Egyéb

13. Szegedi Képregényfesztivál

Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár
2021. november 13. (szombat) 10:00 - 17:00

Helyszín:


Előadások – Kiállítások – Kiadók – Látogatók - Játékok


Immár 13. alkalommal rendezik meg a Szegedi Képregény fesztivált és Vásárt, amelynek ezúttal is a Somogyi-könyvtár ad otthont. A fesztivál idei előadói között megtaláljuk az ország különböző részéről érkező szakembereket és alkotókat éppen úgy, ahogyan a szegedieket is. A nap folyamán, 10.30-tól kezdve egészen 16 óráig izgalmas előadásokat hallgathat meg a képregény szerető közönség. A 30 perces előadásokból a délelőtt folyamán négy, a délután folyamán pedig öt hangzik el olyan szakemberek tolmácsolásában, mint többek között Bayer Antal, Kertész Sándor, Kellermann Viktória, Váradi Gábor, Dunai Tamás, Szalay Ignác vagy éppen Pilcz Roland. A programot 10.30-kor Dunai Tamás előadása nyitja meg, aki a szerzői mitológiát és azoknak szerepét vizsgálja a népszerű szerző, Neil Gaiman képregényeiben. Ezt követően Szalay Ignác az underground képregényekben fellelhető okkultizmussal foglalkozik. Bayer Antal a magyar képregény fontos úttörőinek, Kóber Leónak és Honti Nándornak a munkásságába nyújt betekintést, míg Kertész Sándor a képregényről mint formáról, azoknak határairól és történetéről tartja meg előadását.
A délutáni felvonás 13.30-kor egy alkotói kerekasztal beszélgetéssel kezdődik, amelyben azok az alkotók is bemutatkoznak majd, akik előadóként nem szerepelnek a programban. Ezt követően Trendek, tendenciák napjaink gyermek-képregényeiben címmel egy újabb kerekasztal-beszélgetés várható, amelyben Szabó Zoltán Ádám képregényes szakíró vezetésével kiadók, szerkesztők és szakemberek járják majd körbe a témát. Kellermann Viktória a lengyel képregényekben megbúvó legendákról, Váradi Gábor pedig az északi mitológia képregényre gyakorolt hatásairól beszél majd. Róka László klinikai szakpszichológus a babonák lélektanával foglalkozik, majd a program zárásaként a hazai kalandképregényekről lesz szó Kasza Magdolna, Somogyi György, valamint Pilcz Rolnad tolmácsolásában.


Az egész napos programot kiállítások is kísérik. Az 1. emeleten Vörös Édua Mesék varázsa című tárlatán a művész saját illusztrációiból láthat válogatást a közönség, továbbá a képregénykészítés folyamatába is bepillantást nyerhet. A földszinti internet-térben pedig Pilcz Rolandnak, a 13. Szegedi Képregényfesztiválra megjelenő 13. önálló kiadványa kapcsán 13 humoros, kalandos, olykor drámai vagy éppen filozofikus pillanatot örökítettek meg Kalyber Joe és az YKX képregények oldalaiból.


A fesztivál idején gyermekeknek szóló, Asterixhez kapcsolódó több állomásos játékokkal, totóval, Piszkos Fred, valamint Chaplin szelfiponttal, továbbá vásárral készülnek a szervezők az előadások mellett. A fesztivál idejére képregénykiadók és -terjesztők jelen lesznek kínálatukkal, biztosítva az újdonságok megtekintésének és megvásárlásának lehetőségét.


2021. november 5-től a Somogyi-könyvtár központi épületében és fiókkönyvtáraiban kötelező a maszk használata.