Egyéb

ONLINE! Régi magyar filmritkaságok - Szép leányok, ne sírjatok!

Online nézhető ONLINE
2021. január 23. (szombat) 16:00

2021. január 23-án, a Magyar Kultúra Online Hete programsorozat keretében régi magyar filmritkaságokat tekinthettek a KMO weboldalán.

A filmvetítés online érhető el, regisztrációt követően. Jelentkezni lehet: informacio@kmo.kispest.hu. A megtekintéshez szükséges linket a KMO Művelődési Központ küldi el a megadott e-mail címre. (Figyeljétek a spam mappát is!)

Szép leányok, ne sírjatok!
Az 1970-ben bemutatott film rendezője: Mészáros Márta, operatőre: Kende János. A film zenéjét szerezte: Baksa-Soós János, Frenreisz Károly, Tolcsvay László, Orszáczky Miklós, Szörényi Levente, Sztevanovity Zorán. Főszereplők: Jaroslava Schaller, Zala Márk, Balázsovits Lajos, Bujtor István, Piros Ildikó.
Öt fiú és egy lány galerit alkotnak, rajonganak a beat-együttesekért, koncertről koncertre kísérik őket. Juli, az egyik fiú menyasszonya beleszeret egy zenészbe, vidékre is elkíséri koncertezni. A féltékeny vőlegény és a csapat utánuk megy, s már-már verekedésre fajul a dolog, mikor a vőlegény szabad választást ad Julinak, aki ezért a gesztusért újra, igazán beleszeret. A film a rendezőnő legfőbb témája (a nők döntése és szabadsága) keretében a beat korszakban fellazuló társadalmi struktúrákat elemzi, miközben a hatvanas évek legnépszerűbb beat-együttesei: a Metró, a Szíriusz, a Kex zenélnek. A film pontos lenyomata annak a bulizós, depressziós korhangulatnak, amely hatvannyolcas mozgalmak leverését követően Európában meghatározó volt.