Egyéb

Kiscelli MUZÉJ2021

Kiscelli Múzeum
2021. június 26. (szombat) 14:00

Helyszín:

Kiscelli Múzeum
1037 Budapest, Kiscelli utca 108.

Négy időszaki és négy állandó kiállítás a Kiscelli Múzeumban az újranyitás után, amiket a Múzeumok Éjszakáján, közös jeggyel este tízig lehet megtekinteni, szakavatott vezetők segítségével.
4+4 kiállítás
+1 gyönyörű barokk kastélyépület grandiózus templomtérrel
+8 tárlatvezetés
+2 workshop
+1 jó hír: Év Múzeuma 2021 díjra jelölték a Kiscellit! (fingers crossed!)

NÉGY IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS:
Kloáka, kanális, klozet. A Kis dolgok és nagy változások Budapest csatornázásának kultúrtörténetében című kiállítás a Múzeumok Éjszakáján látható először!
Budapestnek szennyes története is van: az életkörülményeket mindenkor meghatározó higiénia a szennyvízzel is összefügg. Pöcegödörtől a fénylő szaniterig terjedő történetünk olyan részleteket tartalmaz időszaki kiállításunkban, mint a csatornázás fejlődése, az illemhely-használat módjai és a hozzájuk fűződő mentalitás története.


Kiscelli Park - Vadregényes kastélykert. Szabadtéri kiállítás, parktörténet madárodúkon
Az egykori Schmidt-kastély angolparkja sok kincset rejt. A Kiscelli Múzeum mellett elterülő vadregényes erdőben találunk apró kápolnát, barokk kapu műkő másolatát, kálváriát, ledőlt kőszobrot, százéves gesztenyefát és még számtalan emléket, melyek valaha egy gondosan kialakított park díszei voltak. Ennek a környéknek a történetét mutatja be a madárodúkra helyezett minitárlat.

EMLÉKMODELLEK – Asztalos Zsolt kiállítása
A kortárs alkotó az intézményesített emlékezet vizsgálata helyett a lokális elbeszélésekre fókuszál úgy, hogy azokat nem azonosítja, hanem a vizualitás eszközeivel az emlékek kimondhatatlan jellegére és képi ábrázolhatóságuk kérdésére irányítja a figyelmet.

akadémia (körbejárás) - exkurzus (körbejárás)
Bicskei Éva azt vizsgálja, hogy politikai fordulatok milyen változásokat hoznak egy adott korszakban; miként élhetnek tovább ideológiák, hatalmi struktúrák, jelképek és történetek a felszín alatt, hogy aztán egy másik rendszerben újraértelmezve meghatározó narratívaként kerüljenek elő.

NÉGY ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS
A főváros régisége
A céhládák, festmények, órák, metszetek, ezüst evőeszközök és kancsók, érmek, szobrok és építészeti tervek az 1780-as évek, II. József császár, azaz Buda tényleges fővárossá válásának kora és az 1873-as városegyesítés közötti korszakról szólnak, miközben a kiállítás a Fővárosi Múzeum saját történetét, századfordulón berendezett egykori tárlatát is felidézi.

Közterek és magánterek
Budapest történetének egyik legérdekesebb és legjelentősebb korszakában, az 1873-as városegyesítéstől az 1940-es évekig követi végig a kiállítás a köz- és magánterek átalakulásának ívét. A bemutatás legfontosabb szempontja, hogy az egyes korszakokat a látható műalkotások és tárgyak együttese idézze fel, beavatva a látogatót a korabeli főváros életének hangulatvilágába.

Fővárosi Képtár
A kiállítás a nagybányai mesterektől és más, a XIX. század művészetét jelentősen befolyásoló alkotók műveitől 1916-ig követi nyomon a korszak legfontosabb tendenciáit és alkotóit. A bemutatott anyag többek között Ferenczy Károly, Rippl-Rónai József, Gulácsy Lajos, Csók István és Mednyánszky László műveiből válogat.

