Fesztivál

24. Zsidó Kulturális Fesztivál

Helyszín:

Dohány utcai Zsinagóga
1074 Budapest, VII. kerület, Dohány utca 8.
Rumbach utcai Zsinagóga
1075 Budapest, VII. kerület, Rumbach Sebestyén utca 11-13.
Hegedűs Gyula utcai zsinagóga
1136 Budapest, Hegedűs Gyula utca 3
Bálint Ház
1065 Budapest, VI. kerület, Révay utca 16.
Madách Színház (Tolnay Szalon)
1073 Budapest, VII. kerület, Erzsébet körút 29-33.
Magyar Zene Háza
1146 Budapest, XIV. kerület, Olof Palme sétány 3-5

Hamarosan újra Zsidó Kulturális Fesztivál!
A Dohány utcai zsinagóga programjaival elindult a jegyértékesítés a 24. Zsidó Kulturális Fesztiválra, amelyen hazai és nemzetközi zenei élet sztárjaival találkozhat – arról nem is beszélve, hogy a hagyományos zsinagógai helyszíneken kívül ezúttal rendeznek programot a Magyar Zene Házában és a Madách Színházban is. Mivel nehéz évek vannak mögöttük, a 2022-es fesztivál jelmondata idén így hangzik: „Az életörömre hangolunk!”.
"Biztosak vagyunk benne, hogy nemcsak az évről évre visszatérő közönségünk, de az idei Zsidó Kulturális Fesztiválra most először ellátogató kedves vendégeink is el lesznek ragadtatva attól a különösen gazdag programkínálattól, amelyet az idén szeptember 4-től szeptember 12-ig tartó rendezvénysorozatra állítottunk össze. Mindig is hangsúlyt helyeztünk az igényes művészeti szórakoztatásra, ám idén még inkább igyekeztünk olyan programokat kínálni, amelyek segítenek elfeledtetni mindannyiunkkal azokat a rettenetes, vírusterhelt éveket, amelyeket remélhetőleg magunk mögött hagytunk."
Ezt szem előtt tartva az idei Zsidó Kulturális Fesztivál közönsége a magyar zenei élet olyan kiváló énekeseivel, művészeivel találkozhat bő egy hét alatt, mint Falusi Mariann, Koncz Zsuzsa, Rost Andrea, Malek Andrea, Müller Péter Sziámi, Oláh Ibolya, László Boldizsár, Gájer Bálint Veres Mónika-NIka vagy Szulák Andrea. A színházak világában nemcsak a prózai alakításaikkal, de az énektudásukkal is kiemelkedő színművészek közül pedig – a teljesség igénye nélkül – olyan meghatározó művészek fogadták el meghívást, mint Fesztbaum Béla, Gergely Róbert, Hegyi Barbara, Hernádi Judit vagy Kern András.
Az énekeseken és a színészeken kívül természetesen a hazai zenésztársadalomból is jelentős művészek képviseltetik majd magukat. Fellép többek között Födő Sándor, Havasi Balázs, Heilig Gábor, Gerendás Péter, Jáger Bandi, Korcsolán Orsolya, Szakcsi Lakatos Béla.
Nem maradhat el a mindenkori Zsidó Kulturális Fesztiválokon mindig hatalmas sikert arató, a Jávori Fegya által vezetett Budapest Klezmer Band, valamint a Masa Tamás által vezetett Sabbatshong Klezmer Band koncertje sem, hiszen ez a két zenekar immár olyannyira hozzátartozik a fesztiválhoz, mint maguk az ikonikus helyszínek.
Ezúttal is várják a Dohány utcai, a Hegedűs Gyula utcai és a Rumbach utcai zsinagógába, míg idén új helyszínként jelenik meg a Madách Színház Tolnay-szalonja, valamint a Városliget új ékköve, a Magyar Zene Háza.
A vendégek már megszokhatták, hogy nemcsak a hazai művészi élet színe-java fordul meg a fesztivál idején, de nemzetközi sztárokat is  érkeznek Budapestre.  Idén föllép a Zsidó Kulturális Fesztiválon az izraeli popzene új keleti dívája, a gyönyörűséges hangú és különleges kisugárzású Lala Tamar, a szintén izraeli Nigun Kvartett, valamint a szefárd dalokat ihletett előadásban közvetítő Mara Aranda művésznő Spanyolországból.
Ha ennyi még nem volna elég, idén lesznek rendhagyó produkciók is. Kedveskednek egy Radnóti-esttel, amelynek résztvevői Dés András, Dés László, Fullajtár Andrea, Lukács Miklós és Mácsai Pál; lesz egy Barbra Streisand előtt tisztelgő rendezvényük; sőt, egy ősbemutatóra is sor kerül, hiszen most először kerül színre Teszter Nelli és Nógrádi Gergely Forró csokoládé című zenés komédiája.