Íme a 2022-es Grammy-díjátadó nyertesei

Jon Batiste, Olivia Rodrigo, Bruno Mars csapata és a Foo Fighters tarolt az idei gálán, de a ceremóniáról kitiltott Kanye West is győzni tudott.

Április 3-án átadták a zeneipar első számú és (egykor…) legrangosabb elismerésének számító Grammy-díjakat a Las Vegas-i MGM Grand Arénában.

Bruno Mars és Anderson Paak / Forrás: Matt Winkelmeyer/Getty Images

 

A sorban 64. Grammy-gálát az eredeti tervek szerint január 31-én rendezték volna meg Los Angelesben, azonban a koronavírus omikron variánsának felbukkanása és a megnövekedett esetszámok miatt végül az eseményt elhalasztották. A ceremóniát először tartották Las Vegasban, a házigazda azonban második alkalommal is - a tavalyi év után visszatérő - Trevor Noah volt. Akárcsak az Oscar-gála esetében, a díjak nagy részét még a televíziós közvetítés előtt átadták, a képernyőkre már csak a főbb kategóriák jelöltjei, illetve díjazottjai és természetesen a világsztár fellépők kerültek.

John Batiste / Forrás: Matt Winkelmeyer/Getty Images

 

Az este legnagyobb nyertese Jon Batiste zongorista/énekes lett, akit elsősorban Stephen Colbert késő esti talk showjának zenekarvezetőjeként ismerhet az amerikai közönség: ő 11 jelöléséből 5-öt tudott díjra váltani, köztük az egyik legfontosabbnak számító Év albuma kategóriában is győzedelmeskedni tudott.


Bruno Mars és Anderson .Paak duója, a fő ceremóniát megnyitó Silk Sonic az Év dala, az Év felvétele, a Legjobb R&B előadás és a Legjobb R&B dal, a mindössze 19 éves popszenzáció, a Disney Channelen megismert Olivia Rodrigo pedig a Legjobb új előadó, a Legjobb pop album énekkel és a Legjobb pop szóló előadás kategóriában kapott elismerést. 


Három-három díjjal térhetett haza a countryénekes Chris Stapleton és a gospel énekesnő, CeCe Winans is, a gáláról kitiltott Kanye West pedig két arany gramofonnal lett gazdagabb az este során.

BTS / Forrás: Matt Winkelmeyer/Getty Images

 

Utóbbi kettő nem, a többiek azonban fel is léptek a gálán a felsorolt díjazottak közül, mellettük pedig színpadra állt még a BTS, Lil Nas X, Billie Eilish, J Balvin, Carrie Underwood és Lady Gaga is, utóbbit szintén díjazták a Legjobb tradicionális pop albumért, amit az idén 95 éves Tony Benettel készített el.

Jon Batiste / Forrás: Matt Winkelmeyer/Getty Images

 

A díjátadók és a felkonferálók közt volt Dua Lipa, Joni Mitchell, Jared Leto, Avril Lavigne, Keith Urban és Lenny Kravitz is, egy előre rögzített videoüzenetben pedig maga Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is megjelent a kivetítőkön John Legend előadása előtt.


A műsor során egy külön blokkban megemlékeztek a Foo Fighters március 25-én elhunyt dobosáról, Taylor Hawkinsról is, Billie Eilish pedig egy a zenészt ábrázoló pólóban jelent meg az eseményen. Eredetileg egyébként Dave Grohl és csapata is a gála fellépői között lett volna, azonban a tragédia után a teljes turnéjukkal együtt természetesen a Grammy-gálán való megjelenést is lemondták. Ennek ellenére három jelölésük (Legjobb rock előadás, Legjobb rock dal, Legjobb rock album) mindegyikében sikerült nyerniük.


A nagy várományosok közül üres kézzel térhetett haza Billie Eilish és testvére, Finneas, Justin Bieber, Lil Nas X és Brandi Carlisle is, a nyolc-nyolc jelöléséből pedig H.E.R. és Doja Cat is csupán egyet tudott díjra váltani.