Fesztivál

Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál 2023

Helyszín:

Zeneakadémia
1061 Budapest, VI. kerület, Liszt Ferenc tér 8.
MAMÜ Galéria
1071 Budapest, VII. kerület, Damjanich utca 39. lejárat a Murányi utcából
CEU Auditórium
1051 Budapest, V. kerület, Nádor utca 9.
Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, XI. kerület, Sztregova utca 3.
Magyar Zene Háza
1146 Budapest, XIV. kerület, Olof Palme sétány 3-5
FUGA
1052 Budapest, V. kerület, Petőfi Sándor utca 5
Trafó
1094 Budapest, IX. kerület, Liliom utca 41.
Nádor Terem
1146 Budapest, XIV. kerület, Ajtósi Dürer sor 39. Vakok Iskolája
Márai Sándor Művelődési Ház
1013 Budapest, I. kerület, Krisztina tér 1
Francia Intézet
1011 Budapest, I. kerület, Fő utca 17.
BMC - Koncertterem
1093 Budapest, IX. kerület, Mátyás utca 8.
BMC - Könyvtár
1093 Budapest, IX. kerület, Mátyás utca 8.

"A 2023-as Átlátszó Hang rendezvénysorozata egyben a fesztivál tízedik, jubileumi alkalmát is jelenti. A kerek évforduló apropóján magától értetődőnek tűnhet(ne) a visszatekintés, az összegzés – a számvetés – gesztusa. Bármennyire is önként kívánkozna mindez, egy olyan szellemi vállalkozás esetében, mint az Átlátszó Hang, fontosnak tartottuk, hogy mégse engedjünk ennek a kézenfekvő csábításnak.
A világ jelenlegi állapotában egyre inkább égetőbbé válik az a kérdés, hogy a mindennapi létfenntartás, az élet – sok esetben minimális – feltételeinek megteremtése mellett maradhat-e még egyáltalán valamilyen erőnléti tartalék, ami képes lehet értékes és izgalmas intellektuális kihívásokba vezetni az alkotókat, előadókat, közönséget, hogy belőlük tevékeny és reményekre okot adó közösséget formáljon.
Ezért (sem) tekinthető a 2023-as fesztivál egy retrospektív, külsőségesen celebrális eseménysorozatnak, hanem az eredetileg megfogalmazódott, felfedezésre sarkalló szándékok mentén ismételten a jövőt kémleli – még akkor is, ha ehhez nem egy esetben a múlt megtagadhatatlan érdemeiből merít. Azt is mondhatnánk, hogy az Átlátszó Hang töretlen energiákkal próbál egy „előremutató hagyományt” folytatni.
Ligeti György születésének 100. évfordulója; a tavalyi évben elhunyt George Crumb és Wilheim András szellemi öröksége; a hazánkban szinte ismeretlen zeneszerzők, Trevor Wishart és Rózmann Ákos művészete, valamint a Nádas Péter 80. születésnapja alkalmából bemutatott régebbi, vagy újonnan keletkezett alkotások kivétel nélkül arra törekednek, hogy kulturális táplálékot és ösztönző erőt adjanak a nyitott – és remélhetőleg egyre nagyobb számú – érdeklődőnek. Ennek megfelelően az idei programból sem hiányozhatnak az újzenéhez kapcsolódó társművészetek megnyilatkozási formái, a csoportos foglalkozások, beszélgetések, valamint az elmaradhatatlan beavató események.
Így a 10. születésnapjához érkezett, jubileumi Átlátszó Hang csupán csak egy újabb az összes többi sorában – pont ez teszi még inkább azzá, ami a fesztivált életre hívó két zeneszerzőnek – Gryllus Samunak és Horváth Balázsnak – mindig is elsődleges célkitűzése volt: keresni az utakat, elindulni rajtuk – bármilyen ismeretlen és felfedezetlen tájakra is vezessenek." (Dargay Marcell)