Egyéb

Új élet a lankákon – szecesszió és életmódreform a Városmajornál

Buszvégállomás
2020. június 14. (vasárnap) 15:00
Ár: 2700 Ft, kedvezményes: 2400 Ft

Helyszín:

Buszvégállomás
1122 Budapest, Goldmark Károly utca (39-es busz)

Csend, nyugalom, klasszicista nyaralóvillák, festői szépség, pár lépésre Buda központjától – ez volt egykor a Városmajor. És akkor bumm!


A 19. század végén az egyre duzzadó fővárosi lakosság új élettereket kívánt magának, és a tehetős polgárok, orvosok, ügyvédek, országgyűlési képviselők, a tudomány és a kultúra nagyjai – tárcájuk vastagságától függően – bérházakba vagy villákba költözve bekebelezték a Városmajort.


Az álmos környék a budai társadalmi elit egyik központjává vált, igényelve az urbánus infrastruktúrát, miközben a szecesszió úgy szaladt végig a művészeteken és az építészeten, mint egy zongoraórára siető kisasszony: lobogó hajjal és a szabadság eszményével.


Ezen a sétán a mi hajunkba is belekap a századforduló szele és végigrepít minket a szecessziós részleteken, legyen az az iskolán, a templomon vagy a játszótéren.


Amiről szó lesz: detektívfelügyelő és delejezés, urbanizáció, Kós Károly, vasbeton, bérvilla, hajópadló, gömbkupola, vízgyógyintézet, Trombitás-ház


A séta hossza: 1.5 óra

Találkozási pont: A 39-es busz Goldmark Károly utcai végállomása
Megközelítés: 39-es busszal a Déli pályaudvartól

Útvonal: Csemegi utca - Ráth György utca - Csaba utca - Városmajor utca - Alma utca 1. - Városmajor u. 54. - Kós Károly Általános Iskola - Városmajor - Trombitás ház (Szilágyi Erzsébet fasor 19.)