Egyéb

Mini Textúra

Elmarad
Magyar Nemzeti Galéria
2020. március 14. (szombat) 15:00

Helyszín:

Magyar Nemzeti Galéria
1014 Budapest, I. kerület, Szent György tér 2.

Képzőművészet, irodalom és színház egyben, gyerekeknek. A Magyar Nemzeti Galéria, a Budapest Bábszínház és a Pozsonyi Pagony könyvkiadó együttműködésében.

Ez év márciusában újra megrendezésre kerül a nagysikerű Mini Textúra rendezvénysorozat, amely a jól ismert, felnőtteknek szóló Textúra gyermekváltozata. A recept idén sem változott: adott egy nagyszerű gyűjtemény a Magyar Nemzeti Galériában, melynek állandó kiállításait végignézte öt kortárs író, akiket a projekt egyik állandó partnere, a Pagony Kiadó kért fel. Az írók (Bán Zsófia, Gévai Csilla, Kiss Judit Ágnes, Molnár T. Eszter és Nényei Pál) kiválasztottak egy-egy műalkotást, amelyik számukra kedves, érdekes, vagy inspiráló, és írtak hozzá egy történetet. Ezt az izgalmas alapot megfűszerezték azzal, hogy a projekt másik állandó partnere, a Budapest Bábszínház viszi színre a meséket öt rendező (Ács Norbert, Bercsényi Péter, Jankovits Péter, Kovács Judit, Mórocz Adrienn) segítségével, bábszínészek és bábok bevonásával. Az így készült darabok magukon viselik a festők, az írók, a bábrendezők és a bábszínészek kézjegyét, így idén is igazán izgalmas darabokat várhatunk. A Mini Textúrában az irodalom, a bábjáték, a színházi formanyelv segít a gyerekeknek közelebb kerülni a képzőművészeti alkotásokhoz, megkönnyíti befogadásukat és értelmezésüket.

A résztvevők az öt jelenetet egymás után nézhetik végig, ezután egy térkép segítségével nyomozós játékra invitálják őket a szervezők a Galéria főépületébe, az állandó kiállításokba, ahol meg kell keresniük az eredeti műalkotásokat, és pár kérdésre válaszolniuk is kell.

Idén először a Mini Textúra ideje alatt egy pop-up bábkiállítást is megtekinthetnek a látogatók a Galéria C épületében, amelyhez kiváló apropót nyújt a Budapest Bábszínház alapításának 70. évfordulója. Az Egymásra hangolva címet viselő kiállításra a bábok a bábszínház több mint 21 000 darabos bábgyűjteményéből erre az egy hónapra költöznek át a Galéria kiállítótereibe, reflektálva az állandó gyűjtemény egy-egy darabjára.

Idén 8 előadás várja a gyerekeket délelőtti, illetve délutáni időpontban. Az előadás teljes hossza kb. 80 perc, az azt követő szabadon választható programrész a pop-up bábkiállítás megtekintésével együtt kb. 40–60 percig tart.

Ajánlott korosztály: 7–12 év. A belépő egységesen (érvényes az előadásokra és a teljes állandó kiállításra, beleértve a pop-up bábkiállítást): 2800 Ft

MINI TEXTÚRA 2020 MŰVEK és ALKOTÓK

Kiss Judit Ágnes: Körhinta
Műalkotás: Aba-Novák Vilmos: Körhinta, 1931
Rendező: Jankovits Péter
Játssza: Pájer Alma Virág

Gévai Csilla: Rózsalovag
Műalkotás: Gulácsy Lajos: Rózsalovag, 1914
Rendező: Mórocz Adrienn
Játsszák: Andrusko Marcella, Márkus Sándor, Juhász Ibolya (hangfelvételről)

Nényei Pál: Agarak
Műalkotás: Munkácsy Mihály: Az agár, 1882
Rendező: Ács Norbert
Játssza: Pallai Mara

Molnár T. Eszter: Most az egyszer én mesélek
Műalkotás: Paizs Goebel Jenő: Aranykor (Önarckép galambokkal), 1931
Rendező: Kovács Judit
Játsszák: Tatai Zsolt, Tóth Mátyás

Bán Zsófia: A róka, Jaja és a varázskazetta
Műalkotás: Roskó Gábor: Nézzük, mi újság a világban?, 1989
Rendező: Bercsényi Péter
Játsszák: Hannus Zoltán, Spiegl Anna, Szolár Tibor