Egyéb

Az éjszaka, amikor összeáll a kép

Szépművészeti Múzeum
2022. június 25. (szombat) 14:00 - 22:00

Helyszín:

Szépművészeti Múzeum
1146 Budapest, XIV. kerület, Dózsa György út 41.

Különleges LEGO® építésre várják a látogatókat a Szépművészeti Múzeumban június 25-én a Múzeumok Éjszakáján. A délután és este folyamán öt híres műalkotás épül meg LEGO kockákból, pop-artosított átdolgozásban a múzeum Barokk Csarnokában. Az izgalmas építésbe bárki bekapcsolódhat, aki szeretne játszva tanulni a műalkotásokról, vagy csak szabadon alkotni.

Az ikonikus műalkotások, vagyok azok egy-egy izgalmas részletének nagyméretű (1,5*1,5 méter nagyságú) LEGO® kockamozaik változatai a nyíregyházi tekerd! csoport segítségével készülnek el a festői csarnokban. Az építést vezető Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Technikum és Kollégium tanulói eleinte még csak saját szórakoztatásukra építettek, mostanra viszont már külföldi képzőművészekkel is együtt dolgoznak - többek között az osztrák Anatol Knotekkel, a MARVEL Comics rajzolóival, illetve a Vasarely Foundation elnökével, Pierre Vasarelyvel is volt közös munkájuk.

A 14:00-22:00 óráig tartó programra ezúttal minden építeni vágyó múzeumlátogatót várnak. Az öt mű alkotói között olyan híres művészek szerepelnek, mint Bogdány Jakab, Hieronymus Bosch, Raffaello Santi, az ő festményeiket, a Gyümölcscsendéletet, a Gyönyörök kertjét és az Eszterházy Madonnát a látogatók a Szépművészeti Múzeumban is megkereshetik az építés után. A negyedik alkotás Franz Xaver Messerschmidt: Ásító karakterfej szobra lesz mozaikkép formájában; a mestermű adaptáció sorozat ötödik képeként pedig különleges feldolgozásban a LEGO Ideas Vincent van Gogh - Csillagos éj készlete is megépül. Az új készlet a LEGO.hu és a LEGO Store üzleteiben érhető el.

A nagy mozaiképítés mellett a vállalkozó szellemű gyerekek és felnőttek megépíthetik saját, kisméretű Csillagos éj képüket is foszforeszkáló LEGO elemek felhasználásával. A kihelyezett sötétdobozokban az építők azt is megnézhetik, hogy alkotásuk hogyan világít a sötétben, ráadásul értékes LEGO és Szépművészeti Múzeum ajándékokat is nyerhetnek vele. Emellett a kockatengerből szabad építésre is lehetőség lesz, így az elkészülő alkotások határa a csillagos ég.