Egyéb

Galaxisparádé a tavaszi égen I.

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2021. május 28. (péntek) 21:15
Ár: 3300-3800 Ft

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

A tavaszi égbolt legendás galaxisairól híres.
A tavasz vége felé az esti, holdfénymentes égen csábítóan hívogatnak a legszebb galaxisok. Távcsőóriásukkal végig is kalandoznak a legszebbeken az este során.


Bemelegítésnek, a sötétség beálltáig megnézhetik a Nagy Medvében a Mizar-Alcor híres kettőscsillagát, népies nevén Kisbérest. Ezután a Nagy Medvénk legpompásabb galaxispárosát, az M81-M82-t veszik távcsővégre. A Bode galaxis (M81) hatalmas, félig felénk billenő spirálgalaxis, a Szivar-galaxis (M82) pedig egy éléről látszó szabálytalan csillagváros, központi porsávval és csomókkal.
Ezután pedig a Bereniké Haja és a Vadászebek csillagkép válogatott galaxisai következnek: A Feketeszem-galaxis (M64) egy olyan spirál, aminek a magja közelében sötét porsáv látszik, mintha fekete belső szemmel nézne vissza ránk a csillagváros. Majd a Vadászebek csillagképben megnézik a Bálna-galaxis (NGC4631) éléről látszó küllős spirálgalaxisát, mint jókora, elnyúlt kozmikus bálnához hasonlító csillagvárost.
Végül lézerpálcát ragadnak, és elkalandoznak a Nagy Tavaszi Háromszög csillagképei és csillaglegendái között: az Oroszlán, a Szűz és az Ökörhajcsár csillagképek után az Északi Korona koronázza meg az estét.