Megjelent az ABBA új albuma

Négy évtizednyi hallgatás után vadonatúj nagylemezzel jelentkezett minden idők egyik legsikeresebb popcsapata, a „Voyage” című korong pedig tökéletesen illeszkedik az együttes felbecsülhetetlen jelentőségű életművébe.

Nem is olyan régen még senki nem hitte volna, de most mégis megtörtént: Agnetha, Björn, Benny és Anni-Frid, azaz a legendás négyes visszatért és 40 év szünet után, november 5-étől mindenki a kezében tarthatja/streamelheti/letöltheti az ABBA friss stúdióalbumát.

Persze azért ne legyenek illúzióink: a szenzációszámba menő comeback egyben a banda végső búcsúja is, a csapat ugyanis csupán egyetlen anyag erejéig állt össze, amivel - ezúttal tényleg - végérvényesen elköszönnek rajongóiktól.

 

Forrás: Paul Zinken/picture alliance via Getty Images)

 

A svéd banda utoljára 1981. november 30-án jelentkezett új dalokat tartalmazó stúdióanyaggal, „The Visitors” címmel, vagyis szinte napra pontosan 40 év telt el azóta, hogy a csapat kivonult a popzenei életből.

Most pedig ott folytatják, ahol annak idején abbahagyták, vagyis nem kell aggódnunk, az ABBA nem próbál megfelelni semmilyen zenei trendnek és hangzásuk vagy dallamviláguk sem változott azóta, hogy a ’70-es években az egész világ kedvencei lettek.

De hát pont ezt is várjuk tőlük: ízig-vérig hamisítatlan ABBA-slágereket. Most pedig kapunk is tíz ilyen szerzeményt, melyek közül hármat („I Still Have Faith in You”, „Don’t Shut Me Down”, „Just a Notion”) már korábban megismerhettünk a várva várt lemez előfutárjaiként.


A fennmaradó hét track sem okoz csalódást, hiszen érzelmes („I Can Be That Woman”) és nagyívű („Ode to Freedom”) ballada, kelta popdal („When You Danced with Me”) és szintetizátor központú disco himnusz („Keep an Eye on Dan”) egyaránt megtalálható a tökéletesen felépített, mindössze 37 perc játékidejű albumon. A nosztalgiafaktor kimaxolása jegyében klasszikus slágereik hangulata is visszaköszön („No Doubt About It”, „Bumbleebee”), előbbi a „Does Your Mother Know”, utóbbi pedig a „Fernando” című örökzöldet idézi fel bennünk, de még egy kissé szirupos karácsonyi dal („Little Things”) is helyet kapott a korongon.


S habár új „Dancing Queen” talán már nem született, az ABBA-rajongók - és van belőlük pár millió - imádni fogják ezt az anyagot is.

 

Borítókép: Gus Stewart/Redferns