Kiscelli Nyomda
A kiállítás a fővárosi nyomdászat 19-20. századi történetét mutatja be. A nyomdaipar ebben az időszakban komoly átalakuláson ment keresztül az első műhelyek megjelenésétől a nagy nyomdaipari vállalatok létrejöttéig. A változásokról olyan egyedülálló darabok tanúskodnak, mint a budai Szentháromság-szobrot ábrázoló réznyomólap vagy a Landerer és Heckenast Nyomdából származó Columbia-nyomdagép, ami a 12 pont és Nemzeti dal nyomtatásáról ismert.

NYOLC TÁRLATVEZETÉS
1. Kolostor, kaszárnya, kastély... múzeum! Épületvezetés és kriptatúra
2021. június 26. 15:00 – 16:00 tartja: Dr. Farbaky Péter művészettörténész-főmuzeológus
2021. június 26. 17:00 – 18:00 tartja: Maczó Balázs történész-muzeológus
2021. június 26. 19:00 – 20:00 tartja: Maczó Balázs történész-muzeológus
2021. június 26. 21:00 – 22:00 tartja: Maczó Balázs történész-muzeológus
Regisztráció
Ki építtette a kiscelli kolostort? Mi köze Mariazellnek Kiscellhez? Na és a Zichy család több generációjához? A Kiscelli Múzeumnak otthont adó óbudai épület a trinitárius szerzetesek kolostoraként kezdte, volt katonai raktár és hadikórház, majd kastéllyá alakította át a vagyonos Schmidt Miksa, a szeretőjéről, Mágnás Elzárol elhíresült bécsi bútorgyáros. A sétán megismerkedhetnek az épület történetével, és megtekinthetik a kolostor kriptáját, amely csak vezetéssel látogatható.


2. Kiscelli Park - Vadregényes kastélykert. Szabadtéri kiállítás, parktörténet madárodúkon
2021. június 26. 15:00 – 16:00
2021. június 26. 18:00 – 19:00
Regisztráció
Helyszín: Kiscelli Múzeum melletti parkerdőben
Parkséta dr. Rostás Péter művészettörténész-főmuzeológussal a Kiscelli Múzeum szabadtéri kiállításában.
A kiállítás a mai Kiscelli Múzeum mellett található park szövevényes történetét dolgozza fel. Ahogy a múzeumnak helyet adó épület funkciója is folyamatosan változott – volt zarándokhely, laktanya, kastély, és háborús menedék is ––, úgy az épületet körülvevő terület is alakult az évszázadok során.

3. Kurátori tárlatvezetés a Kloáka, kanális, klozet. Kis dolgok és nagy változások Budapest csatornázásának kultúrtörténetében
2021. június 26. 16:00 – 17:00
2021. június 26. 20:00 – 21:00
Regisztráció
2021. június 26-án, a Múzeumok Éjszakáján nyíilk a Kiscelli Múzeum új kiállítása: Kloáka, kanális, klozet. Kis dolgok és nagy változások korát mutatjuk be a főváros csatornázásának és illemhely-használatának történetét bemutató kiállításunkkal – alul- és felülnézetből. Alulnézet, hiszen hétköznapi tárgyak fejlődése követhető nyomon, felülnézet, mert egész városra kiterjedő hálózat története ismerhető meg.
Kurátorok: Dr. Perényi Roland történész-főmuzeológus és Molnár Álmos történész-muzeológus


4. Csatorna és divat
2021. június 26. 16:00 – 17:00
2021. június 26. 18:00 – 19:00
Regisztráció
Dr. Szatmári Judit Anna muzeológus előadásából kiderül, mi a kapcsolat a csatornázás és a divat közt? Végigjárjuk a történelmi korszakokat, olyan témákat érintve, hogy mikor hogyan tisztálkodtak, vagy hogyan végezték szükségleteiket a bonyolult és nagy méretű ruhákban a nők. Végül pedig eljutunk a nagyvárosok kiépülésével a modern fürdőszobákig és az angol WC-ig, amelynek hátterében a 19. század során a technika és az ipar rohamos fejlődése állt, ami magával hozta a tudományok és az életmód, majd a divat nagymértékű változását is. Végül pedig az is kiderül, mi az a "genre canaille", vagyis "csatornastílus".


