Egyéb

EGY, KÉT, HÁ... ÉS! GYEREKNAP!

Ludwig Múzeum
2024. május 25. (szombat) 10:30 - 13:30

Helyszín:

Ludwig Múzeum
1095 Budapest, IX. kerület, Komor Marcell utca 1.

A Ludwig Múzeum Családi Délelőttjének rendkívüli kiadásán ismét a múzeum három szintjén, hatféle programmal várják a családokat!

A gyereknapi programok idén a "Kis magyar kockológia. A modernitás hajlékai a Kádár-korszakban" című legújabb kiállítás témafelvetésein alapulnak. A megértési nehézséggel élő gyermekeket (Down szindrómás, autista, oxigénhiánnyal született stb.) nevelő családokat szintén várják erre a napra.


JELENTKEZÉS:
Jelentkezni a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu címen lehet!


TÉMA
Alaposan megismerkednek a kockaházakkal, kívül-belül megvizsgálják őket. Majd az épületek utcává, sőt várossá való rendeződését is megfigyelik. Álmodoznak kapukról és papírra vetnek olyan épületterveket, amelyek a mai építészet elképesztő megoldásait mutatja. Megfigyelnek, terveznek, modelleznek, rövidebb és hosszabb feladatokat végeznek majd. A program a Ludwig Múzeum három kiállításában, hat különböző megadott helyszínen zajlik.


RÉSZLETES PROGRAM:
EGY...
Közös városépítés legóból
A városok sok kis egységből állnak össze. A házak sora kirajzolja az utcákat, amelyeket parkok, terek, közlekedési útvonalak szakítanak meg. Ha felülről látjuk a városokat érdekes rendszerek mutatkoznak. Most mindenki épít legóból egy-egy épületet ahhoz a városkához, amit a saját rendszer szerint közösen hoznak létre!
Helyszín: 1. emeleti kiállítótér, Lumi tér


KÉT...
Kockaház homlokzatok |A kockaházak legkülönlegesebb része a homlokzat, amelyen számtalan már-már művészinek mondható mintázat, vizuális rendszer jelenik meg. A kiállítótérben több művész művein is feltűnnek ezek az izgalmas homlokzatok. A feladat a megfigyelés, gyűjtés és az újratervezés lesz. A kiállítótérben látott házdíszítményeket megfigyelve, megtervezheted saját verziódat, amit a kockaház makett készítésnél fel is helyezhetsz a saját kisházadra.
Helyszín: 2. emeleti kiállítótér
Berendezett alaprajzok | A házépítés legfontosabb előkészítő fázisa a tervezés. Az egész épületet egyben kell látni, és mindent mindenhez viszonyítva, az igényeket végiggondolva el kell dönteni hány szoba legyen a házban, amerikai konyha legyen, vagy a nappali és a konyha egymástól ajtóval elzárva. Valamint ki kell választani, mi mindent szeretnének behelyezni az épületbe. Bútorok, tárgyak, gyűjtemények. Ennél a stációnál egy kockaház alaprajzon ücsörögve megálmodják a saját ház belső elrendezését, majd berendezik a vágyott tárgyakkal.
Helyszín: 2. emeleti kiállítótér
Kockaház makett építés | A kockaházak a magyar vidék jellegzetes épületei. Egyes települések főutcáin csak kockaházakat látunk, különleges, sokszor geometrikus díszítményekkel. A foglalkozáson alatt egy-egy papír kockaházat készíthet mindenki. A homlokzat díszítményét konkrét minták vagy saját ötlet alapján valósíthatja meg. De hogy ne álljon önmagában a kockaház, a kertet is kialakíthatja, valamint a jól ismert, sokféle mintát felhasználó vaskerítések makettjét is elkészítheti.
Helyszín: 2. emeleti múzeumpedagógiai stúdió


HÁ!
Hömpölygő plafon, ferde padló |A kortárs építészet érdekes anyagokat, és nagyon furcsa formákat használ. Néha hihetetlen, hogy egyes épületekbe, ha bemegyünk, akkor sík talajon fogunk állni, vagy nem esik ránk az eső. Bachman Gábor múzeum modellje előtt nézegetnek extravagáns épületeket, majd ők is terveznek egy mindenkit meghökkentő, minden logikus tapasztalatnak ellentmondó épületet.
Helyszín: 3. emelet kiállítótér
Kapuban állva | Az épületek vagy kertek kapuja nagyon meghatározó. Filmekben, mesékben, kirándulások alkalmával látunk olyan kapukat, amelyek egy életre elraktározódnak az emlékeinkben. Azért olyan megkapóak számunkra, mert szépek, izgalmasak, misztikusak, egy másik kort vagy időszakot idéznek, amelyekhez történetek, érzelmek társulnak bennünk. Endri Dani műve előtt beszélgetnek a kapuk jelentéséről, és mindenki megtervezheti álmai kapuját.
Helyszín: 3. emelet kiállítótér


‼️ JELENTKEZÉS
Jelentkezés a családi programra a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen!