Egyéb

Borszerda: Csontváry - Gulácsy

Magyar Nemzeti Galéria
2022. július 06. (szerda) 18:00 - 21:00
Ár: 4400 Ft, kedvezményes: 3400 Ft

Helyszín:

Magyar Nemzeti Galéria
1014 Budapest, I. kerület, Szent György tér 2.

BOR | Somszög Pincészet, Tokaj Történelmi Borvidék


Friss energiák történelmi dűlőkön. Gyönyörű szőlősorok Tállya határában, ötszáz évnyi hagyomány és borkultúra a palackokban. A Somszög birtok tulajdonosa, Barta Péter szenvedéllyel dolgozik a tállyai borok népszerűsítésén a Hegyalját meghatározó és világsikerre vivő értékek mentén. A Tállya Wines közösség egyik alapítója, akik friss energiákat, programokat, fesztiváléletet hoznak a nagy múltú településre. Szőlőterületei a Somszög- és a Patócs-dűlőkben fekszenek, a birtok névadója Tállya egyik első osztályú történelmi dűlője, délnyugati kitettséggel, erősen riolitos talajjal. Hozzák is a Somszög-borok a környék nagyra becsült mineralitását – gyümölcsösséggel, finom, izgalmas fűszerességgel párosítva.


19.00 Előadás - Szórakozás és estélyi divat a húszas években | Szatmári Judit Anna divattörténész előadása


Az első világháború után új nőideál született: a garçonne, a fiús lány, aki önállóan élt, dolgozott, esténként pedig szórakozni járt. A korábbinál felszabadultabb életmódhoz új gardrób kellett, a ruhák a korábbinál jóval nagyobb mozgásszabadságot adtak viselőjüknek. A charleston, foxtrott, quick step közben megcsillanó estélyi ruhák még jobban kiemelték a mozgást, így közvetítették azt a felszabadultságot, életélvezetet, ami a korszakot jellemezte, és ami megannyi art deco műalkotáson – tárgyakon, plakátokon, grafikákon, bútorokon – megfigyelhető. A divat fővárosa Párizs volt, az innen szezononként terjesztett divatot átvették a budapesti szalonok, közvetítették a pesti divatlapok. Az elegáns szalonban varratott ruhák mellett azonban megjelent és elterjedt a konfekció is, ami jól mutatja az ipar és a technika rohamos fejlődését, ami szintén meghatározta a két világháború közti modern életet.


Az előadás várható időtartama: 50-60 perc


Tárlatvezetések
18.00 | 20.30 | 21.15 Itáliai utazás | Balla Enikő művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület, I. emelet, 19. századi állandó kiállítás


18.30 | 19.30 | 20.30 Elképzelt tájakon – gótikus hátterek | Molnár Brigitta Blanka művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület, földszint, Információs pult


18.30 | 20.00 Magányos festőzsenik – úttörő magyar művészek a 19. században | Krasznai Réka művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület, I. emelet, 19. századi állandó kiállítás


18.45 | 20.00 | 21.00 A képzelet vidékei – kertek és tájak a századforduló művészetében | Király Zsuzsanna múzeumpedagógus tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület, II. emelet, Modern idők kiállítás


A tárlatvezetések várható időtartama: 25-30 perc


18.30 Vásárol, sportol, dolgozik, fellép? Új nőkép az art deco plakátokon | Winkler Nóra és Topor Tünde tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület, I. emelet, Art deco Budapest kiállítás


A tárlatvezetés várható időtartama: 50-60 perc


ZENE | Oláh Krisztián és Oláh Kálmán


Oláh Krisztián zongorista-zeneszerző fiatal kora ellenére a hazai jazzélet egyik legmeghatározóbb egyénisége. A kortárs jazz improvizatív sodrása mellett zenéjének fontos részét képezik a klasszikus zenei elemek is, fő zenei motivációja e két zenei világ minél szervesebb szintézise. Mindössze 20 évesen a 2015-ös Montreux Jazz Fesztivál 3. helyezettje lett, ugyanebben az évben Junior Prima díjat, Creative Art díjat és Gramofon Magyar Jazz díjat kapott. 2016-ban és 2017-ben is több szakmai elismerést vehetett át, majd 2018 decemberében – első magyar zenészként – meghívást kapott a rangos amerikai Thelonious Monk Institute nemzetközi jazzversenyére, ahol a világ 14 kiválasztott jazz-zongoristája között mérette meg magát.


Öccse, ifj. Oláh Kálmán szaxofonos a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén szerzett mesterdiplomát. Zenekarával, az Oláh Kálmán Jr. Quintettel több neves hazai fesztiválon és helyszínen játszott már. Mindketten aktívan komponálnak, így duójuk fontos részét képezik a saját szerzemények és természetesen az improvizációk is, amelyekben felszabadultan, műfaji határok nélkül tudnak együtt lélegezni.


20.15–20.45 Beszélgetés | A bor – és ami mögötte van…


A BorPortré képviselője, Kocsis-M. Brigitta vendégei között szerepelnek a tudományos, az üzleti és az innovációs szféra kiemelkedő szakemberei, akikkel kötetlen hangnemben beszélget hétről hétre egy-egy pohár magyar bor mellett. 2020 márciusa, vagyis a pandémia kezdete óta a műsor mérlege közel 150 beszélgetés, több mint 80 támogató borászat és csaknem 40 szakmai partner, valamint egy 6 fős alkotói csapat, akik az interjúk mellett teljes online jelenlétet biztosítanak, legyen szó bor tematikájú ismeretterjesztő cikkekről vagy a közösségi média felületein való aktivitásról. A műsort 2020-ban a Magyar Művészeti Akadémia támogatta, 2022-től podcast formátumban a PodPad oldalán hallgatható.


A Somszög Pincészet képviselőjével július 6-án Kocsis-M. Brigitta beszélget.

Ajánlók és kritikák: