Ezeket a sztárokat iktatják be 2022-ben a Rock and Roll Hall of Fame-be

Pat Benatar, a Duran Duran, Eminem, a Eurythmics, Dolly Parton, Lionel Richie és Carly Simon válnak idén a rock and roll halhatatlanjaivá.

Lezárult a rajongói szavazás és a szakmai döntés is megszületett: eldőlt, kik lesznek a 2022-es osztály tagjai a Rock and Roll Hírességek Csarnokában.

A beiktatottak végső névsora az előadók közt a következő:

a rockénekesnő, Pat Benatar, a ’80-as évek popbálványai, a Duran Duran, minden idők legsikeresebb rappere, Eminem, az Annie Lennox és Dave Stewart alkotta szintipop duó, a Eurythmics, a country királynő, Dolly Parton, az R&B/pop slágergyáros, Lionel Richie és a soft/pop rock énekesnő, Carly Simon kerülnek be idén a rock and roll halhatatlanjai közé.

Rajtuk kívül zenei kiválóságukért díjazzák még a heavy metal isteneiként számontartott Judas Priestet, valamint az R&B műfaj egyik legsikeresebb dalszerző/producer párosát, a többek közt Janet Jackson legnagyobb slágereiért is felelős Jimmy Jamet és Terry Lewist is.

A korai hatás kategóriában a calypso királya, Harry Belafonte és a folk/blues gitáros/énekeső, Elizabeth Cotten csatlakozik a halhatatlanokhoz, a zenészek sztárügyvédjét Allen Grubmant, a zenei mogul Jimmy Iovine-t és a hip hop műfaj első lemezkiadóját, a Sugar Hill Recordsot megalapító Sylvia Robinsont pedig Ahmet Ertegun-díjjal jutalmazzák a zeneiparért tett szolgálataikért.


A Rock and Roll Hall of Fame már évek óta számos kritikát kap azért, mert sokak szerint nevéhez hűtlenül választ beiktatandó előadókat a legkülönbözőbb, nem rockzenei műfajokból, miközben

a rock, de különösen a heavy metal zene legendáit szinte teljesen figyelmen kívül hagyja.


Maga Dolly Parton is éppen ilyen okokból lépett vissza jelöltségétől, amit a Hall of Fame tisztelettel, de elutasított, így a country ikon neve is ott szerepel a 2022-es osztály tagjai között.

A Judas Priest beiktatása éppen ezért örömteli hír is lehetne, azonban rajongóik nagy részében így is hiányérzet támadt és keserű szájízzel konstatálták, hogy a veterán brit csapat ezúttal sem a fő kategóriában, csupán „zenei kiválóságukért” kerül beiktatásra.

Az idén végül be nem került jelöltek közt szerepeltek még olyan kultikus és fontos rockbandák, mint az MC5, a New York Dolls vagy a Rage Against the Machine, de szintén várat magára az olyan nevek halhatatlanná avanzsálása, mint az A Tribe Called Quest, Beck, Kate Bush, a Devo, Fela Kuti vagy Dionne Warwick.

A ceremóniára november 5-én kerül sor a Los Angeles-i Microsoft Theaterben, az eseményből készült összefoglalót később az HBO is műsorára tűzi, ami természetesen az HBO Max kínálatában is elérhető lesz majd.