Fekete hírességek bőrébe bújik Kendrick Lamar

A rapper négy év után először jelentkezett új szólódallal és egy hozzá készült videóklippel.

Az utóbbi 10 év egyik legsikeresebb hip hop előadója, Kendrick Lamar bemutatta legújabb kislemezét, The Heart Part 5 címmel. A dal, amely Lamar május 13-án a boltokba kerülő Mr. Morale & The Big Steppers című anyagát hivatott beharangozni, Marvin Gaye I Want You című 1976-os klasszikusát is megidézi.

A dal ettől függetlenül valószínűsíthetően nem szerepel majd a korongon, ahogy aThe Heart című sorozat eddigi négy része is csupán promóciós kislemezekként vagy mixtape-eken látott napvilágot, egy-egy stúdióalbum előtt.

Kendrick Lamar; Lollapalooza Buenos Aires, 2019; Fotó: Santiago Bluguermann/Getty Images

 

A legújabb szám Lamar első kislemeze szólóelőadóként 2018 óta, a hozzá készült kisfilmet rendezőként pedig ő maga és gyakori alkotótársa, Dave Free jegyzi. A videóklipben a rapper

a deep fake technológia segítségével olyan afro-amerikai sztárokká változik át, mint Kanye West, Will Smith, O.J. Simpson, Kobe Bryant, 


a saját maga ellen gyűlöletbűncselekményt megrendező színész, Jussie Smollett vagy a 2019-ben meggyilkolt rapper, Nipsey Hussle.


A klip Kendrick alteregója, Oklama idézetével nyit: „Én vagyok. Mindannyiunk.”, a fekete kultúráról és társadalomról szóló dal szövegében pedig a rapper olyan témákat érint, mint a bipoláris zavar vagy a gyilkosság, amivel szinkronban a kisfilmben az éppen aktuális sorhoz köthető karakter arca jelenik meg Lamaré helyén. A deep fake technikáért a South Park megalkotói, Trey Parker és Matt Stone tulajdonában lévő Deep Voodoo stúdió felelt.

Kendrick Lamar négy évnyi hallgatását csak néhány alkalommal törte meg: 2020 októberében közreműködött Busta Rhymes Look Over Your Shoulder című dalában, a következő évben pedig Baby Keemmel készítette el a Family Ties című számot, amit idén a Legjobb rap előadás kategóriában Grammy-díjjal jutalmaztak.

És természetesen ne felejtsük el, hogy februárban Dr. Dre, Snoop Dogg, Eminem, 50 Cent, Mary J. Blige és Anderson .Paak társaságában színpadra lépett a Super Bowl döntő félidei show-jában is.