Egyéb

Színes csillagpárok és sziporkázó csillaghalmazok II.

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2024. augusztus 03. (szombat) 21:15

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

Az első célpont az égi méhek zsongó csillaghalmaza, amit a színes kettőscsillagok izgalmas világa követ. Ezt követően a déli Tejút egyik legfiatalabb csillagbölcsőjét kapják távcsővégre, amely egy hattyúra hasonlít. Végül Herkules páratlan gömbhalmazát észlelhetik.


Tervezett égitestek a bemutatón:
Nyári-méhkas nyílthalmaz (IC 4665): a Kígyótartó csillagkép nyílthalmazában kéttucatnyi, fényes csillagot figyelhetnek meg. A laza, de formás csillagcsoportosulás a Méhkas halmaz (M44) méltó nyári képviselője.
Albireo kettőscsillag (Beta Cygni): a Hattyú csillagkép színpompás kettőscsillagának fő komponenese narancssárga, míg a kísérője kékesfehér színben mosolyog.
Ras Algethi kettőscsillag (Alfa Herculis): a Herkules csillagkép legfényesebb csillaga 380 fényévre ragyog. Egy vörös óriás, valamint egy halványabb sárgás színű csillag alkotja.
Hattyú-köd (M17): a déli Tejút egyik leggyönyörűbb köde. Omega-ködnek vagy Lópatkó-ködnek is hívják. Az elnyúlt gázköd egy takaros, nyílt csillaghalmazt vesz körbe. Egyik oldalán egy lópatkó alakú sötét porköd nyúlik bele, kiharapva és kirajzolva a hattyú nyakát.
M13 gömbhalmaz: az északi égbolt legfényesebb gömbhalmaza háromszázezer csillag összeolvadó fényével mosolyog ránk. A távcsőóriás segítségével a halmaz csillagok sokaságára bomlik, a szélén pedig póklábszerű csillagláncok nyúlnak ki belőle.
Az eseményen bemutatott objektumok eltérhetnek az előre meghirdetettektől, tekintettel az éppen aktuális légköri viszonyokra.