Leszerződtette, majd menesztette is az első virtuális rappert az egyik legnagyobb lemezkiadó

Az online közösség szerint a Capitol Records egy rasszista és sztereotip projekt mellett tette le a voksát.

Kevesebb mint tíz nappal azután, hogy a Capitol Records bejelentette, hogy leszerződtették az első virtuális rappert, a kiadó „lapátra tette” az FN Meka névre hallgató MC-t. A multi ugyanis rengeteg negatív visszajelzést kapott, melyek szerint a kreálmány rasszista sztereotípiákra épül és sértő a fekete közösségre és a hip hop kultúrára nézve.

A kiadó a következő közleményt adta ki az üggyel kapcsolatban:

„A Capitol Music Group azonnali hatállyal megszakította kapcsolatát az FN Meka projekttel. A legmélyebb sajnálatunkat fejezzük ki a fekete közösség felé érzéketlenségünk miatt, hogy anélkül szerződtettük ezt a produkciót, hogy elég kérdést tettünk volna fel annak jogosságáról és a hátterében zajló kreatív folyamatról. Köszönjük mindenkinek, aki az elmúlt néhány napban építő jellegű visszajelzésekkel fordult hozzánk, hiszen ez felbecsülhetetlen értékű volt abban, hogy erre a döntésre jussunk.”

Mindössze néhány órával azelőtt, hogy kiadó megtette bejelentését, az Industry Blackout nevű online közösség, amely a 2020 nyarán történt felkelések óta emeli fel a hangját polgárjogi kérdésekben a zene és a fekete kultúra találkozását illetően, szintén bírálta a Capitol döntését:

„Miközben üdvözöljük azt a technológiai innovációt, amely összeköti a hallgatókat a zenével és fokozza az így kapott élményt, súlyos hibának találjuk, hogy nincsenek tudatában annak, mennyire bántó is ez a karikatúra. Közvetlenül sérti a fekete közösséget és a kultúránkat. Durva sztereotípiák és a fekete művészekre jellemző modorosság ötvözete, kiegészítve a dalszövegekbe beleszőtt rágalmakkal.”

Az FN Meka projektet még 2019-ben indította útjára a megalkotásáért felelős testvérpár Chris és Brandon Le, valamint a Factory New nevű virtuális lemezkiadó tulajdonosa, Anthony Martini. Utóbbi egy interjúban elmondta, hogy Mekát videójátékokból és közösségi médiából összeválogatott többezer adatpontból készítették el, s habár zenéjét ember adja elő, de mesterséges intelligencia szerkeszti meg, olyan műfaji szempontok alapján, mint a szöveg, akkordok, dallam, tempó és a hangzás.


A mai trap sztárokra emlékeztető külsejű, zöld raszta hajat, arctetoválásokat, aranykesztyűt-és nyakláncot viselő virtuális rapper több mint 1 milliárd megtekintést és 10 millió követőt tudhat magának a TikTokon, 220 ezret pedig az Instagramon, azonban nem egyértelműen jelenthető ki róla, hogy bőrszíne fekete, ezért különösen nagy visszatetszést keltett, amikor az N-betűs szót használta dalszövegeiben.


Az Industry Blackout többek közt ezért is szólította fel a multit, hogy vessen véget együttműködésének Mekával, kérjen érte hivatalosan bocsánatot, távolítsa el tartalmait minden felületről, a virtuális rapperre fordított pénzösszegeket különítse el olyan jótékonysági szervezetek számára, amelyek a fekete fiatalokat támogatják művészeti területeken, valamint a Capitol fekete művészeinek marketing költségvetésének növelésére.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

INDUSTRY BLACKOUT (@industryblackout) által megosztott bejegyzés

A kiadó az IB további követeléseire egyelőre még nem reagált.