Egyéb

Műcsarnok Filmkör | Egy nő azonosítása | Tuza-Ritter Bernadett: Egy nő fogságban

Műcsarnok
2022. május 18. (szerda) 18:00

Helyszín:

Műcsarnok
1146 Budapest, XIV. kerület, Hősök tere

Előadó: Margitházi Beja


(89 perc, 2017)
„Az élénk tekintetű, ötven fölött is karcsú Maris – nevezzük most mi is így – nikotinfüggő, egy kanapén alszik és megállás nélkül dolgozik. Hosszú, vöröses haja szabadon lobog a szélben, amint hajnalban megeteti az állatokat, és copfba kötve simul hátra, mikor nap közben főz, mosogat, pakol, vagy éjszaka egy gyárban takarít. Nehéz, mégis hétköznapi sors rajzolódik ki, de Tuza-Ritter Bernadett dokumentumfilmjében már az első perctől van valami elementárisan nyugtalanító. Elsőként ott van ez a kortalanul öreg, ráncokkal telebarázdált, beesett arc, amelyre Maris egész ellentmondásos élete rá van írva, de amelyet csak a teljes film ismeretében tudunk értelmezni. A másik különös körülmény: a tisztaság. A fehér és rózsaszínű pulóverek, a rendezett felszín, a civilizált környezet, a Marisnak látszólag felkínált komfort, amely lényegében egy vállalhatatlan, méltatlan élet formális díszlete. Amitől Maris sorsa különbözik ugyanis sok százezer magyar nőétől, ugyanakkor hasonlít másik, húszezerre becsült, adósrabszolgaságban vagy kényszermunkában tengődő emberére, az a szabadság és önrendelkezés totális hiánya.” (Filmvilág 2018, Margitházi Beja)


A film adatlapja


A programon 6 vagy 10 alkalmas Műcsarnok Filmkör bérlettel, támogató jeggyel vagy 2022. április előtt kiállított érvényes Műcsarnok éves belépővel lehet részt venni.

10 alkalmas bérlet 10.000,- Ft
6 alkalmas bérlet 6.000,- Ft
Támogató jegy 1.800,- Ft
Kedvezményes támogató jegy 1.000,- Ft

A kedvezményes támogató jegy megvásárlására a mozgáskorlátozottak és 1 fő kísérőjük, a sajtóigazolvánnyal rendelkezők és a Műcsarnokkal együttműködési megállapodással rendelkező szervezetek tagjai jogosultak.