Egyéb

A napkirályok kedvenc zenéje - Óegyiptomi családi nap

Deák17 - Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria
2023. február 04. (szombat) 10:00
Ingyenes

Helyszín:

Deák17 - Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria
1052 Budapest, Deák Ferenc utca 17. I. emelet

A Deák17 Galéria és a Magyar-Egyiptomi Baráti Társaság Ókori Egyiptomi Bizottsága közös időszaki kiállítása egy olyan történetet dolgoz fel diákalkotások formájában, melyet egy ókori egyiptomi emlékről, a Westcar-papiruszról ismerhetünk, és melyet az Újbirodalom időszakát megelőző korban jegyeztek le. A történet a Khufu fáraó (Kr. e. 2551- 2528) udvarában játszódik, ahol a fáraó fiai varázslókról szóló történetekkel szórakoztatják apjukat, és egyúttal megjósolják a majd utánuk következő új dinasztia felemelkedését, a jövendő, 5. dinasztiabeli királyok – „Napkirályok – megszületését.
A történetben a varázslatokon és a jóslatokon kívül hangsúlyos szerepet kap a zene is. Február 4-i családi napon ezzel a témakörrel, az ókori Egyiptom zenéjével ismerkedhettek meg közelebbről.


PROGRAM
Egy izgalmas ismeretterjesztő előadás keretében megtudhatjátok, milyen zenét játszottak, milyen hangszereket ismertek és használtak az ókori egyiptomiak, és meg is hallgathatjátok, hogyan szólt az egyetlen fennmaradt zenei emlék. A vetítéssel egybekötött előadást Dr. Győry Hedvig egyiptológus tartja.


Ezt követően közös alkotómunka keretében ki-ki elkészítheti a számára legérdekesebbnek tűnő óegyiptomi hangszer mai mását – legyen szó csörgőről, dobról vagy éppen lantról. Az elkészült hangszereket meg is szólaltathatjátok. A kézműves foglalkozást Enzsöly Kinga képzőművész tartja.


A programot a 6-12 éves korosztály számára ajánljuk


REGISZTRÁCIÓ
A program ingyenes, de regisztrációköteles. A férőhelyek száma korlátozott, maximum 20 fő tud részt venni a foglalkozáson, a jelentkezések sorrendjében. Regisztrálni az art@deak17galeria.hu e-mailcímen keresztül lehet, a programra érkező gyermek(ek) nevének és életkorának megadásával.
A regisztráció határideje: 2023. 01. 31. kedd, 12 óra