Fesztivál

A Freeszfe hallgatói bemutatják: Patti Smith Nap

Helyszín:

Eötvös10 Művelődési Ház
1067 Budapest, VI. kerület, Eötvös utca 10.
Francia Intézet
1011 Budapest, I. kerület, Fő utca 17.
Trafó
1094 Budapest, IX. kerület, Liliom utca 41.
Marczibányi Téri Művelődési Központ
1022 Budapest, II. kerület, Marczibányi tér 5/a.
Márai Sándor Művelődési Ház
1013 Budapest, I. kerület, Krisztina tér 1
Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház
1153 Budapest, XV. kerület, Eötvös utca 64-66.
Újbuda
1110 Budapest

Közel hozni, valahogy más módon megszólítani a költészet iránt érdeklődőket - ezen dolgozik immár három éve a párizsi Pompidou Központ, amikor minden évben egy-egy emblematikus figura köré szervezi költészeti napját. 2020-ban John Giorno, 2021-ben Charles Baudelaire munkássága és öröksége állt a középpontban, idén ősszel pedig egy élő legenda, Patti Smith kerül a fókuszba. A világ számos nagyvárosában szintén megrendezik  az egész napos Patti Smith Poetry Day rendezvénysorozatot, mely Budapesten október 1-jén zajlik hét helyszínen délelőtt 10.00-től késő estig. Zenehallgató kapszulák, interaktív
színház, akadálypálya-építés, improvizáció, performansz, szabad asszociációs séta, kiállítás, tánc, kerekasztal-beszélgetés, koncert, mindez a FreeSZFE hallgatói rendezésében.


A modernizmus drámai agóniája idején még az általa létrehozott új értékek, és a fókuszált, megkomponált személyiség ereje számított egy-egy művész megítélésében. Patti Smith, nagy elődei példáit követve megújította az amerikai költészetet, és erős, szuverén, örök vadóc nővé fejlesztette magát. (Najmányi László)


Talán csak első olvasásra szokatlan a Pompidou Központ választása, miszerint egy élő művész munkásságát kezeli inspirációs forrásként. A Magyarországon leginkább énekesnőként ismert New York-i multidiszciplináris művész, Patti Smith - aki eddig kétszer lépett fel nálunk, először 1998-ban a Szigeten, majd 2021-ben a Müpában - munkássága és szellemisége is rendkívüli hatású generációkon, szubkultúrákon átívelve a hetvenes évek első felétől napjainkig. Az idén 76 éves Patti Smith lehet költő, képzőművész, fotóművész, performer,
színész, dalszerző, énekesnő, nagybetűs Nő, bármi: amit alkot-mond-énekel, a velünk élő, alkotó, gondolkodó kortárs világot próbálja megmozgatni, cselekvésre késztetni. Egy olyan női ikon, aki megtestesíti a szabad alkotás örömét, aki a művészet és a szabadság viszonyrendszerét folyamatosan felülvizsgálja, miközben képes kiugrasztani a bennünk megbúvó reneszánsz embert.

A Pompidou Központ kezdeményezésére a világ számos nagyvárosában megrendezik  az egész napos rendezvénysorozatot, melynek itthon  Karnics Alina művészeti menedzser, Jónás Vera énekes-dalszerző és Porogi Dorka rendező lett a szervezője. A Patti Smith Nap október 1-jén zajlik Budapesten, hét helyszínen, délelőtt 10.00-től késő estig. 


- A tavalyi budapesti Patti-koncert elég nagy hatást tett ránk, és amikor láttuk a Pompidou felhívását, hogy keresnek partnert, azonnal ráugrottunk. Számunkra ez egy kreatív misszió. Szeretnénk inspirálni, hatni és a hazai alternatív szcéna szereplőit kollaborációra és együtt gondolkodásra buzdítani Patti Smith pályája és alkotásai kapcsán. Célunk, hogy több generáció találkozzon különböző formákban. Büszkék vagyunk rá, hogy a nap rendezői fiatal FreeSZFE-hallgatók, akik kreativitásukkal és bátorságukkal megidéznek egy kort, amire nagy
szüksége lenne a hazai művész közösségnek.” - mesél az előzményekről a három szervező, Karnics Alina, Jónás Vera és Porogi Dorka.