5. Akik a föld alatt élnek - csatornalakók a Monarchiában
Csövesek. A szocializmus lázadói
2021. június 26. 19:00 – 20:00
2021. június 26. 21:00 – 22:00
Regisztráció
A 19. század második felében kiépülő csatornahálózat nem csupán a szennyvizek elvezetésére volt alkalmas, a modern nagyváros számkivetettjei számára sokszor lakó- és búvóhelyként is szolgált. Dr. Perényi Roland történész-főmuzeológus előadadásában az Osztrák-Magyar Monarchia két fővárosában élő csatornalakókat mutatjuk be korabeli újságcikkek, riportok és fotók alapján. Majd Dr. Balla Loránd történész-főmuzeológus tart előadást az 1970-80-as évek rendszeres és rendszerellenes lázadó fiataljairól vagy idősebbjeiről. Ők voltak a "csövesek"!


6. Hóhérsztori. Pop-up kiállítás és vezetés a képzőművészeti gyűjteményből
2021. június 26. 17:00 – 18:00
Regisztráció
Köblös Péter vezetése a Kiscelli Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményének tematikus pop-up kiállításában.
Valahányszor festünk, vásznat vagy fatáblát alapozunk, papíripari, faipari, ruhaipari tárgyak, netán egyes gyógyászati vegyületek előállítását végezzük, néha eszünkbe juthat, milyen foglalkozás egykori „gyümölcsét” tartjuk kezünkben. Olyanokét, akik emlékét például egy nem túl nagy igénnyel megfestett zsánerképecske vagy egy házaspár kopott portréja őrzi meg az utókornak. Ők is történelmünk részei.



7. Kurátori tárlatvezetés a művésszel az EMLÉKMODELLEK - Asztalos Zsolt kiállításon
2021. június 26. 14:00 – 15:00
Regisztráció
A Kiscelli Múzeum Templomterében bemutatott Emlékmodellek című kiállítás az egyéni emlékezést állítja előtérbe. Asztalos Zsolt kognitív pszichológiai kutatások eredményeiből kiinduló képzőművészeti projektje a múlt, emlékezet, saját történet és konstruált emlékezeti narratívák kérdéseit vizsgálja.
Tárlatvezető: Boros Lili és Asztalos Zsolt


8. Kurátori tárlatvezetés az akadémia (körbejárás) - exkurzus Kiscelli Múzeum (körbejárás) kiállításon
2021. június 26. 18:00 – 19:00
Regisztráció
A tranzit.hu Rendszerváltások 2019/2020 című programsorozata előadások, kiállítások, kutatási bemutatók, tematikus folyóiratszámok formájában azt vizsgálja, hogy politikai fordulatok milyen valós és/vagy szimbolikus változásokat hoznak egy adott korszakban; miként élhetnek tovább ideológiák, hatalmi struktúrák, jelképek és történetek a felszín alatt, hogy aztán egy másik rendszerben újraértelmezve meghatározó narratívaként kerüljenek elő.
Tárlatvezető: Bicskei Éva (Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézet – MTA Művészeti Gyűjtemény) és Hegyi Dóra kurátor


KÉT WORKSHOP/GYEREKPROGRAM
Nyomda workshop 15:00 - 19:00
A Kloáka, kanális, klozet – kis dolgok és nagy változások - Budapest csatornázásának kultúrtörténetét bemutató kiállításhoz kapcsolódóan csatornafedőket nyomdázunk képeslapokra a Kiscelli Nyomdában.
Barangoló a Kiscelli Parkban 15:00-17:00
A Vasárnapi Barangoló tematikus gyerekprogram a Múzeumok Éjszakja kedvéért szombartra költözik. Madárcsicsergés a Kiscelli Parkban címmel erdei kalandozásra hívjuk a családokat. Azok között, akik az összes kiscellis madárodút megtalálják, kisorsolunk 5 db Barangoló a Kiscelli Parkban című matricáskönyvet!

INFO:
Jegyek kaphatók a múzeum jegypénztárában, de más múzeumban megváltott Múzeumok Éjszakája karszalaggal is látogathatóak a programok.
Jegyárak: a felnőtt karszalag 1500 Ft, a gyermek karszalag (érvényessége 6-18 éves kor között) 800 Ft. 6 éves kor alatt a belépés ingyenes.