Rocktörténelem órát tart új dalában a Red Hot Chili Peppers

A zenekar legújabb kislemeze nem csupán témájában nosztalgiázik, de zeneileg is visszatérést jelent a banda funk gyökereihez. Mindeközben pedig videójáték készül a Californication-ből.

Megérkezett a Red Hot Chili Peppers április 1-én megjelenő, Unlimited Love című tizenkettedik stúdióalbumának második előfutára. A Poster Child című dalhoz ráaadásul egy animációs videoklipet is nyilvánosságra hozott a csapat, amelyet Julien Calemard és Thami Nabil jegyeznek rendezőként.


Ahogy azt korábbi cikkünkben megírtuk, a banda február elején mutatta be a bolondok napján érkező új korong első előhírnökét, Black Summer címmel, most pedig egy több szempontból is különleges számot dobott piacra a kaliforniai négyes.


Míg elődje az újkori RHCP-éra szellemében született, a Poster Child című dal zeneileg a banda korai, funk alapú korszakát idézi, szövegében pedig igazi rocktörténelmi áttekintés az elmúlt 60 év leghíresebb vagy épp kultikus előadóinak megemlítésével.

A számban ugyanis többek közt olyan nevek kerülnek felsorolásra, mint Billy Idol, Robert Plant és a Led Zeppelin, a Thin Lizzy, a Ramones, a Judas Priest, a Duran Duran, a Motörhead vagy épp a Parliament.

Ez nem az első eset, hogy a zenekar rocktörténelem órát tart, hiszen a 2006-ban megjelent Dani California című dalukhoz készült videoklipjükben is kronologikusan vették sorra a rockzene fejlődését és annak különböző korszakait, az egyes stílusokra jellemző ruhákban és hajviseletekben előadva a számot.


Illetve még egy jó hír a csapat rajongóinak: 23 évvel egy másik hatalmas slágerük, a Californication megjelenése után végre videojáték készült a dal ikonikus videoklipje alapján.

Ahogy arra bizonyára sokan emlékeznek, a szám kisfilmje egy Playstation-szerű videojátékra emlékeztetett, amit látva rajongók milliói érezték azt, hogy bárcsak ők is kipróbálhatnák a klipben látható játékot, azonban az csupán a klipben létezett. Legalábbis mostanáig.


Ugyanis egyikük, a fejlesztőként dolgozó Miquel Camps Orteza is így érzett, ezért önerőből, a zenekartól teljesen függetlenül megalkotta a szóban forgó játékot, amelyhez mind a hét, a klipben is látható pályát elkészítette. Jogi okokból zene ugyan nem hallható benne, de a dalra irányító YouTube-linknek köszönhetően teljes lehet a hőn áhított „Californication-élmény”.


A játék Windows és macOS platorfmokra is ingyenesen letölthető, azonban Orteza minden támogatást szívesen elfogad, és valljuk be, meg is érdemel érte.

Borítókép: Xavi Torrent/WireImage