Egyéb

Budapest átevezés 2024

Béke Csónakház
Dürer Kert
2024. július 14. (vasárnap) 14:00 - 19:00

Helyszín:

Béke Csónakház
1031 Budapest, Római part 53
Dürer Kert
1117 Budapest, XI. kerület, Öböl utca 1

Idén harmadszorra rendezik meg a Budapest Átevezést, amikor közösen csorghattok le kajakokkal és kenukkal a Rómairól a Dürer kerthez. Átkelhettek a városon, úgy ahogy ritkán tehetitek meg. Mutassátok meg, mennyire fontos nektek az érinthető Duna!

Tulajdonképpen miért ne mehetnél munkába Óbudáról Újbudára kajakkal?
Ha felmerült már benned, csatlakozz az eseményhez, próbáld ki!


Amellett, hogy nagyszerű és ritka közösségi élmény, a közös evezés megtanít arra, hogy hogyan lehetséges biztonságosan közlekedni a Dunán evezős hajókon, hogy milyen sok embernek fontos az elérhető Duna-part és az érinthető Duna, illetve hogy milyen nagy igény van a folyóvízi közlekedési és sportolási lehetőségekre Budapest határain belül is.


A Város és Folyó Egyesület és a Maradjanak a Fák a Rómain csoport évek óta azon dolgozik, hogy minél szorosabb és természetesebb legyen a kapcsolatunk a Dunával. A Duna-partok szabadidős használata mellett lehetnének a budapesti Duna-ágakban un. sportvíz szakaszok, ahol a nagy és motoros hajóktól biztonságban lehetne kajakozni, kenuzni, evezni, sup-ozni, sőt akár úszni is.

A közös evezés több pontját is érinti a Duna Minimum programnak.
A Valyo Egyesület megfogalmazott egy 20 pontból álló Duna Minimum programot, amely azokat az önkormányzati hatáskörbe tartozó beavatkozásokat gyűjti össze, amikkel szebbé, jobbá, élhetőbbé válhat a Duna-part, illetve egyre több ember számára válhat elérhetővé a Duna, pl. sportvíz helyek és Dunafürdők kialakításával. A Duna Minimumról itt olvashattok részletesebben: 


Részletes program
14:00 Gyülekező a Rómain - Béke csónakház
Regisztráció és strandolás, eligazítás és felkészülés a vízre szállásra
15:00 Indulás
BUDAPEST ÁTEVEZÉS
17:00 Partraszállás a Bert-kifolyónál, érkezés a Dürer Kerthez
17:00-tól Hajók visszaszállítása, bográcsozás, labdajátékok
21:00-tól EB döntő nézés a Dürerben - foglalás szükséges!


Hajó
Az eseményen bármilyen arra alkalmas evezős vízi járművel részt lehet venni (kenu, tengeri kajak, kielboat, párevezős, SUP), de ebben az esetben is szükséges a regisztráció és a 2000 Ft-os részvételi díj befizetése. Erre azért van szükség, mert sok fix költsége van az eseménynek a hajóbérlésen kívül is - engedélyek  beszerzése mivel erre az időre le kell zárni a Dunát az uszályok számára, szükség van képesített túravezetőkre, vízi mentőkre és motorcsónakok bérlésére is az esemény biztosítására.


Biztonságos, a Duna fővárosi szakaszára alkalmas hajókat engedélyeznek a szervezők. A szervezők fenntartják a jogot, hogy a nem alkalmas hajókat nem engedik részt venni a rendezvényen.


Amennyiben nincs saját hajód, ne aggódj, jelezd a regisztráció során, a szervezők tudnak biztosítani kenut vagy kajakot.

Regisztráció az alábbi linken


Költségek
Az esemény részvételi díja 6000 Ft/fő, ami fedezi a hajók bérlését, visszaszállítását, az engedélyek és vízi mentők és túravezetők szervezését. 14 év alatti gyerekeknek 3000 Ft/fő, saját hajóval résztvevőknek 2000 Ft/fő a csökkentett részvételi díj (14 év alatti gyerekeknek 1000 Ft/fő). Óbudai lakosoknak a részvétel ingyenes!

A megérkezés helyszínén bográcsos estebéd várja a fáradt utazót, húsos és vega étellel, erre a helyszínen tudtok befizetni.

A saját (nem bérelt) hajók visszaszállítása egyéni feladat, ebben a szervezők nem tudnak segíteni.

A rajthoz a visszaevezést a szervezők nem biztosítják.

A főváros a folyóról a legszebb, a fővárosban a folyó a legszebb.