Egyéb

A Pons-Brooks üstökös visszatérése

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2024. március 31. (vasárnap) 19:30

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

Az este sztárja a 12P Pons-Brooks üstökös lesz, amelynek észlelése kihívás lesz, de csillagászaik mindent megtesznek a sikerért. Továbbá a Jupiter színes felhősávjaiban és a Fiastyúk kék csillagaiban is gyönyörködhetnek. Sőt mi több, a Nagy Orion-köd portornyait és egy ütköző galaxispárost is megtekinthetik .


Tervezett égitestek a bemutatón:
12P Pons-Brooks: az 1812-ben felfdezett égi vándor 70 évenként kerül földközelbe. A 31 km átmérőjű kométa napnyugta után lesz rövid ideig észlelhető. Az üstökös ma este kellemes, 22 ívperc közelségbe kerül a szabad szemmel is látható, 2 magnitúdó fényességű Hamal állócsillaggal.
Jupiter: Naprendszerünk legnagyobb bolygójának vörös és fehér felhősávjai és négy Galilei-holdja egyaránt látható lesz.
Fiastyúk (Plejádok, M45): a téli égbolt leglátványosabb nyílthalmaza, melynek 7 legfényesebb csillagát szabad szemmel is megpillanthatják. Távcsöveik segítségével a halmaz mélyére hatolva tucatnyi fiatal, kékesfehér csillagot is felfedezhetik.
Nagy Orion-köd (M42): a Tejútrendszer egyik legösszetettebb és legszebb köde, közepén a jellegzetes, fiatal csillagokból álló Trapézium csillaghalmazzal. Gázcsomók, portornyok és ölelő gázkarok fantasztikus világa.