Egyéb

Hajnali bolygó boly: Jupiter, Mars, Uránusz és Szaturnusz

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2024. augusztus 04. (vasárnap) 03:00

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

A hajnali égbolton elsőként a Fiastyúk kék színű csillagcsibéit észlelhetik. Majd az egyvonalba állt Jupitert, Marsot és Uránuszt kapják távcsővégre. A Szaturnusz jóval nyugatabbra jár a bolygó bolytól, de őt is elkapják teleszkóppal.


Tervezett égitestek a bemutatón:
Fiastyúk (Plejádok, M45): a téli égbolt leglátványosabb nyílthalmazának 7 legfényesebb csillagát szabad szemmel is felfedezhetik. Sőt, távcsővel a halmaz mélyére tekinthetnek, ahol tucatnyi kékesfehér csillag bújik meg.
Jupiter: naprendszerünk legnagyobb gázóriásának színes felhősávjai és négy Galilei-holdja feledhetetlen látványt nyújt az észlelőknek.
Szaturnusz: Naprendszerünk második legnagyobb bolygójának hatalmas gyűrűrendszerében és narancsos Titan óriásholdjában egyaránt gyönyörködhetnek.
Mars: a római hadistenről elnevezett, szabad szemmel is látható külső bolygószomszédunk jellegzetes vörös színét a felszíni kőzetek vas-oxid, azaz rozsda tartalma okozza.
Uránusz: a William Herschel által felfedezett planéta fényeszöld színű korongja távcsőóriásban több százszoros nagyításon már jól kivehetővé válik.
Az eseményen bemutatott objektumok eltérhetnek az előre meghirdetettektől, tekintettel az éppen aktuális légköri viszonyokra.