Egyéb

Cseresznyeszedő ünnep | Feneketlen-tavi lekvárfőzés és piknik

Feneketlen tó
2023. június 10. (szombat) 15:00
Ingyenes

Helyszín:

Feneketlen tó
1110 Budapest, XI. kerület

Ízlelgesd a városod!
Tudjátok, hogy mennyi olyan termésű növény, fa, bokor vesz minket körül a városunkan, amik nemcsak hasznosak, de ehetőek is?
A közös város a közös lehetőségek tárháza. Nem csak utcák, parkoló autók és rohanás vesz körbe a mindennapokban. Megannyi lehetőség áll a rendelkezésre ahhoz, hogy ne csak éljünk a városban, de meg is éljük annak minden lehetőségét.
Éppen ezért június 10-én cseresznyeszedésre és közös lekvárkészítésre várnak titeket a Feneketlen-tó partjára, hogy közösen ismerkedjetek és gondolkozzatok arról, hogyan használhatjátok fel a város ehető növényállományát. És természetesen közben szól a zene, a földre kerülnek a piknikplédek és gyermekprogrammal is várnak titeket.
PROGRAM 
15:00 Cseresznyeszedés
Közös cseresznyeszedés a Feneketlen-tó melletti cseresznyefáról.
15:30 - Cseresznye magozás és ismerkedés az ehető városi növényekkel
Miközben kimagozhatjátok a lekváralapot, megismerkedhettek a városban található gyümölcsfákkal és ehető növényekkel.
Ebben segítségetekre lesznek a Common Jam projekt tagjai, akik budapesti gyümölcsfák terméseit szüretelik le, majd dolgozzák fel és tartósítják. A projekthez 2022-ben Bíró Anna is csatlakozott, aki azon dolgozik, hogy a XI. kerület gyümölcsfáit felhelyezze egy online térképre, így közelebbről megismerkedhettek a kerületi gyümölcsfákban rejlő lehetőségekkel is.
A beszélgetőtársak:
Bíró Anna, Fajgerné Dudás Andrea és Szabó Eszter Ágnes, a COMMON JAM MAP csapata. Illés Zsófi, a Collective Planttől.
16.30 - Lekvárfőzés
A kimagozott és megmosott cseresznyéből közösen lekvárt készíthettek.
17:30 - Közös jammelés
A jó munkáért kóstoló is jár.
15:00-18:00 - Cseresznye csoport | Gyerekprogram egész délután

A cseresznye szüretéhez kapcsolódóan a legkisebbek részt vehetnek a szezonális táplálkozásról szóló játékban, de lesz memóriajáték és fakorongos hazai termény-válogató is. Emellett megismerkedhettek majd hazai magokkal és gasztrohősös színező- és kitűzőkészítés várja a gyerekeket.
A programot a Felelős Gasztrohős tartja.
15:00 - 18:00 Teherbringázás a Cargonomia és a Közteherbringa Kölcsönző jóvoltából!
A Cargonomia a környezetbarát városi teherszállításra kínál megoldásokat. Ezen a napon te is kipróbálhatod, milyen teherkerékpárokat tekerni, amik segítségével többek között környezetbarát módon jutnak el élelmiszerek a termelőktől a fogyasztókig.