Egyéb

Borszerda - Kortárs Klsszikusok

Magyar Nemzeti Galéria
2024. július 17. (szerda) 18:00 - 22:00

Helyszín:

Magyar Nemzeti Galéria
1014 Budapest, I. kerület, Szent György tér 2.

Borvidék: Somló hegy

Borászatok
Klasszikus borászat: Margit Pincészet
A pincészet kizárólag a somlói négy fő fajtával (juhfark, furmint, hárslevelű, olasz rizling) dolgozik. Hisznek abban, hogy nem véletlenül ezek a fajták terjedtek el a hegyen, a fajták és a hegy egymásra találása sorsszerű volt. Vallják, hogy az alapanyagból nem szabad semmit elvenni és hozzátenni. Boraikat spontán erjedést követően tartályban és akáchordókban vastag seprőn érlelik.
Natúrborászat: A nagy bajuszú Jász Laci Pincéje
Természetesen jó borok. Valamennyi területükön minősített ökológiai gazdálkodást folytatnak, narancs- és vörösboraik spontán, héjon történő erjesztéssel, több hónapos héjon tartással ráérősen készülnek. Kizárólag nyers fizikai erővel dolgoznak, a palackozás szűrés és általában derítés nélkül, kénmentesen történik.


Előadás
18.30-19.15 Hogyan lesz egy műtárgy közkincs és a múzeumban kiállítandó műalkotás? | Petrányi Zsolt művészettörténész előadása
2021-ben hat elkötelezett kortárs műgyűjtő megalapította a Kortárs Művészet Barátai Nonprofit Kft.-t azzal a céllal, hogy – a londoni Tate Modern és a párizsi Centre Pompidou szerzeményezéseit segítő szervezetekhez hasonlóan – támogassák a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria kortárs gyűjteményeinek gyarapítását. A Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori és Grafikai, valamint a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Nemzetközi és Grafikai Gyűjteményének kurátorai évente egy-egy listát állítanak össze vételi javaslataikkal, s ebből a társaság tagjai választják ki azokat a műtárgyakat, amelyeket megvásárolnak. Az együttműködés újfajta kooperáció a műgyűjtők és a múzeum, illetve a kurátorai között, amire korábban Magyarországon még nem volt példa. Petrányi Zsolt, a Jelenkori gyűjtemény vezetője az elmúlt évek műtárgyvásárlásait mutatja be előadásában.
Helyszín: I. emelet, 19. századi állandó kiállítás, Szalonfal

Lemezbemutató
20.00-20.30 Dj Palotai és Év lemezbemutató
A Magyar Nemzeti Galéria 2024-ben a Technocool-kiállítás kapcsán két, hiánypótló, a magyar elektronikus popzene történetének ritka felvételét adta ki. Palotai Zsolt (Dj Palotai) a kilencvenes években a művészek számára inspiratív új irányzatokat mutatott meg partijain, míg Prieger Zsolt Szombathelyen már a nyolcvanas évek végén Józig Antallal, Prieger Szabolccsal és Pengőre Andrással az akkor legújabb „nyugati” hangzásvilág tapasztalatait dolgozta fel zenei kísérleteiben. A két, limitált példányszámban megjelentetett kiadvány azok számára érdekes, akik kíváncsiak arra, hogy a mai, elektronika dominálta zenei világ honnan ered. A lemezbemutatón feltárjuk a zenei anyagok létrejöttének történetét, valamint bele is hallgatunk a különleges felvételekbe.
Helyszín: I. emelet, kupolatér

Dj Palotai: Break, 2000, Budapest
Palotai Zsolt a Műcsarnokban az Áthallás című kiállításon Ravasz András installációjához készített egyedülálló hanganyagot, amely zenei „kiállásokból” állt. Az absztrakt, ambient mixfragmentumok különleges atmoszférát adnak azáltal, hogy nem összefüggő dallamokból állnak, hanem egymáshoz kapcsolódó asszociációkból, zenei részletek szövetéből alakított kompozíciók.
Év: Palomar, 1989-1990, Szombathely (Józig Antal, Prieger Szabolcs, Prieger Zsolt, Pengőre András)

Prieger Zsolt (Anima Sound System) első zenei formációja. Az Év Szombathelyen sok hazai elektronikus zenei kísérletet megelőzve jött létre, és terjesztette kazettán a most kiadott demo anyagát. A zenék egy multimédia elképzelésként színházi projektet kísértek volna, de mint önálló szerzemények a zene új lehetőségeit keresve is megállták a helyüket.

