Egyéb

Csillaghajsza a Vadászebekkel

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2022. május 28. (szombat) 21:15
Ár: 3600 Ft

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

Ma este a Vadászebek csillagképbe, a Göncölszekér rúdja alá invitálnak titeket egy páratlan csillagvadászatra. Egyre nagyobb égi léptékekben, először egy magányos kettőscsillagra, majd egy gömbhalmazra, végül két ikonikus spirálgalaxisra irányítjuk távcsőóriásuk tekintetét. 
⦁ Károly szíve kettőscsillag (Cor Caroli, α Canum Venaticorum): Bemelegítésként megkeresik a Vadászebek legfényesebb csillagát. A távcsőben egy fényes, és egy sokkal halványabb csillagpárra bomlik. Nevét Edmond Halley adta nagylelkű pártfogója, II. Károly brit király tiszteletére. Az uralkodó alapította az egyik legelső modern csillagdát, a Greenwichi Királyi Obszervatóriumot.
⦁ Alcor-Mizar kettőscsillag: Kezdésnek elvégzik a már ókorban is alkalmazott szemvizsgálati módszert. A Nagy Medve csillagkép híres kettőscsillaga már szabad szemmel is felbontható. Majd távcsövüket dolgoztatják meg, és tovább bonjuk a párt, míg maga a Mizar is fel nem bomlik két tündöklő komponensre.
⦁ Napraforgó-galaxis (M63): Közel 37 millió fényéves távolságából a Vadászebek spirálgalaxisának jókora tányérja félig dőlve mosolyog felénk. Az égi napraforgóhoz hasonlatos galaxis tekeredő spirálkarjaival páratlan látványt nyújt.
⦁ M106 galaxis: Végül a Vadászebek csillagkép csodálatos galaxisszörnyetegét vizsgálják meg. Az átmeneti spirálgalaxis aktív Seyfert galaxis, kvazárszerű fényes maggal, fényt kibocsájtó szupernagy tömegű fekete lyukkal a magjában. A látványos csillagváros félig éléről néz, izgalmas csomókkal díszítettek spirálkarjai.
Aggódsz, hogy borult lesz az idő? Ez sem szegje kedved, izgalmas és rendkívül látványos programelemekkel készülnek erre az esetre is, amit viszont csak ekkor láthatsz!