Egyéb

Mihály nap a Vajdahunyadvárban

Helyszín:

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár (MMGM)
1146 Budapest, XIV. kerület, Városliget - Vajdahunyad vár

Október első hétvégéjén új hagyományt teremtünk: a Mihály Napot ünnepeljük, mely a gazdálkodás és állattartás szempontjából kiemelt ünnep volt. Hangszer- és néptánc bemutatókkal, Kunkovács László a pásztorok életéről készült egyedülálló fotóival és a múzeumban őrzött tárgyakkal elevenítjük fel a pásztorok világát. Vendégeink lesznek azok, akik ezt a világot a legjobban ismerik és élik: a Hortobágy Örökös Pásztorai, a Naprózsa tánccsoport, a Hangra fel zenekar. Zenés produkciók, mesék és kézműves foglalkozások színesítik a napot. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság világörökségi és természetvédelmi játékokat hoz el a múzeumba. Élő bemutatón hasonlíthatjátok  össze két pásztorkutya fajtákat, a pulit és a pumit. 


Szent Mihály napján (szeptember 29.) hazahajtották a tavasszal legelőre terelt állatokat. Ez a nap a pásztorok számára az egyik legfontosabb dátum, hiszen az ősz a behajtás, az elszámolás és az elszámoltatás ideje volt.

Mihály napjához legközelebb eső szombaton hangszer és néptánc bemutatókkal, a pásztorok életéről készült egyedülálló fotókkal, a múzeumban őrzött tárgyakkal és játékos feladatokkal elevenítjük fel a pásztorok világát. Vendégeink lesznek azok, akik ezt a világot a legjobban ismerik és élik: a Hortobágy Örökös Pásztorai, a Naprózsa tánccsoport, a Hangra fel zenekar. Zenés produkciók, mesék és kézműves foglalkozások színesítik a napot. Élő bemutatón ismerkedhetünk meg magyar pásztorkutyákkal: a pulival és a pumival. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága világörökségi és természetvédelmi játékokat hoz el az érdeklődőknek. Programunkra a családokat, a felnőtteket, a hagyományok iránt érdeklődőket is szeretettel várják.