Tárlatvezetések
A tárlatvezetések várható időtartama: 50-60 perc
18:15 Kriptától a kupoláig. Exkluzív épületséta
Limitált férőhelyű, exkluzív épületsétánk végén a város legszebb panorámáját nyújtó kupolájában koccinthatnak!
Találkozási pont: földszint, Információs pult
18:30 A bábu megszólal. Anna Margit különleges világa | Kolozsváry Marianna művészettörténész kurátori tárlatvezetése A bábu megszólal című Anna Margit-életműkiállításban
Találkozási pont: földszint, a kiállítás bejárata
18:30 Építkezések-struktúrák | Tarr Linda Alexandra művészettörténész tárlatvezetése

A tárlatvezetésen a Lépésváltás-frissítve! megújult állandó kiállítás olyan művei kerülnek fókuszba, amelyeken megjelenik az épített környezet és társadalom viszonya, a táj formálásának igénye és lehetőségei, az építkezés és az építkezések struktúráinak metaforikus értelmezése és ideológiai szerepe.
Találkozási pont: III. emelet, a Lépésváltás-frissítve! című kiállítás bejárata
19:15 Kortárs művek titkai I Winkler Nóra művészeti szakember, Artmagazin-alapító és Topor Tünde művészettörténész, a lap főszerkesztőjének közös tárlatvezetése

Túl a dátumon mit jelent az „1945 utáni magyarországi képzőművészet”? Felfűzhető-e egy képzeletbeli fonálra, egymásra épül-e az egyes generációk művészete? Hány szál fut egymás mellett, és melyek fonódnak össze? Mik a közös vonások és mik a teljesen egyéni jellegzetességek, amelyek összetéveszthetetlenné tesznek egy-egy alkotót? Hányféleképp nézhetjük és magyarázhatjuk az egyes műveket, egyáltalán, mi az, ami most tetszik? Topor Tünde és Winkler Nóra szubjektív páros vezetésében nemcsak az ő dialógusukba hallgathatunk bele, de a kép és mindenkori nézői közti dialógus is téma lesz: a művek is többféle hangon szólnak hozzánk, pont, mint a barátok közt folyó beszélgetések; lehet bizalmas, fájdalmas vagy épp kirobbanóan vicces.
Találkozási pont: III. emelet, a Lépésváltás-frissítve! című kiállítás bejárata
A tárlatvezetések várható időtartama: 25-30 perc
18:15 | 19.15 | 20.15 Munkácsy Mihály „lépésváltásai” | Krasznai Réka művészettörténész kurátori tárlatvezetése
Találkozási pont: I. emelet, a Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítás bejárata
18:30 Kísértések á-tól z-ig | Lovass Dóra esztéta tárlatvezetése
Találkozási pont: I. emelet, a Courbet-tól Baselitzig című kiállítás bejárata
18:30 | 19.45 | 21.00 Sorsdöntő lépések – emigrált művészek | Molnár Brigitta művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: II. emelet, a Modern idők című kiállítás bejárata

19:00 Guided tour for our English-speaking guests with visual artist Alexandra Hegedűs
Although we know outstanding female artists from earlier centuries in art history, women could only obtain artistic education from the end of the nineteenth century. In the history of art in the following hundred years, we encounter more and more brilliant and significant female creators who often not only stirred up domestic waters but also achieved great success abroad. During our guided tour, we invite you to view our contemporary collection, where you can get acquainted with the art of Lili Ország, Judit Reigl, and Dóra Maurer, among others.

19:45 A művész és mecénása, Josef Danhauser és Pyrker János László | Lovass Dóra esztéta kurátori tárlatvezetése
1825-ben jelent meg Pyrker János László 12 énekből álló, német nyelvű hőseposza, amelynek illusztrálására Josef Danhauser biedermeier festő öt festményt készített. A sorozat a Pyrker-képtár részeként került a Szépművészeti Múzeumba, amelyet most kabinetkiállítás keretében mutatunk be: Szöveg és kép viszonya a Rudolf von Habsburg című hőseposz tükrében.
Találkozási pont: I. emelet, I. emelet, a Courbet-tól Baselitzig című kiállítás kabinettere: Focus
20:00 Alkotó nők | Hegedűs Alexandra képzőművész tárlatvezetése
Találkozási pont: III. emelet, a Lépésváltás-frissítve! című kiállítás bejárata

Zene
18.00–22.00 Klpflrtpr, azaz Klöpfler-Topor Tibor DJ-szettjei
Az underground elektronikus zenei élet elengedhetetlen szereplője Klpflrtpr, a Hessz tagja, akinek a jungle számoktól a drum and bassen át, egészen a saját egyedi hangzásvilágáig terjed a hatásköre.
Helyszín: I. emelet, kupolatér