Egyéb

Régészeti családi nap

Magyar Nemzeti Múzeum
2023. március 04. (szombat) 10:00 - 14:00

Helyszín:

Magyar Nemzeti Múzeum
1088 Budapest, VIII. kerület, Múzeum körút 14-16.

Családi nap a TArsolylemezek - A honfoglaló elit kincei és a Kincset érő közösség kiállításokhoz kapcsolódóan


A családi nap keretében közelebbről megismerkedhetnek a régészet világával. Kreatív alkotómunka, szerepjáték, leletsimogató, felfedező füzet és hátizsák várja többek között az érdeklődőket. A múzeumon belül állomásról állomásra pecsét gyűjtéssel izgalmas ajándékokat lehet szerezni. Egyes programokhoz külön regisztráció szükséges.

Programok:
Középkori kalandozások:
A játék során a régészek a középkor világába repíti vissza a résztvevőket, ahol a döntéseik határozzák meg, mivé válnak. Lehetnek hős lovagok, gazdag kereskedők, céhes mesterek, de akár szegény parasztok is, mindeközben pedig megismerhetik a középkori mindennapi élet egy-egy kisebb szeletét.
Tarsolylemez készítés:

Vigyenek haza egy tarsolylemezt, persze ne az eredetieket! A kiállításhoz kapcsolódóan lehetőség van saját tarsolylemez készítésére!

Ötvöstechnikai bemutató óra:
Ismerkedjenek meg a tarsolylemezek készítésének fortélyaival! Szívesen belesnének egy honfoglaló ötvösmester műhelyébe, esetleg beállnának hozzá inaskodni is pár kalapácsütés erejéig? Itt a lehetőség. 2022, március 4-én 10-14. óra között a Magyar Nemzeti Múzeumban Strohmayer Ádám cizellőr tart ötvös mesterség bemutatót. Bepillantást nyerhetnek a honfoglalás kor ötvös mestereinek műhelytitkaiba, láthatják, sőt, néhányan a vállalkozó kedvű gyerekek és felnőttek közül ki is próbálhatják, hogy milyen ötvösszurkon, kalapáccsal és poncolókkal tarsolylemezt cizellálni.

Leletsimogató:
Vegyék kezükbe a múlt egy-egy darabját! Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a régészeti kutatás folyamatába és sok izgalmas információt tudhatnak meg a tárgyak előkerülési körülményeikről, az eddig felfedett titkaikról és arról, hogy a feldolgozás során milyen utat járnak be a múzeumban.

Régész kisokos:
Kutatófüzet a Kincset érő közösség kiállításban.
Hogyan kerülnek elő a kincsek a föld alól? Mit kell tenni, ha kincset találsz? Hogyan vehetsz részt te is egy igazi régészeti terepbejáráson? Fogd a régész kisokost, és fedezd fel vele azt a kiállítást, amit a lelkes segítő közösség nélkül senki sem láthatna! Mi vár rád? Kalandokkal teli felfedezés a múzeum állandó régészeti kiállításában.

Jegyárak:
4000 Ft/család (5 fő), amely tartalmazza a programon való részvételt és belépést az állandó, a Tarsolylemezek - A honfoglaló elit kincsei és a Kincset Érő Közösség kiállításokba.
A program 10 éves kortól ajánlott.
A programon való részvételhez a jegyvásárláson felül regisztráció is szükséges.