Íme minden idők legjobb klasszikus karácsonyi dalai

Senki ne ijedjen meg, ha nem találja köztük a Last Christmast és Mariah Carey ikonikus slágerét, a modern dalok listáját is összeszedtük (az majd holnap jön!)

Bing Crosby: White Christmas (1942)

A karácsonyi dalok királyának előadásában olyan klasszikusok váltak slágerré, mint a Happy Holiday (1942), az I'll Be Home for Christmas (1943), a Jingle Bells (1943), vagy a Silver Bells (1950), de a legsikeresebbé kétségtelenül az Egész évben farsang című filmhez írt, Oscar-díjas betétdal vált. A több mint 50 millió eladott darabjával ugyanis a mai napig ez számít minden idők legnagyobb példányszámban elkelt kislemezének.


Judy Garland: Have Yourself a Merry Little Christmas (1944)

A számot Liza Minelli édesanyja, az Óz, a csodák csodája Dorothy-ja énekelte el először a Találkozunk St. Louis-ban című musicalben, később pedig többek közt Frank Sinatra is előadta, aki ragaszkodott a szöveg néhány sorának cseréjéhez, hogy az vidámabb hangulatú legyen.


Gene Autry: Rudolph The Red-Nosed Reindeer (1949)

Az azonos című történet címszereplője által inspirált dal az 1949-es év karácsonyán az amerikai slágerlista élére került és csak az ünnepi időszak alatt közel 2 millió példányban talált gazdára az Egyesült Államokban.


Jimmy Durante: Frosty The Snowman (1950)

Autry előző évi sikerén felbuzdulva egy másik karácsonyi dalt is írtak neki, ami természetesen szintén hatalmas slágerré vált. Még ugyanebben az évben Jimmy Durante is feldolgozta és mindketten a legjobb 10 közé jutottak vele az amerikai toplistán. Utóbbi verziója volt hallható később az azonos című, 1969-es animációs filmben is.


Frank Sinatra: Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow! (1950)

Habár szövegében konkrétan nincs megemlítve a karácsony, hangulata és téli témája miatt a Frank Sinatra és Dean Martin által is előadott dal a mai napig az egyik legismertebb ünnepi klasszikusnak számít.


Perry Como: It's Beginning To Look A Lot Like Christmas (1951)

Az énekes a The Fontane Sisters énekegyüttessel és Mitchell Ayres big band vezetővel közösen vitte sikerre ezt a dalt, amiből később Johnny Mathis is elkészítette saját verzióját, ami még a Reszkessetek betörők 2. - Elveszve New Yorkban című filmben is felcsendült.


Jimmy Boyd: I Saw Mommy Kissing Santa Claus (1952)

A kislemez megjelenése idején mindössze 13 éves Boyd egészen az amerikai slágerlista első helyéig jutott a dallal, de később Angliában is a harmadik helyre került. A fiúnak még a bostoni érseknek is magyarázkodnia kellett a szám szövege miatt, miután az egyház elítélte, hogy a csók és a karácsony témája egy kontextusban szerepel.


Eartha Kitt: Santa Baby (1953)

A különböző luxuscikkekért áhítozó nő szemszögéből íródott dal olyan megosztó volt, hogy egyes déli államok egyenesen betiltották az Egyesült Államokban. Ennek ellenére a szám 1953 legsikeresebb karácsonyi slágere lett az USA-ban.


Elvis Presley: Blue Christmas (1957)

A Király 1957-ben dobta piacra karácsonyi albumát, ezen kapott helyet ez az eredetileg 1948-ban íródott szerzemény, később pedig az 1968-as, legendás visszatérő TV showjában is előadta.


Bobby Helms: Jingle Bell Rock (1957)

Minden idők egyik legismertebb karácsonyi dalával kapcsolatban mind előadója, Bobby Helms, mind a felvételen hallható session gitáros, Hank Garland halálukig állították, hogy a legendás számot nem a két szerzőként megjelölt reklámszakember, hanem ők ketten írták. Márpedig egy ilyen jogdíjtól elesni…nem túl szerencsés dolog.


