Zelenszkij beszédét vetítették a hétvégi Grammy-gálán

Az ukrán elnök a videójában megrázó szavakkal festette le a február 24-én megindult orosz invázió óta tartó háborút a díjátadó közönségének.

Április 3-án este tartották meg a 64. Grammy-gálát a Las Vegas-i MGM Grand Garden Arenában. A zenei díjátadón levetítették az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij előre felvett beszédét is, amelyet John Legend Free című dalának különleges zenei előadása követett, a háttérben az ukrajnai válság képeivel, valamint az ukrajnai Donbasz régióból származó költő, drámaíró és forgatókönyvíró Ljuba Jakimcsuk verseivel.

Az ukrán elnök beszédét a házigazda Trevor Noah vezette fel a következő szavakkal:

A zenének még a legsötétebb időkben is megvan az ereje, hogy javítsa a hangulatot és reményt adjon egy szebb holnapra. Senkinek sincs nagyobb szüksége most egy kis reményre, mint az ukrán népnek.

Zelenszkij a videójában megrázó szavakkal festette le a február 24-én megindult orosz invázió óta tartó ukrajnai háborút:

A háború. Mi a zen végső ellentéte, ha nem ez? A lerombolt városok és a megölt emberek csöndje. Gyermekeink becsapódó rakétákat rajzolnak, nem hullócsillagokat. Több mint 400 gyerek sérült meg és 153 gyerek halt meg. S soha nem fogjuk látni őket rajzolni. A szüleink boldogan ébrednek reggel. Bunkerekben, de élve. A szeretteink nem tudják, hogy újra együtt leszünk-e még. A háború nem hagyja, hogy mi döntsük el, ki marad életben, és ki marad örök csendben. A mi zenészeink szmoking helyett kevlárpáncélt viselnek, és a kórházakban énekelnek a sebesülteknek, még azoknak is, akik nem hallják őket. De a zene így is, úgy is áttör.

Majd így folytatta:

Megvédjük a szabadságunkat. Hogy élhessünk, hogy szerethessünk, hogy hangot adhassunk. A mi földünkön harcolunk Oroszország ellen, amely szörnyű csendet hoz a bombáival. A halott csendet. Töltsétek meg a csendet a zenétekkel! Töltsétek meg ma, hogy elmondhassátok a történetünket! Mondjátok el az igazságot erről a háborúról a közösségi hálózatokon, a tévében! Támogassatok minket, ahogy csak tudtok! Bármilyen módon – csak ne a csendben maradással! És akkor eljön a béke. Minden városunkba, amelyet a háború elpusztít. Csernyihiv, Harkiv, Volnovakha, Mariupol és a többi – ezek már mind legendák. De van egy álmom, hogy élnek. Szabadon. Szabadon, mint ti a Grammy színpadán.

(via The Independent & The Hollywood Reporter)