Lenny Kravitz, Mark Hamill és sok más híresség is a gitárlegenda Eddie Van Halent gyászolja

A Van Halen nevű rockbandát megalapító, virtuóz zenész 65 éves volt. Évek óta torokrákkal küzdött.

65 éves korában elhunyt a világ egyik legismertebb gitárosa, a holland születésű amerikai zenész és producer, Eddie Van Halen, a Van Halen nevű, legendás rockzenekar alapítója. A gitáros évek óta nyelv- és torokrákkal küzdött, ami saját bevallása szerint nemcsak amiatt alakulhatott ki nála, mert 12 éves kora óta ivott és dohányzott, hanem mert évtizedeken át a szájába vette a koncerteken a réz- és bronzpengetőit. De 1999-ben volt egy csípőprotézis-műtétje is, miután az 1995-ben diagnosztizált osteonekrózisa már elviselhetetlen fájdalmakat okozott neki – utóbbi amiatt alakult ki nála, mert a Van Halen-koncerteken gitározás közben előszeretettel ugrált a levegőbe és végzett egyéb akrobatikus mutatványokat a színpadon, amelyek során néha csúnyán megsérült.

Eddie Van Halen és a jellegzetes, házilag barkácsolt, szigetelőszalaggal összefoltozott gitárja (fotó: Paul Natkin / Getty Images)

 

Eddie Van Halen eredetileg Edward Lodewijk Van Halen néven született 1955-ben, Amszterdamban. 1962-ben az egész család átköltözött Hollandiából a kaliforniai Pasadenába. Az apja, Jan Van Halen már Európában is aktív zenész volt, klarinétozott, szaxofonozott, így nem csoda, hogy a fiai, Eddie és Alex Van Halen is korán elkezdtek zenélni. Már az általános iskolában is volt zenekaruk, a The Broken Combs, amelyben Edward zongorázott, Alex pedig szaxofonozott. Nem sokkal később Edward dobolni kezdett, Alex pedig flamenco gitárleckéket vett, de hamar kiderült, hogy ha cserélnek, mindenki jobban jár.

1972-ben a két Van Halen testvér együtt alakította meg David Lee Roth énekessel és Michael Anthony basszusgitárossal a kaliforniai Pasadenában legendás bandájukat, a Van Halent (melyhez később a híresen nagy egójú rocksztár, Sammy Hagar is csatlakozott). Az együttes 1978-as bemutatkozó albuma, a Van Halen azóta is mérföldkőnek számít a hard rock és heavy metal történetében, Eddie Van Halen pedig a virtuóz tapping gitártechnikája miatt mindörökre egy Jimi Hendrix-szel, Brian May-jel és Slash-sel egy lapon emlegetett zenei idol lett. Eddie Van Halent ugyanis  az éjjel-nappal nyakában lógó gitár már életében ikonná tette – így volt látható többek között a Két pasi - meg egy kicsi egyik vicces jelenetében is:

A legismertebb Van Halen-nótákat a hollywoodi filmek is előszeretettel használták fel a soundtrackjeikben. A Jump felcsendült többek között az Apafejben, a Kicsi kocsi - Tele a tankban, az Eddie, a sasban és a Ready Player One-ban is, de rendszeresen visszaköszönt különféle tévésorozatokban és zenei tehetségkutató vetélkedőkben is.

Eddie Van Halen halálhíre a teljes művészvilágot megrendítette. Részvétét fejezte ki többek között Billy Idol, Sammy Hagar, Nikki Sixx, Tony Iommi, Jimmy Kimmel és Mark Hamill is. Lenny Kravitz így búcsúzott tőle a közösségi oldalán:

Legendás gitáros és zenei újító, Edward Van Halen, 1955-2020. A menny ma éjjel tele lesz elektromossággal.

Billy Idol így emlékezett rá a Twitteren:

Eddie Van Halen egy gitárlegenda! Nyugodj békében! Hiányozni fogsz! #csesszemegarák @eddievanhalen #eddievanhalen

Mark Hamill Wolf Van Halen apja halálhírével kapcsolatos bejelentését és visszaemlékezését osztotta meg a Twitter-oldalán:

Nagyon sajnálom, hogy ilyen tragikus veszteség ért, @WolfVanHalen, de vigasztaljon a tudat, hogy sokáig emlékezni fogunk rá, és örökké élni fog, mint a rockzene egyik legkülönlegesebb gitárvirtuóza. Részvétem önnek is, Valerie @Wolfiesmom és az egész Van Halen családnak. #RIPEdward

De megemlékezett Eddie Van Halen haláról Jimmy Kimmel talkshow-házigazda is:

Életem legjobb két óráját Eddie Van Halennel beszélgetve töltöttem el. Kiváló zenész volt, igen - de nagyon vicces és kedves fickó is, akit rettenetesen fog hiányozni. Ölelem Janie-t, Wolfot, Alexet és mindazokat, akik szerették őt.

(via The Independent)