Egyéb

A Hold különlegességei: Lávafolyás, holdcsuszamlás, mágneses mező anomália. Holdfotózással!

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2022. május 13. (péntek) 21:15 - 23:59
Ár: 3600 Ft

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

Holdfényes éjszakán a Hold különleges kráterei, lávafolyásai mellett még a mágneses mező anomáliája is és távcsővégre kerül. Előtte pedig egy pompás kettőscsillagot bontanak fel távcsőóriásukkal! 
Castor: Bemelegítésként az Ikrek csillagkép második legfényesebb csillagára irányítják tekintetüket és távcsövüket. A szoros kettőscsillag igazából összesen hat csillagtagot rejt. Mind a hatot külön nem láthatják, de a táncoló csillagpárt igen, és mindannyian hozzájárulnak a Castor gyönyörű összfényességéhez.
Hold, Schröter völgy: A Hold fény-árnyék határa mentén két különleges kráter vár: az Aristarchus a legfényesebb kráter, fala föld- azaz holdcsuszamlásoktól csillog. A Herodotus mellette alacsonyabb peremű és visszafogottabb. Közülük indul ki a kacskaringós Schröter-völgy, ami a hold egyik legszebb és leghíresebb megfagyott lávafolyása!
Papírsárkány! A Reiner kráter mellett fekvő egzotikus Reiner-gamma képződmény egy megnyúlt, kétkaréjú, apró farokkal rendelkező világos folt. Olyan titokzatos alakzat ez, amit nem a felszín egyenetlenségei, hanem a felszín alatt rejlő mágneses mező anomáliája hozott létre!
Schickard kráter: Végül egy igazi ínyencség. A 212 km-es óriáskráter alja lávával feltöltött, sötét és világos foltok adnak neki terepmintás színezetet. A lávaömlés azonban érintetlenül hagyta a délkeleti kráterfeneket, ahol rögös talajt és sok kis mellékkrátert láthatnak benne.
A Hold túráról saját emlékfotóval térhetnek vissza, amit mobiltelefon adapter segítségével készítnek majd el.
Aggódsz, hogy borult lesz az idő? Ez sem szegje kedved, izgalmas és rendkívül látványos programelemekkel készülnek erre az esetre is, amit viszont csak ekkor láthatsz!