Fesztivál

Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivál 2021

Pannonhalmi Főapátság
2021. augusztus 27. (péntek) 12:00 - 2021. augusztus 29. (vasárnap) 19:00

Helyszín:

Pannonhalmi Főapátság
9090 Pannonhalma, Vár utca 1.

Az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivál idei programja Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkásságát állítja középpontba. 
Arcus Temporum 2021 – a személyesség alkalma
A XVII. Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivál az emlékezet mélyen emberi tapasztalatára figyel, középpontba állítva Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkásságát.
Liszt olyan művei szólalnak meg augusztus 27-29. között a Pannonhalmi Főapátság különleges tereiben, amelyek által a fesztivál elsősorban a modern, újító oldaláról szeretné megismertetni a közönséggel a klasszikus zeneszerzőt, párba állítva a Dukay-életművel, egyúttal méltón illeszkedve Pannonhalmához. A fesztivál zenei művészeti vezetését idén Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraművészek vállalták, akik zongoraművész fiúkkal, Ránki Fülöppel együtt alakították ki a fesztivál gerincét adó öt hangverseny programját és Lantos  István, Nemes László Norbert, az Új Liszt Ferenc Kamarakórus, valamint Tabajdi Ádám mellett közreműködnek a fesztiválon. A művészházaspár korábban nem vállalt művészeti vezetői feladatot, de Pannonhalmához sok szállal kötődnek, így örömmel mondtak igent a felkésére.
A teljes fesztiválprogram követi a Pannonhalmi Főapátság 2021-es témáját, amely az Emlékezet, ehhez kapcsolódik a fesztivál idei fő üzenete, a személyesség, amelyet Dejcsics Konrád bencés szerzetes, fesztiváligazgató (Konrád atya) fogalmazott meg. A zenei program mellett természetesen idén is szerepet kap az irodalom, a képzőművészet és a spirituális programok, amelyek a szerzetesközösség személyes jelenlétével és az általuk vezetett programokkal bebocsátást engednek az apátság elzárt tereibe, a bencés szerzetesek mindennapjaiba.