Brenda Lee: Rockin' Around The Christmas Tree (1958)

Bár érett hangja megtévesztő lehet, Lee csupán 13 éves volt, amikor felénekelte az azóta ikonikussá vált számot. A dalból csak két évvel később, 1960-ban lett hatalmas sláger, amikor a fiatal lány országos tinisztárrá vált.


Chuck Berry: Run Rudolph Run (1958)

A Johnny B. Goode című slágere szellemében íródott rock and roll dal Berry egyik legnagyobb és legtöbbet feldolgozott klasszikusának számít, azonban a zenésznek le kellett mondania a jogdíja egy részéről, hiszen Rudolph karaktere bejegyzett védjegynek számít és a név felhasználása miatt osztozkodnia kellett a megkeresett összegen.


Dean Martin: Baby, It's Cold Outside (1959)

Az 1949-ben a Neptune’s Daughter című film betétdalaként Oscar-díjjal jutalmazott, majd számtalan verzióban elkészült, általában duettként előadott dal az utóbbi években nagy botrányt kavart szövege miatt, amiben szexuális zaklatásra, sőt, nemi erőszakra való utalásokat véltek felfedezni a politikai korrektség elkötelezett hívei.


Nat King Cole: The Christmas Song (Merry Christmas To You) (1961)

Natalie Cole édesapja nem kevesebb mint négy alkalommal rögzítette a dalt, melyek közül az utolsó lett a legismertebb, és ami azóta sem hiányozhat egyetlen karácsonyi lejátszási listából sem. Egy felmérés szerint ráadásul a 30 és 49 közti nők kedvenc ünnepi slágerének számít.


Andy Williams: It's The Most Wonderful Time Of The Year (1963)

Bár a dal a megjelenése óta minden idők egyik legtöbbször játszott karácsonyi dalává vált, mivel annak idején nem jelent meg kislemezen, a slágerlistákra csak a közelmúltban került fel: Angliában 2007-ben a 21. helyet szerezte meg, majd a következő években a Top 10-ig jutott, az Egyesült Államokban pedig csak 2020-ban sikerült a legjobb 5 közé verekednie magát.

 

Darlene Love: Christmas (Baby Please Come Home) (1963)

A Phil Spector producer fejéből kipattant karácsonyi album (A Christmas Gift for You from Phil Spector) egyik nagy klasszikusa a maga idejében szintén nem lett sláger, azóta azonban az ünnepi időszak egyik kihagyhatatlan darabjává vált.


The Ronettes: Sleigh Ride (1963)

Szintén ugyanezen a korongon kapott helyett ez a karácsonyi klasszikus, amelyből a Spector akkori felesége, Ronnie vezette lánycsapat verziója hatalmas sikert aratott és azóta is a legismertebb verziónak számít.


Burl Ives: A Holly Jolly Christmas (1964)

A Rudolph the Red-Nosed Reindeer és a Rockin' Around the Christmas Tree mellett Johnny Marks legismertebb szerzeménye, ami a mai napig minden idők 25 legjátszottabb karácsonyi dala közé tartozik. Mindezek fényében ironikus érdekesség, hogy habár ennyi legendás dalt köszönhetünk neki, Marks nem ünnepelte a karácsonyt, mivel zsidó vallású volt. 


Jackson 5: Santa Claus Is Comin' to Town (1970)

Az eredetileg 1934-ben megjelent dal legismertebb és legsikeresebb verziója Michael Jackson családi zenekarához köthető, akik a sikereik csúcsán, 1970-ben egy egész karácsonyi nagylemezt piacra dobtak, ami végül az év legnagyobb példányszámban elkelt ünnepi albuma lett és a kritikusok azóta is minden idők egyik legjobban sikerült karácsonyi anyagának tartják.


Bing Crosby & David Bowie: Peace on Earth/The Little Drummer Boy (1977)

A nem kicsit szokatlan párosításra Crosby utolsó TV showjában került sor, amit 1977 szeptemberében forgattak le, alig több mint 1 hónappal az énekes halála előtt. A karácsonyi különkiadás a tragédia ellenére az ünnepek idején adásba került, azonban a duett csak évekkel később, 1982-ben jelent meg kislemezen, amikor is a harmadik helyig jutott az angol slágerlistán.