Klasszikus zenék a hangulatodhoz

Egyszerre online koncertterem és rendhagyó zenei videómegosztó az Óbudai Danubia Zenekar új felülete, ahol hangulatok szerint csoportosítva lehet találkozni a klasszikus zene szórakoztató, vagy éppen drámai pillanataival. Az Út a zenéhez oldalon mindenki a saját ízlése és tempója szerint haladhat a zeneművek és ezáltal önmaga megismerése felé. Az egyedülálló klasszikus zenei online felület június elsejéig ingyen használható.

Az Út a zenéhez oldal azoknak is belépőt jelenthet a klasszikus zene világába, akik eddig még nem nagyon találkoztak a műfajjal, de kíváncsiak és nyitottak lennének rá. A felületen ugyanis hangulatokhoz, érzelmekhez köthető kategóriákba rendezve válogathatunk a felvételek között, az egyperces részletektől a komplett művekig. „Nem a megszokott módon, vagyis zeneszerzők és műcímek szerint tettük kereshetővé a zenéket, hanem hangulatok szerint. Ezáltal megváltoztatjuk a felhasználók kiindulópontját. Így nem azzal az attitűddel kell az oldalra jönni, hogy én most klasszikus zenét, például Beethovent szeretnék hallgatni, hanem sokkal inkább azzal a nyitottsággal, hogy valaki szeretné megtudni, vannak-e olyan művek a klasszikus zenében, amelyek tetszenének neki, a személyiségéhez vagy a pillanatnyi hangulatához passzolnak. Fontosnak tartottuk, hogy egészen rövid részletek is elérhetővé váljanak, hiszen nem biztos, hogy valakinek van kedve és ideje egy teljes szimfóniát végighallgatni. Egy egyperces videóból azonban el tudja dönteni, hogy közel áll-e hozzá a stílus. Ezután tovább tud menni, és meg tudja hallgatni az egész művet, vagy akár egy egész koncertet is” – emeli ki Hámori Máté, a zenekar művészeti vezetője.

A felületen a videók 40 kategóriába rendezve vannak csoportosítva: többek között Lélek, Harc, Hős, Kaland, Közösség, 18+, Pszicho, Más-világ, Lélek, Dark, Egyedül címszavak mentén válogathatunk. Az Álom címke alatt lágy, nyugtató zenéket találhatunk pihenéshez, relaxáláshoz. Az Új kezdetbe akkor érdemes belehallgatni, ha erőre, bátorságra van szükségünk egy nagy döntés előtt, vagy a hétköznapok leküzdéséhez. Az igazán kíváncsiaknak a Bizarr kategóriában érdemes válogatniuk, ahol kicsavart ütemek, furcsának tűnő váltások, olykor groteszk, mégis csodálatos zenék hallgathatók.

Az Út a zenéhez kampányhoz hat nagykövet is csatlakozik, akik személyes élményeiken keresztül mutatják meg azt, mennyire sokféle területre, élethelyzetre képes inspirálóan hatni a zene. Janklovics Péter humorista az Ősi kategóriából, téren és időn átrepítő zenék közül válogatott. Számára Lutosławski Concerto zenekarra című művének III. tétele megmutatja a zene egészen ősi, mélyről jövő rétegeit, egyfajta egyensúlyt teremtve az életben és segítve őt az alkotásban.

Az Út a zenéhez oldalon a gyerekeknek szóló videóktól a zenés meditáción át a klasszikus szmokingos koncertig szinte mindent megtalálhatunk, ami zene. Az oldal egyúttal az Óbudai Danubia Zenekar online otthona is, ahol a zenekar korábbi kiemelt koncertjei, ifjúsági előadásai mellett az élő közvetítések is elérhetők lesznek. A videólejátszások alapján pedig a rendszer alkalmazkodik a felhasználóhoz, és az ízlésének megfelelő javaslatokat ajánl fel.