Egyéb

Tavaszvégi mélyég-csodák

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2022. május 27. (péntek) 21:15
Ár: 3600 Ft

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

Ma este a Gönclölszekér híres csillagával, a Kisbéressel kezdenek, majd a Szűz csillagkép pompás kettőscsillagában, sziporkázó gömbhalmazában és elliptikus óriásgalaxisában gyönyörködhettek. 
⦁ Alcor-Mizar kettőscsillag: Kezdésnek elvégzik a már ókorban is alkalmazott szemvizsgálati módszert. A Nagy Medve csillagkép híres kettőscsillaga már szabad szemmel is felbontható. Majd a távcsövet dolgoztatják meg, és tovább bonják a párt, míg maga a Mizar is fel nem bomlik két tündöklő komponensre.
⦁ Porrima kettőscsillag (Gamma Virginis): Két csillaga nagyon hasonló színű és fényességű. A 39 fényévre tanyázó, szabad szemmel csak egy csillagnak látszó Porrima két csillagra bontása távcsőóriásuknak nem okozhat gondot.
⦁ M5 gömbhalmaz: Ezután távcsővégre kapják a Szűz lábainál, de hivatalosan már a Kígyó csillagképben fekvő hatalmas és fényes M5 gömbhalmazt. Sokszázezer csillagot tömörítő csillagcsoportosulás, ami 105 változócsillagot rejt magában.
⦁ M49 galaxis: Maradva Szűz csillagképben, bolyongunk egy kicsit a Virgo galaxishalmazban. A halmaz legfényesebb tagja az M49 elliptikus galaxis. A megtermett lencse alakú csillagváros magjában valószínűleg egy szupernehéz feketelyuk pöffeszkedik.
Aggódsz, hogy borult lesz az idő? Ez sem szegje kedved, izgalmas és rendkívül látványos programelemekkel készülnek erre az esetre is, amit viszont csak ekkor láthatsz