Egyéb

Visszaszámlálás 2020 - űrhajózási, űrkutatási és csillagászati témanap

Elmarad
Csodák Palotája - CSOPA
2020. április 21. (kedd) 09:00 - 13:00

Helyszín:

Csodák Palotája - CSOPA
1039 Budapest, Mátyás király út 24.

A rendezvényen interaktív állomások, ismeretterjesztő előadások, látványos kísérlet bemutatók várják az óvodásokat, általános és középiskolásokat. A program nyitott az egyéni látogatók előtt is.


Ismeretterjesztő előadások a Galaxis teremben (általános és középiskolásoknak ajánlott):


9:15


9A - A csillagászat legújabb eredményei I. (Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet) – Galaxis terem (max. 100 fő)


Az intézet munkatársai a csillagászati kutatások legújabb eredményeiről számolnak be.


Frey Sándor (CSFK Csillagászati Intézet): Rádiócsillagászat a világűrből


A rádióhullámok számára jórészt átlátszó a Föld légköre. Mégsem elégszünk meg a földfelszíni rádiótávcsövekkel, telepítünk belőlük az űrbe is. Mi ennek az oka, és mit kezdenek velük a csillagászok?


Pál András (CSFK Csillagászati Intézet): A TESS űrtávcső kalandjai


A TESS űrtávcső immáron lassan két éve kering odakint, a Föld és Hold közötti térségben. Miket is tudunk meg a segítségével Naprendszerünk környékétől kezdve egészen a távoli galaxisokban felvillanó szupernóvákig? Persze a fő kérdésre is keresik a választ: találunk-e olyan bolygót valahol a közeli, Napunknál is halványabb csillagok körül, ahol alkalmas feltételek lehetnek az élet kialakulására?


10:15


10A - A csillagászat legújabb eredményei II. (Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet) – Galaxis terem (max. 100 fő)


Az intézet munkatársai a csillagászati kutatások legújabb eredményeiről számolnak be.


Boldog Ádám (CSFK Csillagászati Intézet): Az élet nyomában ­– az exobolygók világa


Napjainkra már több ezer Naprendszeren túli bolygót ismerünk. Vajon akad köztük élhető is? Az exobolygók sokszínű kavalkádján keresztül bepillantást nyerhetünk, hogyan kutatnak a csillagászok lakható planéták után!


Vinkó József (CSFK Csillagászati Intézet): Pillantás az Univerzum peremére


Az Univerzum legtávolabbi vidékei sokáig rejtve maradtak a csillagászok előtt. A Világegyetem tágulása miatt az onnan érkező fény az infravörös tartományba kerül, így a hagyományos teleszkópokkal nem észlelhető. A NASA új James Webb űrtávcsöve hatalmas, 6 és fél méteres tükrével és speciális detektoraival elsőként nyújt majd bepillantást az Univerzum legtávolabbi vidéken az első csillagok, galaxisok és fekete lyukak kialakulásának rejtélyeibe.


10B - Van-e élet…? - Vizi Pál Gábor (Wigner Fizikai Kutatóközpont) – Richter Gedeon labor (max. 40 fő)


Közérthetően az élet kimutathatóságáról.


11:15


11A - Űrtechnológiák a Földön - Tandi Zsuzsanna és Sass Gyula Levente (Európai Űrügynökség Magyarországi Technológia Transzfer Iroda és Üzleti Inkubátorház (ESABIC Hungary)) – Galaxis terem (max. 100 fő)


Számos eszközünk, amely mára a mindennapi életünk szerves részévé vált, űrtechnológiaként kezdte "pályafutását". Izgalmas előadás a páramentes szemüveglencséktől a rovarfajok pusztulásának megismerésén és a távvezérelt drónok beazonosításán keresztül a repülőtéri irányításig.


11B - Csopa Iránytű – pályaorientációs beszélgetés – Richter Gedeon labor (max. 40 fő)


Házigazda: Egyed László tudományos újságíró


12:15


12A - A Hubble űrtávcső 30 éve, avagy 30 dolog, amit valószínűleg nem tudtál a híres távcsőről és társairól – Ordasi András - (Chillagász) - Galaxis terem (max. 100 fő)


A 30 éves Hubble űrtávcső ünneplése kapcsán érdemes kicsit alaposabban szemügyre venni az űrcsillagászat egészét. Az űrtevékenységgel beköszöntött új korszak, az űrtávcsövek világa gyökeresen megváltoztatta a csillagászatot és az Univerzumról alkotott képünket. Vegyük szemügyre, hogyan is pontosan?