Egyéb

Tíz évvel Fukusima után (PEACH workshop)

Online nézhető ONLINE
2021. március 08. (hétfő) 18:00 - 19:30
Ingyenes

A PPKE BTK Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoportja sok szeretettel meghívja Önt soron következő rendezvényére
Nyelv: magyar
A 2011. március 11-én bekövetkezett, a Richter-skála szerinti 9,0-s erősségű tóhokui földrengés és az azt követő cunami humanitárius válságot és jelentős gazdasági károkat okozott Japánban, miközben súlyos nukleáris üzemzavarok és balesetek sorozatát indította el a Fukusima Daiicsi erőműben, kiváltva a világ legsúlyosabb atomkatasztrófáját az 1986-os csernobili válság óta. Günther Oettinger, az Európai Unió akkori energiaügyi biztosa az incidenst "apokalipszisnek" minősítette. A következő évben a japán kormány számára publikált független parlamenti bizottság jelentése és az azóta született bírósági ítéletek a katasztrófa fő okának egyértelműen az emberi felelőtlenséget jelölték meg.
Miként alakult az erőmű és a katasztrófa sújtotta térség rehabilitációja az elmúlt tíz évben? Milyen változások figyelhetőek meg a japán energiapolitikában és katasztrófaelhárításban? Mi a kettős katasztrófa ma is élő hagyatéka a japán társadalomban, az üzleti életben és a politikai vezetésben? Milyen következtetéseket és tanulságokat vont le, illetve mulasztott el levonni a nemzetközi közösség az atomerőmű-balesetből?
A kerekasztal-beszélgetésen ezekre, és ehhez hasonló kérdésekre keresik a választ a szakértő vendégek, Dr. Hidasi Judit (BGE), Bartók András (NKE) és Papp Bendegúz (NKE) segítségével.
A beszélgetésre mindenkit sok szeretettel várnak!