A délelőtt 10.00-től induló programok hét helyszínen zajlanak, amelyek minden korosztályt megszólítanak: a terézvárosi Eötvös 10-ben (VI. Eötvös u. 10.) hat-nyolc éves gyerekeket várnak egy akadálypálya megépítéséhez, ahol mindenki részese lehet a szabályok megállapításának. (10.00-12.00)

A rákospalotai Csokonai Művelődési Házban (XV. Eötvös u. 64-66.) Kapszulák címmel Patti Smith kevésbé ismert zenei anyagaira szeretné fordítani a figyelmet Csehi Rebeka rendező különböző „zenehallgató kapszulák” segítségével, melyek megtervezésére fiatal, néhány éve diplomázott és MA diploma előtt álló alkotókat kért fel, akik között megtalálható díszlettervező, médiaművész, grafikus, texiltervező és filmrendező. (10.00-16.00)

Az első kerületi MáraiKultban (Krisztina tér 1.) Négy különböző műfajból érkező zenész - Wunderlich József (ének), Benkő Dávid (billentyű), Kollmann Gábor (szaxofon), Szendőfi Péter (dob) - zenei improvizációja hallható szövegekkel egy órában. (14.30-15.30) Rendező: Birta Márton.

Interaktív sétaszínház és performansz indul a Marczibányi téri Művelődési Központnál (II. Marczibányi tér 5/A).  A regisztrációhoz kötött program elsősorban a színjátszáshoz kedvet érző, önismereti játékra fogékonyaknak ajánlott. A harminc perces interaktív séta során a nézők színházi helyzeteken keresztül, sok improvizációval szembesülnek azzal, hogy mit takar a sztárság, kiből lesz sztár, szabadság-e a sztárság vagy rabság. A csoportot fiatal, tapasztalt színészek vezetik. (Kezdési időpontok az öt turnusra: 15.05, 15.45, 16.25, 17.05, 17.45. Egy turnus létszáma: 10-12 fő.) Rendező: Gálhidy Sára.

Szabad asszociációs séta indul Újbudán, ahol három csomópontot (1. kezdő, 2. útfelező, 3. találkozó) érintve szabadon választhatunk útvonalakat. A  résztvevők a negyvenöt perces séta közben egy külön erre a célra készített hanganyag segítségével a saját és a kollektív szabadság problematikájához kapnak gondolati asszociációkat. Az inspirációs hanganyagot a meghatározott három dramaturgiai ponton magyar nyelvű, közvetlenül a hallgatóhoz címzett kérdések és feladatok szakítják meg. A séta végén egy közös zenés performansz
során a résztvevők megalkothatják saját szabadság-leltárukat.Rendező: Al-Farman Petra.

Inspirációs forrássá válik a Francia Intézet (I. Fő u. 17.) tere is, mely a Patti Smith és Robert Mapplethorpe által inspirált kiállítótérből táncperformansz helyszínévé alakul át, ahol Juhász Maja és Farkas Dorka rendezésében - a táncosok segítségével megmozdulnak a képek. (16.30)

A Patti Smith Nap a Trafóban (IX. Liliom u. 41.) zárul egy kerekasztal-beszélgetéssel - Oltai Kata, Bagossy Júlia, Bihari Balázs és Zsigó Anna. Patti Smith mellett a hazai alternatív művész szcéna múltjáról és jelenéről, szabadság(harc)ról és ellenkultúráról beszélgetnek. (19.00)


A performansz-koncert kicsit olyan, mint Patti Smith: kicsit zene, kicsit poétika, kicsit társadalomtudomány, kicsit filozófia, kicsit színház, kicsit képzőművészet. Dramaturgiája a fellépők személyes történetei, szövegei alapján állnak össze, míg maguk az előadók is alkotássá fognak válni fények és vetítés segítségével. A fellépők: Barkóczi Noémi, Czitrom Ádám, Darvas Kristóf, Fekete Ádám, Hajdu Szabolcs, Horváth Benji, Jónás Vera, Lestyán Attila, Németh Juci, Sallai Laci, Szabó T. Anna, Szabó Veronika, Ujj Zsuzsi, Víg Mihály, a Soharóza kórus tagjai (20.30)
A Pompidou részéről az est vendége Boris Bergmann.