Egyéb

A bajnok - Maciej Barczewski filmje az auschwitzi haláltábor lengyel bokszbajnokáról

Uránia Nemzeti Filmszínház
2022. április 08. (péntek) 19:00

Helyszín:

Uránia Nemzeti Filmszínház
1088 Budapest, VIII. kerület, Rákóczi út 21.

A megtörtént eseményeken alapuló filmdráma egy legendás lengyel ökölvívó, Tadeusz „Teddy” Pietrzykowski (1917-1991) eddig ismeretlen történetét mutatja be, aki bokszcsatáinak köszönhetően élte túl az auschwitz-birkenaui náci német koncentrációs tábort.

A Lengyel Intézet szervezésében látható vetítésen a részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött. 

A film vetítése után közönségtalálkozóra kerül sor a film főszereplőjével, Piotr Głowackival, valamint Tadeusz Pietrzykowski lányával, Eleonora Szafrannal.
A filmet eredeti nyelven (lengyel és német), magyar felirattal vetítik.

A II. világháború kitörése után a fiatal sportember, Tadeusz Pietrzykowski részt vett Varsó védelmében, majd Franciaországban, a formálódó lengyel hadsereg kötelékében akarta folytatni a harcot. Sajnos azonban a németek kezébe került és egyike lett az első száz lengyel fogolynak, akiket 1940-ben Auschwitzba deportáltak. A túlélésért és extra adag élelemért ringbe szálló 77-es számú foglyot egyfajta gladiátorként használták a láger tisztjeinek szórakoztatására. Az ifjú bokszoló, aki a táboron belüli ellenállási mozgalomnak is tagja volt, az összes súlycsoportban megnyerte a bajnoki címet. 37 meccséből 35-ből került ki győztesként, ezzel vált a vesztőhelyen a győzelembe vetett remény szimbólumává. A megnyert meccsei után járó extra ételadagot fogolytársaival osztotta meg. „Bajnok lettem ma KL Auschwitzban. (…) A pokolban is elboldogulok…” - írta édesanyjának.