Egyéb

Madách program | Kiképzésre jelentkezz!

Sánta László színész
Magyar Nemzeti Múzeum
2022. április 12. (kedd) 16:00
Ár: 3300 Ft, kedvezményes: 2800 Ft

Helyszín:

Magyar Nemzeti Múzeum
1088 Budapest, VIII. kerület, Múzeum körút 14-16.

Biztosan mindenki gondolt már arra egy kiállításba belépve, hogy bárcsak meg lehetne érinteni, ki lehetne próbálni a tárgyakat. Most azt mondjuk, hogy lehet! Na, persze csak óvatosan. A Madách Színház művésze, Sánta László, A tizenötödik című musicalben honvédet alakít, akinek az élete bizony sok olyan részlettel volt tele, amiről a tankönyvekben nem esik szó. Tartsanak velünk a Magyar Nemzeti Múzeum rendhagyó tárlatvezetésén, és Önök is megtudhatják a titkokat, történelemről és színházról egyaránt!


Egyedülálló programsorozattal mutatkoznak be a Madách Színház művészei a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az április 22–24. között debütáló, a szabadságharc eseményeiről szóló „A tizenötödik” című musical színészei márciustól júniusig számtalan alkalommal tartanak rendhagyó tárlatvezetést, melyhez a hátteret a múzeum szakemberei adják. Jegyek az előadásra és a tárlatvezetésekre már elérhetők az intézmények honlapjain.


A tizenötödik című musical az 1840-es évek történetét, illetve az 1848–49-es szabadságharcot meséli el. Milyen volt az élet a reformkorban egy arisztokrata számára vagy egy köznemes számára? Milyen volt megélni a március 15-i eseményeket, majd a szabadságharc kitörését? A különleges tárlatvezetések célja nemcsak egyszerűen a szabadságharc részleteinek feltárása, hanem azoknak az embereknek a megismertetése, akik fontos szereplői voltak az eseményeknek. A programok a kiállításban zajlanak, Petőfi kokárdája, honvéd egyenruha, Görgei Artúr egyenruhájának hiteles rekonstrukciója vagy Batthyány Lajos kivégzéskor viselt mellénye mellett.


A tárlatvezetések összességében egy teljes korrajzot adnak, bemutatva a legfontosabb szereplők – mint például Kazinczy Lajos, Görgei Artúr – életét, sorsát, tetteinek mozgatórugóit. A művészek mesélnek a karakterük megformálásához kapcsolódó érzéseikről, kulisszatitkokról, míg a tárlatvezetők minderre reagálva elmagyarázzák, mi miért történt úgy, ahogy. A közvetlen hangulatú programok során a látogatók kérdezhetnek maguktól a szereplőktől, és beszélgethetnek színházról, érzésekről, történelemről.