Egyéb

Családok Éjszakája | Múzeumpedagógiai programok

Néprajzi Múzeum
2024. június 22. (szombat) 16:00 - 20:15

Helyszín:

Néprajzi Múzeum
1146 Budapest, Dózsa György út - Ötvenhatosok tere

16.00–17.00
Árgyélus királyfi és Tündérszép Ilona – interaktív mesejáték
Egy hajtincs eltűnésének rettenetes esete, avagy miért is találták fel a hálósipkát? Kérjük, hétmérföldes gumicsízmájukat, kappanhangú csodasípjaikat és kukacos aranyalmáikat szíveskedjenek magukkal hozni! Alsó és felső korhatár nincs, középfokú szájtátási és pislogási végzettség kötelező! A hamuba sületlenségeket elmondja: Tóth Olivér Artúr kobzos-mesemondó. Helyszín: MÉTA tér (-2. szint) 17.00–18.00 Totyogók. Aprók színháza – a Laniakea Színház előadása a legkisebbeknek Ezt a házat kisöpörjük, a port letörölgetjük, az elefántot megfürdetjük, a kacsát megfésülgetjük, a fiókot kihúzzuk, az autót beindítjuk, a motort pöfögtetjük, az ablakokat kitárjuk, a sátrat felállítjuk, kibújunk, bebújunk, felmászunk, lemászunk, repülünk, úszunk, duzzogunk és nevetünk. Hogyan játsszuk, ha egyedül vagyunk és ha érkezik valaki más is?
Színház a legkisebbeknek is!
Játsszák: Nagy Petra és Keresztény Tamás Zene: Keresztény Tamás Rendező: Nagy Petra
Helyszín: Moziterem (–2. szint)


17.00–19.00
Kalotaszegi tájkollázsok
Utazzunk el képzeletben Kalotaszegre és alkossuk meg az Együtt. Inaktelki képek 2000–2002 kiállítás világát! Hozzunk létre barázdanyomatokból, frottázsokból készült monotípiákat, melyen feltűnnek az inaktelki tájformák, házoromzatok, kapuk, állatok és a régi rokonok alakjai.
Foglalkozásvezető: Eplényi Anna PhD egyetemi docens, a GYÍK Műhely vezetője és Filó Veronika DLA múzeumpedagógus
Helyszín: MÉTA tér (-2. szint)


19.00–20.00
Az amazóniai esőerdő az én szememmel
Képzeletben kelj útra az amazóniai esőerdőbe a janomami indiánokhoz és legyél társa Claudia Andujar fotóművésznek! Figyeld meg a környezeted és készítsd el te is a saját emlékképedet! Átszínezheted az égboltot és magadat is rávarázsolhatod a Brazíliában készült képekre. Foglalkozásvezető: Farkas Rita múzeumpedagógus, rajztanár
Helyszínek: MÉTA tér (-2. szint); Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása című kiállítás tere (-2. szint)


19.00–20.00
Szent Iván éjszakai mese
A mese elrepít minket egy képzeletbeli csoda erdőbe, ahol ezen az éjszakán különleges dolgok történnek. A mese szereplői a látógató családok lesznek, akik egy Szent Iván éjjeli hiedelem alapján fedezhetik fel az Együtt. Inaktelki képek 2000–2002 és Zoom – Perspektívaváltás című kiállítások tárgyait, fényképeit, mindezt zenével, tánccal fűszerezve.
Foglalkozásvezető: Koltay Erika, Krajcsó Bence és Tőkés Réka múzeumpedagógusok
Helyszínek: MÉTA tér (-2. szint); ZOOM – Perspektívaváltás című kiállítás tere (-2. szint); Együtt. Inaktelki képek 2000–2002 című kiállítás tere (-2. szint)
Találkozási pont: MÉTA tér (-2. szint)


20.00–20.15
Muzsika és „tűzugrás”
A Családok éjszakája program zárása
Zenél: Krajcsó Bence citeraművész, a Népművészet Ifjú Mestere
Közreműködnek: Koltay Erika és Tőkés Réka múzeumpedagógusok
Helyszín: MÉTA tér (-2. szint)


FOLYAMATOS PROGRAMOK | 16:00–20:00 között
Helyszín: MÉTA tér (-2. szint)
Játék ördöglakatokkal
Óriási méretek, logikai feladványok, furfangos megoldások
„Éjszakázz a múzeumban!”
Különleges fekhelyek, játékos talányok
Népek piaca Játéktér 0–7 éveseknek Kevesebb jelenjen meg