is felhasznált (lángoló keresztek előtt énekelt, túlságosan közel simult egy fekete paphoz stb.), sikeresen felbőszítve ezzel a katolikus közösséget. A felháborodás azonban hamarosan a Pepsit is magával rántotta, a cég ugyanis épp akkor kötött 5 millió dolláros reklámszerződést Madonnával. Mivel az épp akkor futó üdítőital-reklámot, amiben természetesen a Like a Prayer szólt, gyakran összetévesztették a (szó szerint) gyújtó hangvételű Like a Prayer-videóklippel,

a Pepsi végül meghátrált, és visszavonták a reklámot.

 

4. Madonna teljesen megbabonázta a Dick Tracy főszereplőjét

Madonna és Warren Beatty nemcsak ebben a noir hangulatú képregényadaptációban szűrték össze a levet, de a való életben is randiztak a forgatás alatt. A románc 1989-ben kezdődött, 1990 nyarán pedig Beatty meg is kérte Madonna kezét,

de az énekesnő inkább véget vetett a kapcsolatuknak, és később mindenkinek azt mondta, nem is jegygyűrűt, hanem barátsággyűrűt kapott Warren Beattytől.

 

Forrás: Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images

 

5. A Dick Tracy főgonoszának is vidám pillanatokat szerzett

A Dick Tracy forgatásával kapcsolatban egy másik pletyka is kering: Al Pacino egyszer azt állította, hogy Madonna a film próbái alatt „villantott neki”,

vagyis szétnyitotta a ballonkabátját, hogy a színész láthassa: semmit sem visel alatta, teljesen meztelen.

Pacino azzal is viccelődött, hogy ha majd öregkorában boldog mosollyal az arcán látják, az azért lesz, mert épp eszébe jutott ez az eset.

 

Forrás: Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images

 

6. A filmvilág után a könyvkiadásban is megvetette a lábát

1992-ben Madonna kiadott egy fotóalbumot Szex címmel, melyben szinte minden oldalon valamilyen kéjes és buja pózban szerepelt – hol egyedül, hol pedig a korszak olyan nagy nevű hírességeivel, mint Naomi Campbell vagy épp Vanilla Ice. A kötet persze „csak” az Erotica című albumát volt hivatott reklámozni, és direkt lett botrányos a tartalma.

Az emberek szabályosan megvesztek érte: csak az első héten 500 000 példány kelt el belőle.

Madonna későbbi könyvpiaci kirándulása viszont már jóval szelídebb volt: 2003-ban The English Roses címmel írt ötrészes gyermekkönyv-sorozatot (magyarul is megjelent Angol rózsák címmel).

 

Egy Madonna-hasonmás az énekesnő provokatív fotóalbumát népszerűsíti egy londoni könyvesboltban (forrás: Neil Munns - PA Images/PA Images via Getty Images)

 

 

7. Bekönyörögte magát az Evita stábjába

Madonna annyira szerette volna megkapni a magyarországi helyszíneken forgatott Evita főszerepét, hogy

képes volt egy hosszú levelet kanyarítani Alan Parker rendezőnek, amelyben leírta, miért lenne pont ő a tökéletes Evita Perón.

Szerinte egyébként azért, mert gyerekként mindketten félárvák lettek, és mindketten fiatalon érkeztek egy nagyvárosba, pénz és barátok nélkül, hogy szerencsét próbáljanak. Az énekesnő a Take a Bow című dalához készült klipet is mellékelte a levélhez, és felhívta rá a direktor figyelmét, hogy az (az ő külön kérésére) a negyvenes-ötvenes évek világát jeleníti meg, akárcsak az Evita egy része.

 

Forrás: InterCom

 

8. Máig bánja, hogy kimaradt anno a Mátrixból

Bár az Evitáért végül Golden Globe-díjat kapott, az internet népe Madonnát a mai napig a 10 legpocsékabb színész közt tartja számon. Évtizedeken át szerepelt ugyan filmekben, de nem igazán tudott soha mozisztárként befutni.

Talán ha anno igent mond Trinity szerepére, akkor ma minden másképp lenne...

1999-ben viszont úgy látta, hogy borzasztó a Mátrix forgatókönyve – ma már persze ő is azon a véleményen van, hogy ez az egyik legjobb film, amit valaha készítettek, és még mindig nem bocsátotta meg magának, hogy visszautasította a női főszerepet.

 

Forrás: Frans Schellekens/Redferns/Getty Images

 

 

9. 20 éve csókolta meg Britneyt és Christina Aguilerát

A 2003-as MTV Music Awards alighanem örökre bevonult a poptörténelembe azzal, hogy

Madonna Britney Spearst és Christina Aguilerát is megcsókolta a közös produkciójuk során.

 

 

10. Egy Madonna-album korai kiszivárgása majdnem derékba törte a karrierjét

2014-ben Madonna és a rajongói is hatalmas megdöbbenéssel tapasztalták, hogy az eredetileg 2015-re betervezett Rebel Heart című albumról egy hacker, bizonyos Adi Lederman kiszivárogtatott néhány dalt. Persze ezek a számok akkor még befejezetlenek voltak, mert a kiberbűnöző Madonna egyik munkatársainak e-mailfiókján keresztül szerezte meg azokat. Ledermant végül letartóztatták, és számítógépes bűnözéssel, tiltott titkos megfigyeléssel, szerzői jogok megsértésével és a nyomozás akadályozásával vádolták meg, de mivel vádalkut kötött, csak 14 hónap börtönbüntetésre ítélték. Madonna később azt nyilatkozta,

az eset annyira megrázta, hogy egy rövid időre teljesen elvesztette az érdeklődését a zenélés iránt.

 

Madonna a 2016-os Rebel Heart turnén (forrás: Graham Denholm/Getty Images)

 

11. Összesen hat gyereke van

Madonna viharos párkapcsolatai szinte mindvégig a nyilvánosság előtt zajlottak: a fentebb már emlegetett Warren Beatty mellett járt többek között a színészlegenda Sean Penn-nel, a hírhedt NBA-sztárral, Dennis Rodmannel, 2000 és 2008 között pedig az ismert brit filmrendező, Guy Ritchie volt a férje. Összesen hat gyereke lett, akik közül ketten a vér szerinti gyermekei a korábbi kapcsolataiból, négy pedig Malawiban született árva, akiket az énekesnő örökbe fogadott.

  • Lourdes Maria Ciccone Leon 1996-ban született. Édesapja Madonna korábbi partnere és személyi edzője, Carlos Leon.
  • Rocco Ritchie Madonna második gyermeke, aki 2000. augusztus 11-én született. Édesapja Guy Ritchie.
  • David Banda az első gyermek, akit Madonna örökbe fogadott még 2006-ban, amikor a fiú még csak egyéves volt.
  • Mercy Jamest először 2009-ben akarta Madonna örökbe fogadni Malawiban, de akkor elutasították a kérelmét, mivel nem helyi lakos volt. Miután újra beadta a kérelmét, a malawi legfelsőbb bíróság végül engedélyezte számára a kislány örökbefogadását.
  • Stella Ciccone és Esther Ciccone ikrek, ők Madonna legfiatalabb gyermekei, akiket szintén Malawiból fogadott örökbe.

 

(via Mentalfloss & IMDb)